Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 7 december 2018, 10:46
#huizenmarkt #hypotheek #huis kopen

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) beleeft toptijden. Er is in het derde kwartaal nog maar 174 keer aanspraak gemaakt op de garantie - het laagste aantal sinds 2009.

NHG keert uit bij verlies door gedwongen verkoop woning

NHG - dat is de garantie die veel mensen afsluiten bij hun hypotheek als ze een woning kopen. Er gelden strakke regels, waaronder een maximale koopsom om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG. De garantie houdt in dat NHG bijspringt als een huis met verlies verkocht moet worden na een scheiding, bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Met verlies - dat is als de verkoop minder oplevert dan het openstaande hypotheekbedrag. Deze garantie is erg prettig voor de huizenkoper, maar ook voor de bank. Daarom is heeft een hypotheek met NHG een ruim lagere hypotheekrente dan zonder deze extra zekerheid.

Aantal uitbetalingen en bedrag daalt sterk

Zoals te verwachten is gezien de woningmarkt is het aantal uitbetalingen dat NHG moest doen in de afgelopen jaren sterk gedaald. Door de stijgende huizenprijzen is de kans dat een woning met verlies verkocht moet worden steeds kleiner. In het derde kwartaal van 2017 waren er nog 495 verzoeken tot vergoeding, in het afgelopen kwartaal nog maar 174, zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van NHG. Daarbij is ook het gemiddelde bedrag van uitbetaling gedaald van € 25.000 in juli/augustus/september vorig jaar naar € 17.767 in het derde kwartaal van 2018.

Kosten NHG omlaag

Dit is natuurlijk goed voor de kas van NHG. Recent werd nog besloten om de kosten van NHG (de borgtochtprovisie) te verlagen van 1% naar 0,9% van het hypotheekbedrag.

Vergelijk de rentes voor hypotheken met NHG

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.