Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Woningbezitter wacht af met verduurzamen

Huiseigenaren wachten op duidelijkheid van de overheid

Huiseigenaren wachten op duidelijkheid van de overheid

Ruim 40 procent van de Nederlandse huiseigenaren verwacht niet binnen 5 jaar de eigen woning te verduurzamen. Allereerst omdat ze verwachten dat het verduurzamen in de toekomst goedkoper wordt. Maar nog belangrijker is dat onduidelijk is welke financiële regelingen vanuit de overheid kunnen worden verwacht. Dit blijkt uit het onderzoek “Verduurzaming: een heilig huisje in aanbouw” van het Nibud.

Gebrek aan financiële middelen

Het verduurzamen van woningen staat hoog op de maatschappelijke agenda. Deels omdat het energiebesparing oplevert en daarmee bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Maar ook deels omdat verduurzaming voor huishoudens een lagere energierekening en dus lagere maandlasten betekent.

Uit het onderzoek van het Nibud blijkt dat met name de financieel zwakke huishoudens veel baat zouden hebben bij het verduurzamen van hun woning. Huizen met een slechter energielabel (D, E, F of G) komen vaker voor in deze groep. Deze groep heeft vaak echter zelf geen financiële  middelen om de benodigde investeringen te kunnen doen en is hierbij afhankelijk van mogelijke financiële steun van de overheid.

Steun van de overheid

Meer dan de helft van alle huiseigenaren vindt ook dat de overheid hen financieel moet ondersteunen bij het energiezuiniger maken van hun woning. Veel mensen verwachten dat er in de toekomst regelingen komen die het verduurzamen financieel aantrekkelijker zullen maken. Een aanzienlijk deel van de huiseigeneren wacht daarom met verduurzamen totdat duidelijk wordt wat deze regelingen zullen zijn.

Nibud: kabinet moet snel duidelijkheid verschaffen

Volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenthart is deze onzekerheid niet goed. Hij spoort het kabinet daarom aan om snel duidelijkheid te verschaffen: “Het Nibud vindt het jammer dat eigenaren door onzekerheid over overheidsbeleid worden gehinderd in het nemen van stappen om verduurzaming te realiseren. Het is van belang om huiseigenaren zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden”.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek