Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Basisinkomen op de politieke agenda!

Komt het b-woord in verkiezingsprogramma's?

Komt het b-woord in verkiezingsprogramma's?

Het basisinkomen… daar heb ik het al een tijd niet meer over gehad! De coronacrisis lijkt de belangstelling voor het onvoorwaardelijk basisinkomen weer aan te wakkeren, en ik vind het altijd interessant om over dit onderwerp na te denken.

Corona en basisinkomen

Ah, ik zie dat ik over de combi corona – basisinkomen in april al een keer een blog heb geschreven: Zorgt corona voor basisinkomen? Het is dan ook bijzonder logisch dat het onderwerp in deze tijd weer naar boven komt. Er zijn nogal wat mensen die in de geldproblemen raken door de coronacrisis. Als er dan tóch heel veel financiële steun nodig is – zou dit dan niet een mooi moment zijn voor de politiek om serieus aan de slag te gaan met een onvoorwaardelijk basisinkomen?

Basisinkomen voor iedereen

Voorstander van het idee

Wie de blogs hier op HomeFinance volgt weet dat ik er heel veel in zie. In 2014 schreef ik er een kort berichtje over – Basisinkomen de toekomst? – en sindsdien kom ik er af en toe op terug. Zoals in 2016 het artikel Rivierkrokodil of vlijtige mier. En in 2018: Basisinkomen: armoede, charme en illusie. Elke keer weer blijkt: er  zijn duidelijke voorstanders en felle tegenstanders. 

Financiën & mensbeeld

Buiten de financiële discussie (is het haalbaar?) draait het ook om het mensbeeld. De vraag of mensen die betaalde arbeid verrichten meer waard zijn dan mensen die dat niet doen. De vraag of mensen de hele dag niets zouden gaan doen als in het noodzakelijke levensonderhoud voorzien is door een basisinkomen. En zo ja, of dat dan erg is. 

Ik vind de reactie van MicFrei afgelopen voorjaar wel treffend:

Om tot een echt basisinkomen te komen moet het denken over de mens als 'puur werk- cq. marktinstrument' om. En zullen we onszelf een intrinsieke en niet alleen marktwaarde moeten toekennen. We hebben het nu bij het basisinkomen populair vaak over 'gratis geld' en 'er niet voor hoeven werken' , en degraderen de mens daarmee eigenlijk tot volledig onwaardig als hij/zij niet werkt in de zin van 'betaald werken'. Zodra deze kwartjes gaan vallen, is de weg naar een volwaardig basisinkomen open.

Profiteren door nietsnutten

Interessant toch? Zolang veel mensen denken dat ‘de anderen’ alleen maar zullen gaan profiteren van een basisinkomen en niets gaan doen zal de tegenstand fel zijn. Want dat is niet eerlijk! Toen ik er voor het eerst over nadacht in 2014 was dat ook mijn eerste reactie. Dezelfde irritatie die je voelt over mensen die een uitkering krijgen terwijl ze in jouw ogen best zouden kunnen werken – en niet erg hun best (lijken te) doen om in hun eigen inkomen te voorzien.

Betaald werken voor meer dan de basis

Tegelijk is dat juist de crux. Iedereen krijgt zo’n basisinkomen. Zonder er iets voor te doen. Dus jij wordt niet benadeeld door degenen die ervoor kiezen om genoegen te nemen met alleen dat basisinkomen. Als jij ervoor kiest om wél betaald te werken (als werknemer of ondernemer), dan heb jij gewoon méér geld te besteden. Geld voor dingen die niet noodzakelijk zijn maar wel fijn. Dat is dan een keuze.

Geld geven

Ik denk dat de meeste mensen die keuze wel zullen maken, óók als ze voor hun basis levensbehoeften dat ‘gratis geld’ krijgen. En zo niet? Ook goed. Waarbij ik dan wel meteen bedenk dat je dan ook niet moet klagen over de dingen die je niet kunt betalen.

Ongelijkheid zal er blijven – ook bij basisinkomen

Ongelijkheid zal er blijven, ook bij een onvoorwaardelijk basisinkomen. Ook onder mensen die ervoor kiezen om te werken voor extra geld. De één heeft daarin nu eenmaal meer mogelijkheden en krijgt meer kansen dan de ander. Er zullen altijd mensen zijn die heel veel geld verdienen (krijgen) en anderen die veel minder betaald worden. Zonder dat dit een afspiegeling is van hoe hard ze werken of hoe nuttig dat werk is. Dat neem je niet weg met een basisinkomen. Je zorgt er alleen wel voor dat iedereen een basisbedrag heeft om van te leven.

Basisinkomen in verkiezingsprogramma’s?

Goed, dan even naar de nieuwe belangstelling voor het basisinkomen. Of het b-woord, zoals het genoemd wordt in het artikel dat ik tegenkwam op NU.nl: Basisinkomen roept felle reacties op: ‘Worden mensen er niet inactief door?’ Het b-woord, omdat men in de politiek het woord kennelijk niet bij de naam durft te noemen. Toch schijnt er zowel binnen D66 als GroenLinks fel over gediscussieerd te worden – om het onderwerp mee te nemen in het verkiezingsprogramma voor maart 2021. Lijkt me top, als een partij dat aandurft.

