Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Banken keren Eerlijke Bankwijzer de rug toe

Betekent dit het einde van de beleidsbeoordeling?

Betekent dit het einde van de beleidsbeoordeling?

Banken stoppen hun medewerking aan de Eerlijke Bankwijzer – schrijft het NRC. Ze hebben al jaren klachten over de kwaliteit en redelijkheid van de beoordelingen en hebben nu collectief besloten niet meer mee te doen.

Achtergrond Eerlijke Bankwijzer

In 2009 werd de Eerlijke Bankwijzer opgericht, een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, PAX en World Animal Protection. Iedere twee jaar geeft de Eerlijke Bankwijzer een oordeel over de score van banken op allerlei maatschappelijke onderwerpen. Denk aan dierenwelzijn, gendergelijkheid, klimaatverandering, wapens en mensenrechten.

Banken klagen over kwaliteit en redelijkheid

De banken vinden de oordelen niet acceptabel, klagen over kwaliteit en redelijkheid. Ze willen een scheidsrechter, maar bij de Eerlijke Bankwijzer staan ze daar niet voor open. Jan Gruiters – voorzitter van de Eerlijke Bankwijzer en directeur van vredesorganisatie PAX – zegt tegen het NRC: “Het is óns instrument, niet van de banken.”

Einde van de Eerlijke Bankwijzer?

De acht deelnemende banken hebben nu samen besloten niet meer mee te doen. Daarvoor hebben ze allerlei redenen, bijvoorbeeld dat het heel veel werk is. Betekent dit het einde van de Eerlijke Bankwijzer? Projectleider Peter Ras zegt van niet: “Wij gaan door. We hebben liever dag de banken mee werken, maar anders: het zij zo.”

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek