Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NFT's een goed idee voor je geld?

FOMO kan je aanzetten om mee te doen

FOMO kan je aanzetten om mee te doen

NFT’s… het is alweer bijna een jaar geleden dat ik er voor het eerst iets over tegenkwam. In maart vorig jaar schreef ik er dan ook een blog over: NFT – wat is dát nou weer? Was dat een hype die weer snel voorbij ging? Nou nee. Het is nog steeds een onderwerp waar veel over gebabbeld wordt op internet.

NFT-influencers schreeuwen van de daken

Ik zie steeds meer influencers die van de daken schreeuwen hoe geweldig het gaat met hun investeringen in NFT’s. Hoe harder ze roepen, hoe sceptischer ik word. Misschien onterecht hoor – dat zou prima kunnen.

NFT afbeelding - kunst?

Online programma over NFT’s

Zo voert Mitchel van Duuren een hele intensieve mailstrategie op het onderwerp NFT’s, om zijn online programma NFT Secrets te verkopen. Ik heb geen oordeel over het programma want ik ken het niet… zoals ik vorig jaar al schreef: waarschijnlijk ben ik te oud of te ouderwets om hier in mee te gaan.

NFT Wereld Podcast

Nu zag ik gisteren dat hij ook een podcast is gestart over NFT’s: De NFT Wereld Podcast. Denk dat ik er wel wat van ga luisteren tijdens het wandelen met m’n hond, misschien ga ik er dan meer van begrijpen? De eerste vijf afleveringen:

NFT Wereld Podcast

Dagelijks nieuwsberichten

Mitchel is niet de enige die er druk mee is, met die NFT’s. Bijna dagelijks zie je op de grote nieuwssites wel iets langskomen over die Non Fungible Tokens.

Foto’s van saai kijkende student

Zoals dit artikel van gisteren: ‘Indonesische student is verbaasd dat hij ‘per ongeluk’ miljonair werd door NFT’s te maken van serie selfies waarin hij ‘saai kijkt’. Het enige dat ik dan denk: even serieus… hoe dan? Waarom gaan mensen geld betalen voor het recht op foto’s van een saai kijkende jongen? 

Meeste projecten floppen

Vandaag op NU.nl: Een NFT kopen voor een paar tientjes? ‘Meeste projecten floppen, dus pas goed op’. Dat is een insteek waar ik meer mee heb dan de halleluja-verhalen. In dit artikel komt een NFT-belegger aan het woord, maar ook een advocaat in ICT-recht. Die laatste is meer waarschuwend:

De succesverhalen worden vergroot, maar er is ook veel oplichting en falende projecten. De waarde van een NFT wordt bepaald door wat iemand anders ervoor overheeft. Dat kunnen miljoenen euro's zijn, maar ook niks. Het verschilt ontzettend, en zakt hierbij net zo makkelijk in als dat het stijgt. Er is geen garantie dat je er geld mee kunt verdienen en je kan veel geld verliezen. Het blijft altijd een risico.

Spelen met NFT’s – met speelgeld

Je kunt er natuurlijk een beetje mee spelen. Spelen met aandelen is vrij geaccepteerd, met crypto’s en NFT’s is ontastbaarder, onbekender voor het grote publiek. Het digitale aspect, de blockchain – persoonlijk haak ik daar (nu nog) op af, omdat ik het niet begrijp. Aandelen zijn duidelijk, die snap ik. Opties ook. Niet dat ik daar geld in stop, maar ik snap de werking. Bij blockchain heb ik dat gevoel nog niet, jij?

Geld dat anders ook weg zou zijn

Aan de andere kant: als je het ziet als spelen, er wat geld in stopt dat je anders zou besteden aan bijvoorbeeld etentjes of ander tijdelijk plezier… dan maakt het ook niet uit. Raak je het kwijt, dan is dat maar zo. Als je ervan gegeten had was het ook weg geweest. En op je spaarrekening levert je geld in ieder geval niets op…

Actuele spaarrentes

Uit eten kost ook geld

Geen dingen doen die ik niet begrijp

Ergens in mijn achterhoofd klinkt een stemmetje dat zegt: probeer het gewoon met een beperkt bedrag! En tegelijk houdt een ander stemmetje me tegen. Dat zegt dat ik geen dingen moet gaan doen die ik niet begrijp. Precies de reden waarom ik ook nog steeds niets met crypto’s heb gedaan.

FOMO all over

Door alle berichten erover speelt er wel die FOMO – de Fear Of Missing Out. De angst dat je later zegt: als ik daar toch ingestapt was…

Mogelijke winst de aandacht waard?

Maar ja, dat draait dan alleen om eventueel gemiste winst. Om al dan niet verdiend geld. Verder zie ik niet waarom NFT’s van enige waarde zijn voor de wereld. Ik geloof dat ik liever mijn geld, tijd en energie steek in dingen waar ik een ander doel mee heb dan alleen geld verdienen. Tegelijk is het natuurlijk zo dat je met meer geld ook weer meer andere dingen kunt doen, dingen die de wereld wél mooier maken. 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek