Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgcontracten weer niet op tijd rond

Consumentenbond protesteert tegen trage contractering

Consumentenbond protesteert tegen trage contractering

Het jaar 2018 ziet er vooralsnog qua zorgverzekeringen hetzelfde uit als voorgaande jaren. Ook dit jaar hebben de vier grote zorgverzekeraars hun zorgcontracten niet op tijd rond. De Consumentenbond protesteert.

Zorgpremies en zorgcontracten

Bij de keuze van een basis zorgverzekering voor 2019 draait het om verschillende aspecten:

De dekking van basisverzekeringen is wettelijk vastgesteld dus overal gelijk. De vergoedingen kunnen echter wel beperkt worden als er gebruik gemaakt wordt van niet-gecontracteerde zorgverleners – dat is afhankelijk van het type polis.

Zorgverzekering met juiste kenmerken kiezen

Inzicht in contracten nodig voor goede keuze zorgverzekering

De zorgpremies zijn allemaal bekend: de deadline daarvoor lag op 12 november. Voor het publiceren van de zorgcontracten bestaat echter geen harde deadline – dat stoort de Consumentenbond. In de ogen van de bond zouden de zorgcontracten tegelijk met de zorgpremies bekendgemaakt moeten worden, zodat consumenten vanaf die datum een volledig overzicht hebben voor een goede afweging van mogelijkheden.

Contractering ziekenhuizen nog niet rond

Dat is complete overzicht is vooralsnog niet beschikbaar. VGZ had op 26 november pas met 35% van de ziekenhuizen afspraken gemaakt, Zilveren Kruis met 51%. Ook CZ en Menzis lopen achter – alleen hebben zij toegezegd dat verzekerden in 2019 bij elk ziekenhuis terecht kunnen. Ongeacht of er een contract is.

Afspraken met andere zorgverleners

Waar het bij de meeste verzekeraars wel goedkomt met de afspraken met alle ziekenhuizen – dat ligt heel anders bij andere zorgverleners. Contracten met fysiotherapeuten bijvoorbeeld, of voor geestelijke gezondheidszorg – ook daarvan is het belangrijk om te weten met wie de verzekeraar wel en geen afspraken heeft. Die informatie is dus nog niet beschikbaar. 

Wachten met kiezen zorgverzekering?

Betekent dit dat u moet wachten met het kiezen van uw zorgverzekering voor volgend jaar. Wel met uw definitieve keuze inderdaad. Ondertussen is het goed mogelijk om op basis van premie, type polis en eigen risico alvast uw voorkeur voor een zorgpolis te bepalen. Dan hoeft u in de laatste fase van het jaar alléén nog naar de zorgcontracten van die verzekeraar te kijken.

Vergelijk de premies van zorgverzekeringen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Terra van vrijdag november 30, 2018 06:04
    Helemaal met je eens. Al zou het natuurlijk ook zonder wet mogelijk moeten zijn… gewoon uit goed fatsoen van de zorgverzekeraars. En de zorgverleners, want die moeten wel meewerken.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek