Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente 30 jaar vast megapopulair

Starters zetten rente vaak vast voor maximale periode

Starters zetten rente vaak vast voor maximale periode

Starters zetten de hypotheekrente vaak vast voor maar liefst 30 jaar, zo blijkt uit onderzoek van Knab. Dat is in de ogen van de bank niet altijd verstandig.

Gemiddeld kiest 18% starters 30 jaar vast

Bij Knab hebben ze de data van HDN (het Hypotheken Data Netwerk) geanalyseerd en daaruit conclusies getrokken. Daaruit bleek dat een rentevastperiode van 30 jaar in 2018 gemiddeld door maar liefst 18% van de starters wordt aangevraagd. Dat percentage loopt sterk uiteen per regio: Limburg is de koploper met 38%, terwijl in Noord-Holland slechts 10% van de starters ervoor kiest om de hypotheekrente 30 jaar vast te zetten.

Hypotheekrente 30 jaar vast advies aan starters

Hoe hoog is de hypotheekrente bij 30 jaar vast?

Knab: hypotheekrente 30 jaar vast niet altijd verstandig

Bij Knab zelf wordt duidelijk minder vaak een rentevastperiode van 30 jaar geadviseerd. Sil Grouls, Hypotheekadviseur bij Knab, legt uit: 

Vraag jezelf bij het afsluiten van de rentevaste periode af: waar zie je jezelf staan over zoveel jaar? Houd bijvoorbeeld rekening met opgroeiende kinderen die op een gegeven moment gaan studeren en het huis uit gaan. Je kunt dan overwegen om in ieder geval tot die tijd de rente vast te zetten.

en 

Als de kans groot is dat je inkomen gaat stijgen, is het mogelijk verstandiger om een kortere rentevaste periode te nemen in plaats van een lange. Met een hoger inkomen kun je een eventuele rentestijging na die korte rentevaste periode opvangen. Tot die tijd profiteer je in ieder geval van lagere maandlasten.

Er zijn ook redenen om de hypotheekrente juist wel lang vast te zetten. De keuze is heel persoonlijk, afhankelijk van de huidige situatie en de toekomstverwachtingen van de aanvrager.

Overleg met een expert over de rentevastperiode

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek