Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 21 juni 2021, 09:12 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige #besparen

Nog een weekje met mondkapjesplicht en flinke beperkingen... vanaf de 26e kan er weer héél veel meer. Ik ben benieuwd hoe dat gaat verlopen, of het niet misschien té snel gaat?

Economie herstelt pijlsnel van coronacrisis

Hoe dan ook: er kan nu al weer van alles en dat wordt voorlopig dus nog veel beter. Fijn voor alle ondernemers die getroffen zijn door de coronamaatregelen. Het lijkt er zelfs sterk op dat de economie zich pijlsnel herstelt van de coronadreun - dat een herstelplan niet eens nodig is.

Schaarste op allerlei fronten

Het economisch herstel gaat zó snel dat er op allerlei fronten schaarste aan het ontstaan is. Voorbeeld: toen wij recent een nieuwe afzuigkap nodig hadden bleek dat de keuze aan snel leverbare apparaten erg beperkt was. Daar had ik eerlijk gezegd nog niet eerder over nagedacht. 

Schaarste door moeilijk leverbare spullen

Het blijkt een algemene tendens te zijn: door schaarste aan grondstoffen, materialen en exploderende transportkosten zijn spullen óf niet te krijgen, óf waanzinnig duur. Fascinerend in een wereld waarvan je het idee hebt dat iedereen het financieel moeilijk heeft.

Niet iedereen heeft het financieel moeilijk

Dat laatste is sowieso al niet waar. Niet iedereen heeft het  financieel moeilijk. Het ligt er maar net aan of de branche waarin jij werkt of een bedrijf hebt getroffen is door de coronamaatregelen. Werk je in loondienst, dan hoeft de verkeerde branche nog steeds niet te betekenen dat je het moeilijk hebt... zolang jouw werkgever in staat is gebleven om jou je salaris door te betalen.

Steun waar het nodig én nuttig is

Zo'n herstelplan dat heel de economie beslaat lijkt mij - ook ben ik niet zo van de macro-economie - inderdaad niet direct noodzakelijk. Belangrijker lijkt het mij om te kijken naar steun voor bedrijven in specifieke sectoren.

Financiële steun - herstelplan

En dan liefst wel alleen bedrijven die het écht nodig hebben - en die écht een goede basis hebben. Dus geen geld pompen in de bodemloze put van ondernemingen die vóór corona ook al niet goed draaiden. Wat dat bedrijven steun nodig hebben wil niet zeggen dat die steun ook altijd nuttig is. 

Privé herstelplan voor coronaschade

En jij persoonlijk? Heb jij een privé herstelplan nodig? Dat ligt er ook maar net aan in welke mate jij getroffen bent door de coronacrisis.

Enorme verschillen in gevolgen

We hebben het er al vaker over gehad: er zijn enorme verschillen. Veel mensen met een gelijkblijvend inkomen hielden geld over omdat er veel minder was om het aan uit te geven. Geen uitjes, geen horeca, geen buitenlandse vakanties.

Op dit moment kan er alweer veel meer en als het even meezit blijft het na zaterdag alleen maar beter gaan. Wat betekent dat voor jouw portemonnee?

Hield jij geld over?

Als jij tot de gelukkigen behoorde die geld overhield tijdens corona... ga jij  de komende tijd als een dolle geld uitgeven, het geld dat je overhield snel in de horeca en entertainment pompen? Of houd je die reserve liever vast als buffer? Kijk dan in elk geval even goed waar je die buffer neerzet... op een spaarrekening of misschien in beleggingen?

Vergelijk spaarrekeningen

Of heb je het financieel zwaar?

En als jij het financieel zwaar hebt door de coronacrisis... hoe ga jij weer opkrabbelen? Heb je alles al gedaan wat er mogelijk is om jouw geldzaken goed op orde te krijgen? In de zin van overzicht & inzicht, mogelijkheden om meer geld te verdienen en minder uit te geven. Ik weet het - dat klinkt allemaal makkelijker dan het in werkelijkheid is. Tegelijk is er ook vaak veel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.

Aarzel niet om hulp te vragen

Hoe dan ook: maak een plan. Zonder plan kom je er sowieso niet. En aarzel niet om hulp te vragen, dat is een hele belangrijke! Ik hoop echt dat je geen schaamte voelt om bij wie dan ook aan te kloppen voor hulp als je het financieel zwaar hebt.

Hulp vragen bij geldproblemen

Dat geldt niet alleen nu als het gaat om het herstellen van coronaschade - dat geldt altijd! Een ander kijkt gewoon anders naar jouw situatie dan jijzelf en dat kan geweldige inzichten brengen. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.