Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Gelddokters en verplichte geldzorgverzekering

Besparen als het verbeteren van je financiële gezondheid

Besparen als het verbeteren van je financiële gezondheid

Zonet zat ik even na te denken over verzekeringen. Dat komt vast doordat we druk bezig zijn om de informatie die we op HomeFinance hebben staan over verzekeringen een opfrisbeurt te geven. Want als ik heel eerlijk ben denk ik verder eigenlijk nooit na over verzekeringen. Nou ja, over zorgverzekeringen nu dan wel – en ook dat komt vooral doordat ik er artikelen over schrijf.

Nadenken over besparen

Het klinkt misschien gek omdat ik regelmatig over besparen schrijf, maar voor mezelf denk ik er dus nauwelijks over na. Niet over besparen op onze verzekeringen, op energie of op wat dan ook.

Geld besparen

Besparen op verzekeringen

Nadenken over onze eigen verzekeringen? Dat doe ik – buiten die zorgverzekering – dus nauwelijks. We hebben een verzekeringspakket lopen bij een oud-werkgever van mij en dat vind ik wel prima. Als je me vraagt wat we betalen voor onze verzekeringen… dan heb ik geen idee. Kunnen we erop besparen? Vast wel, maar dan moet ik er weer een keer induiken. En dat ga ik waarschijnlijk niet op korte termijn doen.

Besparen op energie

Hetzelfde geldt voor onze energierekening. Een paar maanden geleden was ik daar nog druk mee, had de papieren om over te stappen naar een andere energieleverancier al ingevuld maar draaide dat weer terug omdat er een tariefsverlaging aan zat te komen waar ik dan wel gebruik van wilde maken. Heb ik dat ook gedaan? Nee hoor… daarna heb ik het gewoon weer laten liggen. Net als de papieren van de gemeente met een gunstige regeling voor duurzaamheidsmaatregelen.

Woning verduurzamen

Wel weten maar niet doen – waarom?

Het zijn zomaar twee voorbeelden van punten waarvan ik denk of zelfs wéét dat we er minder geld aan kwijt kunnen zijn, en toch ga ik er niet mee aan de slag. Ondertussen schrijf ik hier op HomeFinance heel wijs artikelen over hoe je het beste kunt besparen, zodat je beter uitkomt met je inkomen. Zelf doe ik daar dus eerlijk gezegd weinig mee.

Niet nodig of niet belangrijk genoeg

Waarom is dat? Voor mezelf kan ik natuurlijk aanvoeren dat het bij ons niet nodig is. Dat ik me in de fijne luxe positie bevind waarin we samen ruim voldoende inkomen hebben. Daardoor hoeven we ons niet druk te maken over onze uitgaven, zolang we een beetje normaal doen. Natuurlijk weet ik ook dat als ik wél actief met besparen aan de slag zou gaan – dat we dan meer geld kunnen overhouden. Maar dat vind ik kennelijk niet belangrijk genoeg om de moeite voor te doen.

Geen moeite willen doen

Dat laatste: er moeite voor doen – daar zit denk ik de kern van het antwoord op de vraag waarom ik het niet doe. En hele volksstammen met mij ook niet. Moeite doen. Het belangrijk genoeg vinden. Dat is overduidelijk korte termijn denken. Want ook al wéét je dat het op de lange termijn alleen maar goed kan zijn om extra te sparen… dat maakt nog niet dat je er nú moeite voor wilt doen.

Denken dat het moeilijk is

Buiten moeite doen hebben we ook nog te maken met het idee dat het moeilijk is. Dat geldt niet voor mij, maar ik weet zeker dat er veel mensen zijn die alles wat met geld te maken heeft ingewikkeld vinden. Ervan overtuigd zijn dat ze het niet snappen en dan misschien wel hele domme beslissingen nemen. En er dan dus maar liever niet aan beginnen.

Geldzaken moeilijk?

Anderen niet vertrouwen

Wat nou als het geen moeite kost en niet moeilijk is? Dat is eigenlijk ook heel grappig… als iemand me zegt dat ik heel gemakkelijk geld kan besparen op het één of ander, dan word ik juist wantrouwig. Je weet wel, van die energieverkopers die je maar blijven opbellen met het verhaal dat je met overstappen een veel lagere energierekening kunt krijgen. Of van die bloggers op HomeFinance die zeggen dat het allemaal niet moeilijk is .

Dus. Als besparen moeite kost doe je het niet. Als je geld-dingen moeilijk vindt doe je het niet. En als iemand anders zegt dat het weinig moeite hoeft te kosten en/of niet moeilijk is, dan vertrouw je ze niet. De uitkomst: je doet het nog steeds niet. Interessant toch?!

Wat is er nodig om wél te gaan besparen?

Wat is er nodig om wél aan de slag te gaan met besparen? Ik zou zeggen: de noodzaak. Als een roker die past stopt met paffen als hij ernstig ziek wordt. Als een veel te zware vrouw die pas gaat afvallen als de dokter zegt dat haar leven in gevaar is.

Werken aan jouw financiële gezondheid

Bij geldzaken gaat het over je financiële gezondheid. Ook al weet je dat je dingen doet die niet heel gezond zijn – zolang er geen duidelijke gevolgen op de korte termijn zijn doe je ze lekker toch. De stap naar serieus gezond leven zet je pas als dat leven echt bedreigd wordt.

Financiële gezondheid

Verandering door wilskracht

Toch zijn er óók mensen die qua roken gewoon stoppen omdat ze dat besloten hebben. Of qua eten en sporten de knop omzetten zonder concrete gezondheidsproblemen. Just do it. Dat kan met besparen ook, al denk ik dat je daar misschien nog wel meer wilskracht voor nodig hebt. Juist omdat er geen dokter is die zegt dat het moet. 

Geldscan en behandelplan

En misschien móet het ook helemaal niet. Is besparen inderdaad niet nodig. Dat ligt maar net aan jouw situatie. De vraag is: beoordeel je het wel goed? Heb je jouw financiële gezondheid wel goed in beeld? Idealiter zou iedereen regelmatig een geldscan laten maken door een gelddokter die daar niets aan hoeft te verdienen. Zodat problemen snel aan het licht komen en er een verantwoord behandelplan opgesteld kan worden – dus niet crash besparen

Gelddokter

Verplichte geldzorgverzekering?

Maar ja, een dokter kost geld. Een gelddokter dus ook. En wie gaat dat betalen? Zou er een verplichte geldzorgverzekering moeten komen, waaruit de die dokter dan betaald wordt… dat gaat natuurlijk veel te ver. Wel leuk om over te filosoferen.

Zolang er geen gelddokter is om je bij te praten…

Laat ons je dan updaten over wat er speelt bij geldzaken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek