Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 4 september 2018, 09:28
#banken en verzekeraars

Banken stoppen hun medewerking aan de Eerlijke Bankwijzer - schrijft het NRC. Ze hebben al jaren klachten over de kwaliteit en redelijkheid van de beoordelingen en hebben nu collectief besloten niet meer mee te doen.

Achtergrond Eerlijke Bankwijzer

In 2009 werd de Eerlijke Bankwijzer opgericht, een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, PAX en World Animal Protection. Iedere twee jaar geeft de Eerlijke Bankwijzer een oordeel over de score van banken op allerlei maatschappelijke onderwerpen. Denk aan dierenwelzijn, gendergelijkheid, klimaatverandering, wapens en mensenrechten.

Banken klagen over kwaliteit en redelijkheid

De banken vinden de oordelen niet acceptabel, klagen over kwaliteit en redelijkheid. Ze willen een scheidsrechter, maar bij de Eerlijke Bankwijzer staan ze daar niet voor open. Jan Gruiters - voorzitter van de Eerlijke Bankwijzer en directeur van vredesorganisatie PAX - zegt tegen het NRC: "Het is óns instrument, niet van de banken."

Einde van de Eerlijke Bankwijzer?

De acht deelnemende banken hebben nu samen besloten niet meer mee te doen. Daarvoor hebben ze allerlei redenen, bijvoorbeeld dat het heel veel werk is. Betekent dit het einde van de Eerlijke Bankwijzer? Projectleider Peter Ras zegt van niet: "Wij gaan door. We hebben liever dag de banken mee werken, maar anders: het zij zo."

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.