Search
Close this search box.

NHG hoeft nog maar sporadisch te betalen

Stijgende huizenprijzen zorgen voor minder verlies bij verkoop

Stijgende huizenprijzen zorgen voor minder verlies bij verkoop

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) beleeft toptijden. Er is in het derde kwartaal nog maar 174 keer aanspraak gemaakt op de garantie – het laagste aantal sinds 2009.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NHG keert uit bij verlies door gedwongen verkoop woning

NHG – dat is de garantie die veel mensen afsluiten bij hun hypotheek als ze een woning kopen. Er gelden strakke regels, waaronder een maximale koopsom om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG. De garantie houdt in dat NHG bijspringt als een huis met verlies verkocht moet worden na een scheiding, bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Met verlies – dat is als de verkoop minder oplevert dan het openstaande hypotheekbedrag. Deze garantie is erg prettig voor de huizenkoper, maar ook voor de bank. Daarom is heeft een hypotheek met NHG een ruim lagere hypotheekrente dan zonder deze extra zekerheid.

Aantal uitbetalingen en bedrag daalt sterk

Zoals te verwachten is gezien de woningmarkt is het aantal uitbetalingen dat NHG moest doen in de afgelopen jaren sterk gedaald. Door de stijgende huizenprijzen is de kans dat een woning met verlies verkocht moet worden steeds kleiner. In het derde kwartaal van 2017 waren er nog 495 verzoeken tot vergoeding, in het afgelopen kwartaal nog maar 174, zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van NHG. Daarbij is ook het gemiddelde bedrag van uitbetaling gedaald van € 25.000 in juli/augustus/september vorig jaar naar € 17.767 in het derde kwartaal van 2018.

Kosten NHG omlaag

Dit is natuurlijk goed voor de kas van NHG. Recent werd nog besloten om de kosten van NHG (de borgtochtprovisie) te verlagen van 1% naar 0,9% van het hypotheekbedrag.

Vergelijk de rentes voor hypotheken met NHG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek