Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Open Huizendag of kapitaalmarktrente?

De achtergrond van de lagere hypotheekrente

De achtergrond van de lagere hypotheekrente

Het nieuwsberichtje dat ik eerder deze week schreef, over de daling van de hypotheekrente bij veel banken, zit nog steeds in m’n hoofd. En dan met name de combinatie met de Open Huizen dag van aankomende zaterdag. Hypotheekshop zag dat als een reden voor de renteverlagingen die vorige week doorgevoerd werden.

Open Huizendag als reden voor lagere hypotheekrente?

Die Open Huizendag zie je nu natuurlijk overal langskomen. Daar heeft Hypotheekshop ook baat bij – de shops zijn vaak samen met een makelaar gevestigd. Als ik eerlijk ben denk ik niet dat de banken hun hypotheekrente verlagen speciaal voor die Open Huizendag van de NVM. Wel denk ik dat Hypotheekshop in de dalende hypotheekrente een aanleiding zag om die dag nog even mooi onder de aandacht te brengen in haar nieuwsvoorziening naar de media.

Lagere kapitaalmarktrente

Een veel logischer verklaring voor de verlagingen van de hypotheekrente lijkt mij de daling van de kapitaalmarktrente de laatste tijd. De rente voor de 10-jaars staatslening stond op 21 maart nog op 0,647% en op 29 maart was dat ruim 0,12% lager op 0,525%. Dat is een pittige daling, ik vind het niet gek dat banken dat doorvertalen naar de hypotheekrente. Dat willen we toch ook allemaal?!

Rentestijging goed voor woningmarkt?

Of nou ja, Klaas Knot niet. Die heeft liever dat de rente stijgt – dat zou goed zijn voor de woningmarkt. Dan kunnen mensen minder lenen en dat voorkomt dat het prijsniveau nog verder oploopt. Daar zit qua redenering natuurlijk wel wat in. Alleen gaat het de starter – die nu al niet genoeg kan lenen om een huis te kopen – niet helpen. Een hogere hypotheekrente betekent immers een lagere maximale hypotheek.

Goed, terug naar die Open Huizendag. Ik denk dus niet dat hypotheekverstrekkers hun rente daarvoor verlagen. Maar ik kan me natuurlijk enorm vergissen. 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: De Hypotheekshop van donderdag april 5, 2018 14:33
    En daarbij is de rente op de kapitaalmarkt sinds begin februari al weer een stuk gedaald, waardoor de rentemarge voor geldverstrekkers inmiddels wat ruimer is geworden.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek