Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 8 november 2017, 10:21 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

We schrijven 8 november 2017. De deadline voor het bekendmaken van de zorgpremies voor 2018 ligt op 12 november. Nog víer dagen dus, of nou ja... vijf! En hoeveel verzekeraars hebben al premies gepubliceerd? Een stuk of drie, en nog kleintjes ook.

DSW koploper met zorgpremie

Natuurlijk, DSW was zoals altijd de eerste. Al in september was de zorgverzekeraar uit Schiedam in staat om de premies voor volgend jaar te bepalen. Die premie werd tegen de verwachting in verlaagd. Bovendien kwam DSW met de interessante afwijkende stap om het verplichte eigen risico lager te stellen. Heel bijzonder!

Daarna... lange stilte

Inmiddels zijn de premies van twee andere kleine zorgverzekeraars bekend: Stad Holland en InTwente (wat labels zijn van... je raadt het al: DSW). Drie namen die er klaar voor zijn, maar de grote partijen blijven stil. Hoe lang nog? Nou ja, niet langer dan tot zondag in elk geval... dan moeten ze wel.

Deadline op zondag?

Erg vreemd vind ik dat de overheid de deadline voor het bekendmaken van de zorgpremies op een zondag heeft gezet. Waarom is dat dan? In de hoop dat de verzekeraars dan toch iets eerder - op vrijdag - met hun premies komen? Of om iedereen lekker op zondag te laten werken? Ik snap het niet.

Zorgpremies 2017 week later

Vorig jaar was het een zaterdag - 19 november. De deadline is nu een week naar voren geschoven. De motivatie: dat mensen een week langer de tijd hebben om zorgverzekeringen te vergelijken en over te stappen naar een andere ziektekostenverzekeraar. Nogal flauwekul in mijn ogen - de mensen díe zich ermee bezighouden hebben tijd genoeg en degenen die dat niet doen... die gaan het toch niet doen.

Waarom zo lang wachten?

Mij is volkomen onduidelijk waarom de zorgverzekeraars zo lang wachten met het bekendmaken van hun premies. Je kunt het wijten aan concurrentie-overwegingen - maar toch voelt dat niet helemaal logisch. Dan zou je verwachten dat de laatste premies niet de hoogste zijn. Maar ook niet enorm veel lager dan de rest, want daarmee levert zo'n maatschappij onnodig marge in.

Goedkoopste zorgverzekering

Dat lange wachten kan ik me oprecht voorstellen van de zogeheten prijsvechters: de verzekeraars die als streven hebben om de goedkoopste zorgverzekering aan te bieden. Wie de goedkoopste is trekt en behoudt immers klanten. Zorgpolissen die bij lange na niet de goedkoopste zijn - daarbij zou het niet veel uit moeten maken lijkt me. Daar blijf je tenslotte niet verzekerd omdat ze zo goedkoop zijn.

Niet alleen de basisverzekering

De cijfers die in het nieuws komen zijn overigens altijd de premies van de verplichte basisverzekering. Dat is natuurlijk interessant maar voor de meeste mensen niet leidend in de keuze van hun zorgverzekering. Omdat bijna iedereen er een aanvullende verzekering bij afsluit is de combinatie dekking/premie daarvan eigenlijk belangrijker.

Vers van de pers: premie Zorg en Zekerheid

Ah... terwijl ik dit schrijf komen vers van de pers de premies van Zorg en Zekerheid door. Ook daar wordt de zorgpremie voor 2018 licht verlaagd. Mega interessant toch, die verlagingen terwijl de voorspelling was dat we meer moesten gaan betalen voor onze zorgverzekering in 2018. Ik ben benieuwd naar de komende dagen met al die last-minute zorgpremies!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.