Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 6 februari 2019, 15:16
#hypotheek

Starters zetten de hypotheekrente vaak vast voor maar liefst 30 jaar, zo blijkt uit onderzoek van Knab. Dat is in de ogen van de bank niet altijd verstandig.

Gemiddeld kiest 18% starters 30 jaar vast

Bij Knab hebben ze de data van HDN (het Hypotheken Data Netwerk) geanalyseerd en daaruit conclusies getrokken. Daaruit bleek dat een rentevastperiode van 30 jaar in 2018 gemiddeld door maar liefst 18% van de starters wordt aangevraagd. Dat percentage loopt sterk uiteen per regio: Limburg is de koploper met 38%, terwijl in Noord-Holland slechts 10% van de starters ervoor kiest om de hypotheekrente 30 jaar vast te zetten.

Hypotheekrente 30 jaar vast advies aan starters

Hoe hoog is de hypotheekrente bij 30 jaar vast?

Knab: hypotheekrente 30 jaar vast niet altijd verstandig

Bij Knab zelf wordt duidelijk minder vaak een rentevastperiode van 30 jaar geadviseerd. Sil Grouls, Hypotheekadviseur bij Knab, legt uit: 

Vraag jezelf bij het afsluiten van de rentevaste periode af: waar zie je jezelf staan over zoveel jaar? Houd bijvoorbeeld rekening met opgroeiende kinderen die op een gegeven moment gaan studeren en het huis uit gaan. Je kunt dan overwegen om in ieder geval tot die tijd de rente vast te zetten.

en 

Als de kans groot is dat je inkomen gaat stijgen, is het mogelijk verstandiger om een kortere rentevaste periode te nemen in plaats van een lange. Met een hoger inkomen kun je een eventuele rentestijging na die korte rentevaste periode opvangen. Tot die tijd profiteer je in ieder geval van lagere maandlasten.

Er zijn ook redenen om de hypotheekrente juist wel lang vast te zetten. De keuze is heel persoonlijk, afhankelijk van de huidige situatie en de toekomstverwachtingen van de aanvrager.

Overleg met een expert over de rentevastperiode

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.