Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 29 november 2018, 11:45
#zorgverzekering

Het jaar 2018 ziet er vooralsnog qua zorgverzekeringen hetzelfde uit als voorgaande jaren. Ook dit jaar hebben de vier grote zorgverzekeraars hun zorgcontracten niet op tijd rond. De Consumentenbond protesteert.

Zorgpremies en zorgcontracten

Bij de keuze van een basis zorgverzekering voor 2019 draait het om verschillende aspecten:

De dekking van basisverzekeringen is wettelijk vastgesteld dus overal gelijk. De vergoedingen kunnen echter wel beperkt worden als er gebruik gemaakt wordt van niet-gecontracteerde zorgverleners - dat is afhankelijk van het type polis.

Zorgverzekering met juiste kenmerken kiezen

Inzicht in contracten nodig voor goede keuze zorgverzekering

De zorgpremies zijn allemaal bekend: de deadline daarvoor lag op 12 november. Voor het publiceren van de zorgcontracten bestaat echter geen harde deadline - dat stoort de Consumentenbond. In de ogen van de bond zouden de zorgcontracten tegelijk met de zorgpremies bekendgemaakt moeten worden, zodat consumenten vanaf die datum een volledig overzicht hebben voor een goede afweging van mogelijkheden.

Contractering ziekenhuizen nog niet rond

Dat is complete overzicht is vooralsnog niet beschikbaar. VGZ had op 26 november pas met 35% van de ziekenhuizen afspraken gemaakt, Zilveren Kruis met 51%. Ook CZ en Menzis lopen achter - alleen hebben zij toegezegd dat verzekerden in 2019 bij elk ziekenhuis terecht kunnen. Ongeacht of er een contract is.

Afspraken met andere zorgverleners

Waar het bij de meeste verzekeraars wel goedkomt met de afspraken met alle ziekenhuizen - dat ligt heel anders bij andere zorgverleners. Contracten met fysiotherapeuten bijvoorbeeld, of voor geestelijke gezondheidszorg - ook daarvan is het belangrijk om te weten met wie de verzekeraar wel en geen afspraken heeft. Die informatie is dus nog niet beschikbaar. 

Wachten met kiezen zorgverzekering?

Betekent dit dat u moet wachten met het kiezen van uw zorgverzekering voor volgend jaar. Wel met uw definitieve keuze inderdaad. Ondertussen is het goed mogelijk om op basis van premie, type polis en eigen risico alvast uw voorkeur voor een zorgpolis te bepalen. Dan hoeft u in de laatste fase van het jaar alléén nog naar de zorgcontracten van die verzekeraar te kijken.

Vergelijk de premies van zorgverzekeringen

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.