Discussie over basisinkomen

Niet als alternatief voor de bijstand

Maar alsjeblieft niet alleen als alternatief voor de bijstand. Dan hebben we het simpelweg over een versoepeling van de voorwaarden voor een bijstandsuitkering – niet over een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen. In mijn ogen zou het juist een mooie oplossing zijn voor alle draken van systemen voor uitkeringen en toeslagen. Een manier om de druk van móeten werken voor geld en móeten solliciteren om dat voor elkaar te krijgen eraf te halen. 

Ik ben bijzonder benieuwd of het basisinkomen, oh nee… het b-woord, nu serieus voet aan de grond krijgt in het politieke landschap. Dat zou ik een mooie ontwikkeling vinden!

Zullen we je op de hoogte houden van ontwikkelingen rond om geldzaken?

Meld je aan voor onze Updates via de gratis HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Alexander De Roo van dinsdag november 17, 2020 13:48
    Het helpt inderdaad niet dat er rond de wereld verschillende ideeën zijn over wat nou precies een basisinkomen is. Is het onze huidige bijstand of gaan mensen 2,3 of 4x keer bijstand krijgen? In Amerika snakken ze naar een bijstandssysteem en noemen dat basisinkomen. Maar in Europa lijken de aanhangers aan veel hogere bedragen te denken. Bedragen onder de €1.400 worden door hen niet als basisinkomen gezien en dat is toch wel een duidelijke verhoging van de huidige uitkeringen.

    Alle huidige regelingen vervangen door een basisinkomen op bijstandsniveau kan best een aardig idee zijn. Dan is er ook weinig kans op inflatie. Maar dan zijn de vergezichten van gelukkige mensen die lekker de hele dag van hun basisinkomen met hun passies bezig zijn een illusie.

    Ook is er een gevaar aanwezig dan mensen uit andere landen hun basisinkomen hier komen ophalen. Dat mensen zonder binding met dit land aan de vereisten voldoen voor een basisinkomen en daarna weer vertrekken en blijven innen.

  2. Reactie op: Abee van dinsdag november 17, 2020 11:08
    Heeft u ooit wel eens gedacht aan een winstgevende duurzame onderneming, het liefst een sociale onderneming te beginnen, waarvan dan 90% van de winst naar bijvoorbeeld natuurbescherming gaat of zoals in Duitsland naar een stichting die zoveel mogelijk basisinkomens verloot onder de bevolking? Kunt u mij vertellen wat zo n soort onderneming voor een effect op de economie heeft? Zouden we niet een goede incentive met elkaar kunnen gebruiken eindelijk minder vuilnis te maken, zodat u niet meer hoeft te denken zoals u nu doet en andere mensen al die klote baantjes niet meer hoefen te doen? 80% van wat er aan vakken wordt gevuld is troep die we beter niet kunnen eten of kopen, allemaal geproduceerd door bedrijven die van duurzaamheid promoten niet echt hun hobby hebben gemaakt. Over 100 jaar bestaat er hoop ik niet meer dan 1 ziekenhuis in Nederland die medicijnen voorschrijft en alleen aan symptoombestrijding doet door mensen alleen op de ouderwetse manier met welvaartziekten te helpen. Geen Corona meer dat zou heerlijk zijn, want mensen hebben een sterk immume systeem opgebouwd en hebben geleerd zichzelf beter te reguleren. De meeste mensen hebben tegen die tijd de verantwoordelijkheid voor een sociale onderneming denk ik. De rest van Nederland is over 100 jaar hoop ik veel gezonder en eet vooral veel groente en bijna nooit vlees behalve met de kerst misschien. Niemand koopt nog iets dat in een verpakking zit. Supermarkten zijn allemaal onnodig geworden, we hebben alleen de gezellige bakker, groentewinkel en hele dure duurzame slager op de hoek, echte vakmensen. We zullen uiteindelijk allemaal niet meer dan zo n 2000 per maand nodig hebben denk ik om alles te kunnen doen waar met een gezond lijf en een gezonde geest we het meest gelukkig van worden. Gezonde mensen met vrije tijd hebben altijd zin iets te doen met hun leven dat zin heeft en van betekenis is voor de samenleving. Hoe we de afgelopen 40 jaar met alles zijn omgegaan, dat is om ons echt dood voor te schamen naar toekomstige generaties. Wie weet hebben we als we ons best doen misschien nog een klein kansje over voor onze kleinkinderen, dat ze over 100 jaar nog een prachtig bestaan met elkaar kunnen hebben, vele malen beter dan hoe mannen het onderling tot nu toe met elkaar hebben opgetuigd en geregeld. Het kan en moet beter. Gezonde mensen daar hebben we met zijn allen het meest aan. Geef mensen 15 jaar lang een echt basisinkomen om gezond BMI, bloedwaarde, schone longen en functionerend brein terug te krijgen en de tijd om zichzelf op hun manier te ontwikkelen doormiddel van in vrijheid uit te gaan zoeken wat je werkelijke doel en plek in dit leven is. Ik durf er mijn leven voor te geven, dat de meeste hun basisinkomen na 5 jaar allemaal niet meer nodig hebben, omdat ze sociaal ondernemer zijn geworden. Een mens die lekker in zijn vel zit is graag bezig.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek