Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Eigenaren vergeten pensioenen onvindbaar

Nieuwe privacywet maakt zoektocht pensioenfondsen moeilijker

Nieuwe privacywet maakt zoektocht pensioenfondsen moeilijker

Het zoeken naar de gerechtigden van vergeten pensioenen is veel lastiger geworden voor de pensioenfondsen. Dat komt door de nieuwe privacyregels. Het gevolg kan zijn dat veel mensen het pensioen waar ze recht op hebben niet zullen krijgen.

Vergeten pensioenen op de plank

Pensioenfondsen hebben heel wat pensioengelden staan waarvan ze niet weten voor wie ze zijn. Het gaat om mensen die in een grijs verleden een (vaak klein) pensioen hebben opgebouwd en niet eens meer weten het er is. Vergeten pensioenen noemen we die. De deelnemers weten niet dat ze er zijn en vragen er dus niet om. 

Zoektocht naar pensioengerechtigden

De fondsen doen wel degelijk hun best om de eigenaren van die vergeten pensioenen te vinden. Gerard Riemen – directeur van de Pensioenfederatie – zegt daarover tegen het AD“We denken na over wat kan ons helpen in die zoektocht. We benaderen instanties die ons mogelijk verder kunnen helpen en vragen of we een proef kunnen doen. Zo zijn we uitgekomen bij de gegevens van de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en bijvoorbeeld DUO, de dienst die de studiefinanciering regelt. Die proeven waren heel succesvol.”

AVG gooit roet in het eten

Alleen heeft de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) nu roet in het eten gegooid. Veel plekken waar de pensioenfondsen hun informatie haalden mogen nu geen gegevens meer leveren. De Pensioenfederatie heeft hierover contact gezocht met de verantwoordelijke staatssecretaris, maar die reageert niet. Nu hoopt Riemen dat de Tweede Kamer het oppakt tijdens het evalueren van de nieuwe wet.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek