Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgplicht woekerpolis

Allianz neemt klant en AFM niet serieus

Allianz neemt klant en AFM niet serieus

Het is alweer bijna 15 jaar geleden dat de woekerplisaffaire in het nieuws kwam. In 2007 schreef ik hier een boek over. In dit boek stond de woekerpolis formule. Ik ben er niet trots op maar ik ben de eerste en enige in Nederland die deze formule kenbaar heeft gemaakt. Zelfs Zembla had interesse om een dagje te komen filmen over deze polissen. In 2012 heb ik hier nogmaals een uitgebreide column over geschreven hoe de kosten precies berekend moeten worden als er sprake is van een woekerpolis.

Zelf beleggingspolissen afgesloten

Als hypotheekadviseur heb ik ook talloze beleggingspolissen afgesloten waarbij diverse kosten niet bekend waren. Prive heb ik ook zo’n polis afgesloten. Betreffende mijn klanten heb ik vanaf 2007 diverse jaren gewaarschuwd voor deze polissen en gevraagd of zij nadere uitleg wilde hebben. Met veel van mijn klanten heb ik rond de tafel gezeten vanwege mijn zorgplicht.

Zorgplicht verzekeraars

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft ook de afgelopen jaren de maatschappijen die deze polissen hebben verkocht, verzocht om hun zorgplicht na te komen. Schrik niet, maar dus 15 jaar later komen de maatschappijen pas in actie om hun klanten te benaderen. Zij doen dit eerst met een brief en daarna telefonisch.

Afhandeling door Allianz

Aangezien ik ook een polis heb lopen bij Allianz heb ik ook een leuke brief gehad. Hierna was het afwachten op een telefoontje. Een maand later ging de telefoon. Allianz wilde weten of ik de polis liet doorlopen en waarom. Ik gaf aan dat ik de polis wilde laten doorlopen. Ik vertelde ook nog even dat ik zelf adviseur ben die ook deze polissen had afgesloten voor mijn klanten. Hierna was het gesprek snel ten einde.

Een week na het gesprek kreeg ik een mooie brief van Allianz. Tot mijn grote verbazing stond het volgende in de brief:

U heeft de mogelijkheden voor uw verzekering goed overwogen en een keuze gemaakt. Wij hebben van u of via uw financieel adviseur de volgende reactie ontvangen. U heeft er voor gekozen om uw beleggingsverzekering ongewijzigd te laten. Als reden geeft u aan, omdat u vindt dat een alternatief product voor u niet voldoende verbetering geeft.

Klant en AFM niet serieus genomen

Vooral de laatste zin is natuurlijk totale onzin. Ik ben van mening dat een maatschappij zelf met een alternatief moet komen en niet een klant of adviseur. Ook ben ik van mening dat Allianz minimaal 10 jaar te laat is met deze actie. Zij tonen aan met deze algemene brief dat zij de klant niet serieus nemen. Ook nemen zij met deze reactie de AFM in de ootje. Zij geven namelijk aan de AFM door wat in de brief staat. Helaas is de werkelijkheid anders en niet wat in de brief staat.

Misstanden in de financiële branche

Toevallig had de AFM mij gemaild of ik wilde mee werken over ‘misstanden’ in de branche. Gewoon weer even een gesprek. Ik heb dit vaker gedaan met de AFM omdat ik vind als columnist dat er nog steeds veel verbeterd kan worden. Natuurlijk heb ik mijn brief aangekaart bij de AFM.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek