HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Eigenaren vergeten pensioenen onvindbaar

Nieuwe privacywet maakt zoektocht pensioenfondsen moeilijker

Nieuwe privacywet maakt zoektocht pensioenfondsen moeilijker

Het zoeken naar de gerechtigden van vergeten pensioenen is veel lastiger geworden voor de pensioenfondsen. Dat komt door de nieuwe privacyregels. Het gevolg kan zijn dat veel mensen het pensioen waar ze recht op hebben niet zullen krijgen.

Vergeten pensioenen op de plank

Pensioenfondsen hebben heel wat pensioengelden staan waarvan ze niet weten voor wie ze zijn. Het gaat om mensen die in een grijs verleden een (vaak klein) pensioen hebben opgebouwd en niet eens meer weten het er is. Vergeten pensioenen noemen we die. De deelnemers weten niet dat ze er zijn en vragen er dus niet om. 

Zoektocht naar pensioengerechtigden

De fondsen doen wel degelijk hun best om de eigenaren van die vergeten pensioenen te vinden. Gerard Riemen – directeur van de Pensioenfederatie – zegt daarover tegen het AD“We denken na over wat kan ons helpen in die zoektocht. We benaderen instanties die ons mogelijk verder kunnen helpen en vragen of we een proef kunnen doen. Zo zijn we uitgekomen bij de gegevens van de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en bijvoorbeeld DUO, de dienst die de studiefinanciering regelt. Die proeven waren heel succesvol.”

AVG gooit roet in het eten

Alleen heeft de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) nu roet in het eten gegooid. Veel plekken waar de pensioenfondsen hun informatie haalden mogen nu geen gegevens meer leveren. De Pensioenfederatie heeft hierover contact gezocht met de verantwoordelijke staatssecretaris, maar die reageert niet. Nu hoopt Riemen dat de Tweede Kamer het oppakt tijdens het evalueren van de nieuwe wet.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen