Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Foutje staatssecretaris geen hypotheekrenteaftrek is rechtgezet

Correctie doorgevoerd in wetsvoorstel op Prinsjesdag

Correctie doorgevoerd in wetsvoorstel op Prinsjesdag

Op 16 februari 2023 zorgde mijn blog Foutje staatssecretaris: geen hypotheekrenteaftrek voor heel wat opschudding. In het Belastingplan 2024 wordt de fout met terugwerkende kracht gecorrigeerd.

Fout bij berekenen aflosstand lopende hypotheek 

Het onderwerp was de aflosstand van een lopende hypotheek die anders werd berekend bij het kopen van een volgende koopwoning:

  • eerst woning kopen en daarna huidige woning verkopen (nu gedeeltelijk box 3 bedrag)
  • eerst huidige woning verkopen en daarna woning kopen (nu volledig box 1 bedrag)

Negatieve reacties

Onder de blog verschenen diverse negatieve reacties. Het ging zelfs zover dat een opleidingsinstituut (persoon) een reactie plaatste dat de inhoud van mijn blog niet klopte. Dit was voor mij een grote verrassing daar deze persoon mij ook had kunnen bellen / mailen.

Verkeerde uitleg in cursussen hypotheekadviseurs

De verrassing werd nog groter toen een cursist van deze opleider bevestigde dat in de klas door deze persoon een andere uitleg was gegeven! Natuurlijk was het mijn taak om aan te tonen dat de inhoud van mijn blog wel klopte. Bovendien vond ik het schrijnend dat collega’s van mij die voor een cursus (een paar honderd euro) betalen een andere (verkeerde) uitleg kregen. Dit betekent ook dat zij hun klanten niet goed informeerden en dus ook eventueel aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Bericht naar Staatssecretaris

Hierna heeft u in mijn vervolg blogs Discussie: foutje Staatssecretaris bij hypotheekrenteaftrek kunnen lezen dat ik het initiatief had genomen om de Staatssecretaris aan te schrijven en te wijzen op de fout die is ontstaan.

Foutje op Prinsjesdag gecorrigeerd

In de blog van 19 mei 2023 Foutje hypotheekrenteaftrek: indirect antwoord van Staatssecretaris kon ik goed nieuws brengen dat het foutje op Prinsjesdag gecorrigeerd zou worden. De uitkomst kwam vorige week, het is nu definitief en kunt u hieronder lezen:

Wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2024
Met ingang van 1 januari 2022 is een aantal wetswijzigingen binnen de eigenwoningregeling in werking getreden op onder andere het terrein van gezamenlijke aankoop en financiering van een eigen woning door fiscale partners met een eigenwoningverleden. Dit om onbedoelde renteaftrekbeperkingen te voorkomen.

Met de voorgestelde wetswijziging wordt geregeld dat ook in situatie dat eerst een nieuwe gezamenlijke eigen woning wordt gekocht en daarna de eigen woning met een aflossingsstand van één van de partners wordt verkocht, de aflossingsstand op gezamenlijk niveau kan worden ingezet tot tenminste het bedrag van het aandeel in de schuld van de partner met de betreffende aflossingsstand. De aanpassing werkt terug tot en met 1 januari 2022.

De volgorde van kopen van de volgende koopwoning maakt dus geen verschil meer uit. Het ontstaan van een box 3 schuld / hypotheek is niet meer van toepassing.

Definitief duidelijkheid

Ik ben blij dat er nu definitief duidelijkheid is. Hypotheekadviseurs kunnen nu hun klanten een goed advies geven als er sprake is van deze materie. Van de personen die eerder negatief hebben gereageerd onder mijn blogs heeft niemand de moeite genomen om hun excuses aan te bieden aan mij.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek