Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogUitbetaling door verzekeraar voorkomt rechtszaak
Het is alweer een tijd geleden dat ik schreef over Crisis op de camping - de situatie waarin alle vaste plaatsen op onze vorige camping werden opgezegd. De discussie die ik vervolgens moest voeren met de woordvoerder van die camping over of het nu ging om vaste plaatsen of seizoensplaatsen.
Ik had daarvoor onze rechtsbijstandverzekering ingeschakeld, omdat ik ervan overtuigd was dat we recht hadden op de verplaatsingsvergoeding die volgens de Recron-voorwaarden uitbetaald moet worden als een camping-eigenaar vaste plaatsen opzegt.
Nu is het met onze stacaravan allemaal nog weer anders afgelopen dan verwacht. Medewerkers van de camping hebben daar een zodanige waterschade veroorzaakt dat deze niets meer waard was en we de waarde (of nee: het bedrag dat een opkoper had toegezegd ervoor te willen betalen) vergoed hebben gekregen vanuit de aansprakelijkheidsverzekering van de camping. Niks geen verplaatsingsvergoeding meer dus, daar kon onze rechtsbijstandsjurist ook niets meer mee.
Op een x-moment kreeg ik bericht van een veldgenoot: zij kregen geld! Dat was goed nieuws, als er inderdaad verplaatsingsvergoedingen betaald gingen worden. Maar wat bleek... het was geen betaling door de camping. Ook zij hadden rechtsbijstand ingeschakeld, en de rechtsbijstandsverzekeraar had besloten dat ze liever het bedrag zelf uitbetaalden dan dat ze er een rechtszaak over gingen voeren. Ze gingen over tot afkoop van de zaak.
En toen viel bij mij het kwartje: daar heeft de woordvoerder van de camping waarschijnlijk van meet af aan op aangestuurd! Hij wist maar al te goed dat we vaste plaatsen hadden, en dat er een verplaatsingsvergoeding betaald moest worden, maar hield dat geld natuurlijk liever in z'n zak.
Dus beweerde hij dat we er geen recht op hadden, met een paar mogelijke uitkomsten. De eerste is dat campinggasten dat geloven en het erbij laten zitten. Of ze geloven het niet...
Die laatste situatie is tricky, want als er een rechtszaak komt waarin de campinggast gelijk krijgt is dat een voedingsbodem voor meer claims, ook van degenen die in eerste instantie niets deden. Want als de rechter uitspreekt dat één campinggast geld moet krijgen, dan moeten ze de anderen ook betalen.
Alleen kent zo'n woordvoerder het klappen van de zweep natuurlijk: hij weet dat een rechtsbijstandverzekeraar geen rechtszaak gaat voeren voor € 1.621. De kosten die ze maken voor zo'n zaak zijn ongetwijfeld veel hoger, dus dat is niet economisch. Dus gaat de verzekeraar de zaak afkopen: de klager heeft z'n geld (is schadeloos gesteld) dus kan er niets meer mee.
Als de verzekeraar het volledige bedrag uitbetaalt kun je niet eisen dat ze alsnog de zaak verder behandelen. Ook al is het voor jou een principekwestie en draait het niet alleen om het geld, zo staat de afkoopregeling in de polisvoorwaarden. Afkoop met vergoeding van de volledige claim (volledige schadeloosstelling) kun je niet weigeren.
Hiermee is de winnaar niet de campinggast. Die heeft namelijk geen gelijk gekregen, alleen het geld. Prettig natuurlijk, daar niet van, maar erg onbevredigend. De werkelijke winnaar is de tegenpartij, die kan het geld in z'n zak houden. De verzekeraar heeft immers betaald.
Ik kan dit allemaal niet bewijzen, maar denk echt hier bewust op aangestuurd is. En dat het vaker zo gaat. Dit is toch gewoon misbruik maken van rechtsbijstand? Indirect dan wel. Niet de verzekerde maakt misbruik, die doet gewoon wat hij kan om z'n recht te halen. Alleen vanwege het beperkte bedrag krijgt hij z'n recht niet... alleen z'n geld. En de tegenpartij is de lachende derde. Want er komt geen uitspraak van een rechter waar andere campinggasten ook hun voordeel mee kunnen doen. Dat scheelt hem dus vele malen die verplaatsingsvergoeding.
Met dit in het achterhoofd is het advies dat rondgaat op internet heel passend. Bij zo'n camping-opzegging (en dat zijn er nogal wat tegenwoordig) moeten de campinggasten zich goed verenigen en met z'n allen één advocaat inschakelen. Dan gaat het niet om één gast met één keer de verplaatsingsvergoeding - dan gaat het om de totale vergoeding voor alle gasten. Dat verenigen vergt alleen nogal wat, bij ons is er een poging gewaagd maar dat is niet gelukt.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.