Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Is het zelf isoleren van de woning haalbaar?  

Met weinig euro’s je huis zo goed mogelijk isoleren

Met weinig euro’s je huis zo goed mogelijk isoleren

Mijn vaardigheden in het klussen gaan niet verder dan het opnieuw schilderen van deuren en kozijnen. Zelf mijn woning isoleren zou ik daarom niet snel aan beginnen. Vrienden van ons hebben een klushuis gekocht met het energielabel F en zetten zelf de schouders eronder en gaan verduurzamen. Met een beetje handigheid lukt het. Weet wel wat je doet en doe het goed.

 Vakmensen voor verduurzaming huis

Als je op zoek bent naar vakmensen voor het verduurzamen van je huis loop je tegen twee uitdagingen aan. Ten eerste is het lastig zoeken naar vakmensen die op korte termijn beschikbaar zijn. Ten tweede weet je dat de kosten hoog zijn. Sommige vormen van isoleren kun je zelf doen. Toch raad ik aan dat je wel eerst een EnergieBespaarscan  laat uitvoeren. Je moet namelijk goed weten waar je moet beginnen en hoe je jouw euro’s het beste kunt besteden.

Gratis EnergieBespaarscan

Waarom ga je zelf isoleren?

Onze vrienden hebben lang moeten zoeken naar een koophuis, want ook op het platteland in Groningen is er een run op koophuizen. Voor een fors bedrag hebben ze een huis met veel grond gekocht. Voor het verbeteren van het energielabel hebben ze nog budget, maar het moet natuurlijk zoveel mogelijk rendement opleveren. Het doe-het-zelf isoleren zorgt volgens Milieu Centraal voor 60% lagere kosten. Ook hoef je niet te wachten tot je aan de beurt bent.

Extra hypotheek nodig?

Waar begin je mee, dakisolatie, muurisolatie of vloerisolatie?

De specifieke eigenschappen van je woning bepalen het beste beleid. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of je een tussenwoning hebt of een vrijstaande woning. Ook maakt het uit of je huis echt zwakke plekken heeft qua verlies van warmte.

Vloerisolatie

Prioriteiten stellen

Een dak waardoor je naar buiten kunt kijken zorgt voor een hoge prio voor het dak. Voor het wooncomfort kun je het beste kiezen om te beginnen met vloerisolatie. Het isoleren van de spouwmuur kan ook juist het meeste rendement opleveren, maar dat is lastiger om zelf uit te voeren. Voor een doe-het-zelf klus kun je waarschijnlijk beter kiezen voor dak- of vloerisolatie.

Een dak isoleren kan eenvoudig zijn, maar dat hoeft niet

De vrienden van ons willen zoveel mogelijk zelf doen, maar het moet wel goed gebeuren. Een schuin dak kun je aan de binnenkant isoleren. Als dit niet mogelijk is, moet je wel een specialist inschakelen. Zij kunnen niet aan de binnenkant isoleren, dus dat geeft extra kosten. Een dak aan de buitenkant isoleren moet je namelijk niet zelf aan beginnen. Hetzelfde geldt voor een dakkapel of een plat dak.

Dak isoleren

Weten wat je kunt en wat je niet kunt is één van de beste eigenschappen van klussers!

Je hebt geen recht op subsidie bij zelf isoleren

Via de website van RVO kun je subsidie aanvragen voor het isoleren van je woning. Helaas heb je geen recht op deze subsidie als je ervoor kiest om het isoleren zelf te doen. Een van de voorwaarden is namelijk het overleggen van een factuur van de aannemer of installateur. Verdiep je dus eerst in de subsidiemogelijkheden voordat je zelf aan de slag gaat. Je wilt geen geld mislopen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek