Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Btw op energie omlaag: maandbedrag aanpassen of niet?

Voorkom problemen met de eindafrekening!

Voorkom problemen met de eindafrekening!

Dat de energieprijzen torenhoog zijn… we weten het allemaal wel, maar wat doet dat met jouw energierekening? Best een goed idee om daar even serieus naar te kijken.

Voorschotbedrag en jaarnota

Het gebruiken van elektriciteit en gas gaat behoorlijk ongemerkt. De kosten betalen we met een voorschotbedrag per maand. Aan het eind van het jaar wordt de jaarnota opgemaakt – dan kom je er pas achter of je genoeg betaald hebt, teveel of te weinig. 

Energie besparen

Verbruik en kosten verschillen per seizoen

Het verbruik verschilt natuurlijk ook enorm per seizoen. In deze  periode, als de zon lekker schijnt en de verwarming niet hoeft te branden, valt het allemaal wel mee. Maar kijk je vooruit naar de winter… dan loopt het verbruik hard op. En daarmee de kosten. Met het risico op een forse bijbetaling na het opmaken van de jaarnota. Wat als je die niet kunt betalen?

Verlaging btw op energie

De overheid probeert te helpen: de btw op energie is van 1 juli tot en met 31 december 2022 tijdelijk verlaagd. Geen 21% btw maar 9%. Dat scheelt aanzienlijk. Nu is er commotie over of de energiebedrijven die btw verlaging wel of niet verrekenen in het maandbedrag.

Consumentenbond: automatisch verwerken in maandbedrag

De Consumentenbond is heel stellig: dat moet verwerkt worden, zodat de maandlasten voor energie omlaag gaan. Dat blijken de grote energieleveranciers (Eneco, Essent en Vattenfall) niet te doen. Dus wil de bond dat de minister hen daarop aanspreekt. Iets over maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Consumentenbond

Zorgt dat niet voor extra problemen?

Eerlijk gezegd denk ik dan… nu het maandbedrag verlagen kan toch alleen maar voor extra problemen zorgen als de jaarafrekening komt? Niet verrassend dat het juist Vattenfall is dat aangehaald wordt door NOS Nieuws in het aritkel: Vooral hoge energierekening gaat gezinnen pijn doen. Hoe meer mensen nu per maand betalen, hoe minder problemen er zullen zijn met de eindafrekening – ik vind het een logische gedachte.

Te weinig betalen per maand

Er zijn kennelijk heel wat mensen die fors te weinig betalen per maand. De voorschotnota is eigenlijk te laag. Het maandbedrag wordt ook wel door de mensen zelf naar beneden bijgesteld, wat gezien de hoge energieprijzen niet direct een verstandig idee is. Tenzij je zonnepanelen hebt aangeschaft misschien, maar dan nog…

Financiële problemen voor je uit schuiven

De keuze om het maandbedrag naar beneden bij te stellen komt waarschijnlijk voort uit financiële problemen. Als je aan het eind van de maand geld tekort komt ga je zoeken hoe je dat kunt oplossen. Het verlagen van het maandbedrag voor energie lijkt dan een slimme zet – je betaalt dan minder per maand.

Kop in het zand steken

Maar ja, het is niets anders dan het probleem voor je uit schuiven: de eindafrekening is dan een flinke klap. Want die moet je wel betalen, en dat is dan een groot bedrag ineens.

Problemen met eindafrekening voorkomen

Ik vind het dus niet zo gek dat de grote energiebedrijven het maandbedrag niet automatisch aanpassen aan de btw verlaging. Daarmee hopen ze waarschijnlijk een deel van die problemen met de eindafrekening te voorkomen. 

Kop in het zand steken

Een te laag maandbedrag voor energie – dat voelt voor mij als je kop in het zand steken. In elk geval als je niet de middelen hebt om een onverwachte eindnota zonder problemen te betalen. Dan kun je beter nú op alle mogelijke manieren geld besparen om uit te komen met je inkomen dan jezelf voor de gek houden en straks ineens een groot probleem hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek