Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Vertrouwen consument daalt sterk in januari

Grootste daling in ruim 7 jaar, meldt CBS

Grootste daling in ruim 7 jaar, meldt CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de nieuwste cijfers rondom het consumentenvertrouwen gepubliceerd. Het vertrouwen is in januari flink gedaald: de grootste daling in ruim zeven jaar.

Flinke daling consumentenvertrouwen in januari

De daling van het consumentenvertrouwen zit vooral in de verwachting ten aanzien van de economische situatie in de komende 12 maanden. Waar die situatie over de afgelopen 12 maanden als heel positief wordt beoordeeld, zien we de toekomst een stuk minder rooskleurig.

CBS cijfers consumentenvertrouwen januari 2019

De financiële situatie werd over de afgelopen 12 maanden juist sterker negatief beoordeeld dan over de komende 12 maanden. Negatief zijn ze echter allebei. We vinden wél een gunstige tijd voor aankopen, waardoor het met de koopbereidheid per saldo meevalt (-1). In december stond de koopbereidheid echter nog op 3.

Boven gemiddelde afgelopen 20 jaar

Het totaal van het consumentenvertrouwen komt deze maand uit op 1 punt. Dat is 8 punten minder dan in december 2018, maar nog wel boven het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar (-3). Het hoogste punt werd bereikt in januari 2000 +36) en het laagste in maart 2013 (-41).

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek