Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Klarna: smooth saving in Zweden?

Sparen bij de bank voor uitgesteld betalen

Sparen bij de bank voor uitgesteld betalen

Het gebeurt niet heel vaak, maar soms is het echt even spannend in geldland. Bijvoorbeeld als er een nieuwe aanbieder op de markt komt: een bank of verzekeraar die we nog niet kenden. Dat vinden we bij HomeFinance altijd leuk – leven in de brouwerij. 

Nieuwe spaarbank in Nederland

Soms is zo’n nieuwe aanbieder een volslagen verrassing. Soms heb je uit de markt al signalen opgevangen dat er iets staat te gebeuren. Dat was deze week het geval : we hadden al meegekregen dat er een nieuwe spaarbank actief zou worden in Nederland. Welke, dat wisten we nog niet… en we hoopten natuurlijk dat het er één zou zijn met een spectaculaire rente. Dat zou wel weer eens leuk zijn.

Nationale Nederland naar nulrente

Eerder deze week heeft Nationale Nederlanden haar klanten gemeld dat ze de rente gingen verlagen. Geen spannende verlaging: er gaat 0,01% van de rente af. Maar toch: met die verlaging komt de rente bij NN op het absolute nulpunt – en dat is voor veel spaarders toch reden om dan eindelijk maar eens op zoek te gaan naar een beter renderende spaarrekening. Wij merkten dat in elk geval goed aan het bezoek op de vergelijkingen van spaarrentes op onze websites.

Nulrente

Hoe fijn zou het zijn om vandaag die NN-spaarders te kunnen vertellen dat er een mooie nieuwe spaarrekening beschikbaar is met een goede rente? 

Spaarrekening bij Klarna

De werkelijkheid is anders. Ja, er is een nieuwe spaarbank waar je met je geld naartoe kunt. Ja, met een vrij opvraagbare spaarrekening. Alleen niet met een spectaculaire rente. En niet onder de Nederlandse spaargarantie. Wel onder Riksgälden – het depositogarantiestelsel van Zweden. De bank? Klarna!

Klarna

Klarna – van de uitgestelde betaling bij webshops

Klarna? Misschien ken je de naam wel, net als ik. Sterker nog, het is nog niet zo heel lang geleden dat ik een stuk schreef over Klarna. Niet als spaarbank, want zo kende is ze nog niet. Wel als ‘betaaldienstverlener’: een partij die tussen webshop en koper gaat zitten met een aanbod van uitgestelde betaling.

Geen fan van uitgesteld betalen

Nu ben ik niet zo’n fan van uitgesteld betalen – en al helemaal niet als de aanbieder roept dat het geen lenen is. Want dat is het natuurlijk wel: als je iets koopt en niet direct betaalt is dat niets anders dan lenen. Oók als je – zoals bij Klarna – daarvoor geen rente of kosten betaalt. Je moet het terugbetalen, dus is het lenen. Ja toch?

Sparen bij Klarna via Raisin

Maar goed, nu komt Klarna dus spaargeld ophalen in Nederland. Dat doet de Zweedse bank niet met een eigen website of klantenservice in ons land – ze doen het via het internationale spaarplatform Raisin. Daar is niets mis mee wat mij betreft. Er zijn talloze banken die via dat platform werken en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het daar prima georganiseerd is. 

Internationaal spaarplatform Raisin

Geld onder buitenlandse spaargarantie

Je opent een Raisin account en vanuit daar kun je geld inleggen bij al die verschillende banken in heel veel verschillende landen. Allemaal vallen ze onder de lokale spaargarantie van hun eigen land, dus jouw geld is dan gegarandeerd in bijvoorbeeld Italië, Letland, Portugal, België of… in dit geval Zweden.

Handig communiceren in het Nederlands

Welk garantiestelsel jij jouw spaarcenten toevertrouwt – dat is natuurlijk helemaal aan jou. Fijn om te weten is dat áls het mis zou gaan met die bank en je moet een beroep doen op zo’n buitenlandse spaargarantie, dat Raisin je daar dan bij ondersteunt zodat je niet in het Zweeds hoeft te gaan communiceren.

Welkomstbonus van Raisin

Heb je nog geen account bij Raisin? Dan heb je eigenlijk mazzel, want dan kun je nog gebruik maken van de interessante Welkomstbonus. Zelf heb ik dus al een tijdje geleden die stap gezet (toen voor een deposito bij de Belgische CKV Bank). Die bonus moet je niet vergeten te claimen – het gaat niet vanzelf – maar dan krijg je ‘m ook heel soepeltjes gestort. Hoe hoog dat cadeautje is hangt af van het bedrag dat je stort.

Is sparen bij Klarna interessant?

De vraag is alleen: is het aanbod van Klarna ook de moeite waard om voor over te stappen? Laten we eens even naar de rentes kijken… Ze bieden vrij opvraagbaar sparen aan, en deposito’s met een looptijd van 1 t/m 4 jaar. 

Internetsparen : 0,16% rente

Op de spaarrekening vergoeden ze bij introductie een rente van 0,16%. Niet om over naar huis te schrijven wat mij betreft: ze komen binnen op nummer 4 in de top 5 van hoogste rentes op vrij opvraagbaar sparen. De hoogste is nog steeds Renault Bank met een spaarrente van 0,35% – wat dus meer dan het dubbele is. Ik ben dan ook persoonlijk niet geneigd saldo uit Frankrijk over te boeken naar Zweden.

Internetsparen top 7 - 8 oktober 2021

Spaarrekeningen vergelijken

Overduidelijk is dat de Nederlandse banken niet meedoen… de bank met de beste rente onder onze eigen spaargarantie is LeasePlan Bank met slechts 0,05% rente!

Deposito: tot 0,89% rente

Zijn de deposito’s van Klarna aantrekkelijker? Een kijken in de deposito-vergelijking…ze staan bij geen van de looptijden bovenaan in elk geval. 

 • 1 jaar vast – 0,39% 
  6e plaats, er staat zelfs een bank onder de Nederlandse spaargarantie boven: Yapi Kredi met 0,40%.
 • 2 jaar vast – 0,63%
  4e plaats, met alleen banken uit Portugal, Tsjechië en Letland boven zich. Dan kan Zweden misschien aardig zijn?
 • 3 jaar vast – 0,77%
  5e plaats, met dezelfde banken erboven als bij 2 jaar vast – plus Bigbank uit Estland.
 • 4 jaar vast – 0,89%
  4e plaats, weer diezelfde banken in de top – alleen biedt de Portugese bank geen 4 jaar aan.

Deposito top 5 - 8 oktober 2021

Deposito’s vergelijken

Kortom – als je het mij vraagt zijn er niet veel redenen om met je spaargeld naar Klarna te gaan. Alleen met een deposito voor 2, 3 of 4 jaar vast – als je fan bent van IKEA en dus graag je geld op een Zweedse bank zet… Maar het nieuwe aanbod is minder spectaculair dan we hadden gehoopt. Smooth shopping, okay – maar niet zo enorm smooth saving bij Klarna.

Zullen we je op de hoogte houden van nieuwe spaarbanken?

Meld je aan voor onze Updates Sparen in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek