Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 24 juli 2023, 08:52 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen

Contant betalen kan allang niet meer overal. Er zijn inmiddels heel wat winkels en andere plekken waar je niet terecht kunt met cash geld. Mogen ze jouw bankbiljetten en munten eigenlijk wel weigeren?

Wettig betaalmiddel - mag je dat weigeren?

Er zijn mensen die roepen van niet, omdat het wettige betaalmiddelen zijn. Het klopt dat bankbiljetten en munten wettige betaalmiddelen zijn... maar dat wil niet zeggen dat het wettelijk verplicht is om die ook te accepteren als betaling. Dat is dus NIET zo: iedereen mag ervoor kiezen om cash geld te weigeren. Dat moet dan wel duidelijk gemaakt worden bij de ingang.

Sticker: hier alleen pinnen - contant geld niet welkom

Alle betalingen digitaal

Sinds kort werk ik een aantal uren per week als oproepkracht in de bibliotheek. Ook daar kunnen mensen niets met contant geld, alles gaat digitaal. Lidmaatschapsgeld, maar ook de betaling van printen en kopiëren. De verkoop van afgeschreven boeken? Loopt via de lidmaatschapspas. Geen idee of er een sticker op het raam om dat duidelijk te maken, zal dat eens even checken.

Dubbel gevoel bij contant geld

Ik sta er nogal dubbel in. Aan de ene kant vind ik dat het mogelijk moet zijn en blijven voor mensen om contant te betalen. Aan de andere kant snap ik heel goed dat winkeliers en andere organisaties cash willen weren.

Wel: Budget in cash

 Toen ik in een grijs verleden actief was als budgetcoach adviseerde ik soms om vooral alleen met cash te werken. Omdat je dan veel beter in beeld hebt wat je uitgeeft en hoeveel geld je nog over hebt voor de rest van de week.

Geen geld meer

Wel: Digitaal betalen niet kunnen of willen

En wat te denken van de mensen die gewoon niet digitaal kunnen of willen betalen? Mag je die dwingen om dat toch te doen?

Bij het 'niet willen' denk ik nog: ach, misschien moet je gewoon accepteren dat de samenleving verandert. Dat is niet altijd leuk maar so be it.

Maar bij 'niet kunnen' is het een ander verhaal. Hoe moet je dan nog boodschappen doen als je niet in staat bent om te pinnen? 

Wel: Kinderen leren omgaan met geld

Contant geld vind ik ook wel serieus belangrijk om kinderen te leren omgaan met geld. Een cijfer in de app op een smartphone, een pasje bij een betaalautomaat houden... dat geeft ze in mijn ogen veel minder besef van waarde en kosten. Dat gaat beter met muntjes als zakgeld, een bankbiljet op je verjaardag, een spaarpot vullen en af en toe tellen hoeveel geld je hebt. Je spaarpot legen en geld storten op je spaarrekening bij de bank.

Kind met spaarpot

Of ben ik nu ouderwets en moet ik ook gewoon inzien dat de wereld er voor kinderen gewoon anders uitziet dan toen wij jong waren? Is het met digitaal geld net zo goed mogelijk om goed met geld te leren omgaan?

Niet: Contant geld weigeren veiliger

Aan de andere kant is cash geld weigeren veiliger. Als je geen contanten hebt kun je er ook niet van beroofd worden. Dat is voor elke plek waar (veel) betalingen gedaan worden nogal belangrijk.

Niet: Kosten van cash

Bovendien lopen de kosten van cash hard op, juist doordat er minder gebruik van gemaakt wordt. Het afstorten van contanten kost winkeliers serieus geld. En de banken: het netwerk van geldautomaten daar draaien de banken draaien verlies op.

Banken proberen de kosten van het contante geld wel te verrekenen, maar minister Kaag is van plan wettelijk te regelen dat cash geld opnemen gratis blijft. Zou de val van het kabinet hierop nog invloed hebben eigenlijk?

Geldmaat - geldautomaat

Als dat inderdaad doorgaat: dan gaan de banken de kosten toch gewoon verrekenen via de kosten van alle betaalrekeningen? Linksom of rechtsom, we gaan ervoor betalen. Is het dan niet logischer dat de kosten gedragen worden door de mensen die contant geld willen blijven gebruiken? Of misschien door de overheid, als die het zo belangrijk vindt.

Contant geld beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar...

Even er vanuit gaande dat het doorgaat, dat contant geld - zoals Kaag het formuleert 'beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar' blijft. 

... maar niet bruikbaar?

Dat is leuk... maar wat als je met dat contante geld bijna nergens meer kunt betalen? Komt de politiek dan ook met een wet die het alsnog verplicht stelt om bankbiljetten en muntgeld als betaling te accepteren? Dat lijkt me dan weer stug.

Het lijkt er wat mij betreft sterk op dat we echt wel richting een cashloze samenleving gaan. Het zal echt nog wel even duren, maar denk jij dat dit te voorkomen is?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.