Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 23 november 2020, 08:41 - Anneke Ranzato-Versloot
#economie

Aankomende vrijdag is het Black Friday. Dat kan je bijna niet ontgaan, de aanbiedingen vliegen je nu al om de oren. Veel bedrijven vinden het zonde om maar één dag te stunten met megakortingen, dus doen ze dat een hele week. Of 10 dagen. Of alleen juist vóór Black Friday, met het idee de concurrentie dan voor te zijn. En sommige bedrijven doen juist bewust niet mee.

Black Friday bij IKEA

Vorig jaar schreef ik ook al een blog over Black Friday: tips om slim koopjes te scoren. Dat Decathlon toen niet meedeed, dat is zelfs bij me blijven hangen. Dit jaar is IKEA als rebel in het nieuws. Zij doen niet aan enorme kortingen op deze dag: ze maken er Bring Back Friday van.

Meubel inruilservice: IKEA als kringloopwinkel

Het eerste dat ik denk: terugbrengen doe je toch alleen als er iets niet in orde is met je aankoop? Dat blijkt bij IKEA wat anders te zitten. Ze hebben tegenwoordig een tweedehandswinkel: met de Meubel inruilservice kun je  gebruikte IKEA meubels terugbrengen, je krijgt er dan een waardebon voor. Met die bon kun je jouw nieuwe IKEA aankopen betalen. Het bedrag op jouw waardebon is ook het bedrag waarvoor een ander het vervolgens kan kopen. Een kringloopwinkel dus. Ik had nog helemaal niet meegekregen dat de blauw-gele Zweedse reus dit had ingevoerd!

Black Friday? Bring Back Friday!

De actie in Black Friday-tijd bij IKEA is dat ze de waardebon verdubbelen: van 24 november tot en met 3 december krijg je twee keer de waarde van het ingeleverde meubel. En die bon blijft eeuwig geldig, zodat je niet de winkel in rent om 'm te besteden aan spullen die je niet nodig hebt.

Wat een geniaal systeem, vind je niet? Sowieso het kringloopgebeuren al... dat je gebruikte IKEA meubelen kunt terugbrengen en er nog iets voor krijgt ook. Ik heb weleens van die dingen op Marktplaats gezet omdat we ze niet meer konden gebruiken - maar sommige spullen raak je dan zelfs gratis niet kwijt. Zo zonde om ze dan bij het grof vuil te zetten, terwijl ze nog prima zijn! Slim dat ze daar met Black Friday aandacht voor vragen, lekker duurzaam.

Slim omgaan met Black Friday

Natuurlijk kijk ik ook graag nog even met je naar de manier waarop je het beste kunt omgaan met Black Friday. Het zal niet jouw bedoeling zijn om geld over de balk te smijten - en het hele concept nodigt daar wel toe uit.

Wachten met aankoop

Ben jij al een tijd aan het wachten met een grotere aankoop omdat je verwacht dat er in deze week wel een vette aanbieding zal zijn waarmee je dat goedkoper kunt scoren? Slim! Dan ga je niet kopen omdat het in de aanbieding is terwijl je het eigenlijk niet nodig hebt... je had al weloverwogen besloten dat je iets wilde aanschaffen en wacht gewoon op een hele scherpe prijs.

Black Friday super sale

Alléén kopen wat je al langer wilt hebben

De verleiding is enorm op Black Friday. De kortingspercentages vliegen je om de oren en geven je de indruk dat je dom bent als je er geen gebruik van maakt. Dat het enorm slim is om dat dus wél te doen. Je gaat dan heel gemakkelijk spullen kopen waar je nog niet eerder van bedacht had dat je ze wilde hebben. 

Blijf vergelijken

Ook op Black Friday geldt: blijf vergelijken. Eigenlijk zou je dat voor de artikelen die je zou willen aanschaffen al eerder gedaan moeten hebben. Dan weet je wat het normale prijsniveau is - want bedrijven willen nog weleens overdrijven met hun kortingen. Ze zetten dan de 'van' prijs gewoon hoger dan de eigenlijke normale prijs, waardoor de korting veel groter lijkt dan die in werkelijkheid is.

Meedoen als ondernemer

Voor ondernemers is het elk jaar weer de vraag: ga ik iets doen met Black Friday, of doe ik dat niet? Voor mijn Go-Kids regio's ben ik wel bezig een actie in te richten. Dat is ook voor het eerst - vind het wel leuk om dat een keer uit te proberen. Dus mocht je een bedrijf hebben en aandacht willen van gezinnen in de regio's Amsterdam, Zaanstreek-Waterland, Westfriesland of 't Gooi... meld het even, dan stuur ik je de actie door!

Go-Kids Amsterdam

Black Friday voor geldzaken?

In de financiële wereld is Black Friday bij mijn weten geen ding. Zou het ook niet moeten zijn, want een hypotheek, lening of verzekering moet je niet in een opwelling aanschaffen. Daarbij moet niet met kortingen gesmeten worden of met tijdsdruk gewerkt worden.

Prijsacties not done

Prijsacties zijn sowieso not done bij geldzaken. Je zou kunnen bedenken dat je een voucher kunt kopen voor een hypotheekadvies met flinke korting ofzo. Maar ja, de adviseurs zijn al druk zat - die gaan echt geen megakortingen uitdelen om tegen een veel lager bedrag nóg meer hypotheekadviezen te moeten geven.

Altijd gratis vergelijken

De tip van vergelijken - zoals ik die voor Black Friday geef - geldt eigenlijk altijd, voor vrijwel alle dingen waar je geld aan uitgeeft. En zéker voor geldzaken, omdat die ontastbaar zijn. Bij HomeFinance verkopen we jou niets, je betaalt ons nergens voor. Je kunt bij ons altijd gratis vergelijken! Dus onze aanbiedingen voor Black Friday:

GRATIS hypotheekrentes vergelijken

GRATIS spaarrentes vergelijken

GRATIS zorgverzekeringen vergelijken

GRATIS leningen vergelijken

Oh ja... nog meer gratis: onze MailService!

Elke maand de laatste rentes en ontwikkelingen in je mail....

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.