Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgpremies 2020 bekend: bij wie moet u zijn?

De goedkoopste zorgverzekering voor 2020 en wat zijn de opvallendste wijzigingen

De goedkoopste zorgverzekering voor 2020 en wat zijn de opvallendste wijzigingen

Het duurde dit jaar erg lang, maar alle zorgverzekeraars hebben de zorgpremies voor 2020 bekendgemaakt. Hoogste tijd om de belangrijkste wijzigingen en toplijstjes voor u op een rij te zetten.

Direct alle zorgverzekeringen vergelijken

De goedkoopste zorgverzekering

Bent u op zoek naar de allergoedkoopste zorgverzekering, dan moet u dit jaar – net als vorig jaar – bij Zilveren Kruis zijn. Om precies te zijn bij het label Ziezo met de Ziezo Selectief Polis. De premie bedraagt 83,25 euro per maand. Hieronder ziet u de top 3 van scherpste zorgpremies voor 2020.

Laagste zorgpremie van 2020

Bij bovenstaande verzekeringen is er sprake van alleen een basisverzekering en een maximaal eigen risico van 885 euro. Een hoger eigen risico is niet voor iedereen geschikt, dus is het ook interessant om te weten welke verzekeraar de laagste premie aanbiedt met een standaard eigen risico van 385 euro. Dat is dit jaar – net als in de voorgaande jaren – ZEKUR. Hieronder ziet u de top 3 (of beter gezegd top 5 omdat de nummer 3 positie gedeeld moet worden dit jaar) voor basisverzekeringen met een standaard eigen risico van 385 euro.

Goedkoopste zorgverzekering met standaard eigen risico

Voor de verzekeringen in bovenstaande toplijstjes geldt dat het gaat om natura verzekeringen. Of te wel verzekeringen waarbij u geen vrije zorgkeuze heeft. Wilt u wel graag zelf bepalen waar u voor uw zorg aanklopt dan is een restitutie verzekering meer geschikt voor u. Daar biedt OHRA de zorgverzekering met de laagste premie. In onderstaand plaatje ziet u welke zorgverzekeringen met vrije zorgkeuze in 2020 de laagste premie kennen (bij een standaard eigen risico van 385 euro).

Laagste zorgpremie 2020 met vrije zorgkeuze

De grootste stijgers en dalers

Ieder jaar geeft het kabinet met Prinsjesdag een voorspelling wat de gemiddelde stijging van de zorgpremies voor het volgende jaar gaat worden. Dit jaar werd uitgegaan van 3 euro per maand. Als we puur kijken naar de zorgverzekeringen die wij op onze site vergelijken, dan komen we gemiddeld iets lager uit. Dat lijkt goed nieuws, maar in onze vergelijkingen wordt geen rekening gehouden met zogenaamde collectiviteiten.

Ongeveer twee derde van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering en voor die groep kan de stijging hoger uitvallen. Dat komt omdat het kabinet vorig jaar heeft besloten dat de collectiviteitskorting in 2020 nog maximaal 5% mag bedragen. Veel collectiviteiten kenden tot 2020 een hogere korting (tot wel 10%) waardoor de werkelijke premiestijging voor veel mensen een stuk hoger uit kan vallen.

Maar ook als we geen rekening houden met collectiviteitskortingen dan is de stijging bij veel verzekeringen veel groter dan 3 euro per maand. De grootste stijging bedraagt liefst 9,65 euro per maand! De reden dat de gemiddelde stijging onder de 3 euro uitkomt is dat er ook verzekeringen zijn waarbij de premie gedaald is. Er zijn zelfs verzekeringen waarbij de premie met meer dan 5 euro per maand daalt! Hieronder ziet u een overzicht van de grootste stijgers en dalers in 2020.

Grootste dalers

Grootste dalers zorgpremie 2020

Grootste stijgers

Grootste stijgers zorgpremie 2020

Als je de volledige lijst bekijkt valt – behalve de enorme verschillen tussen de zorgverzekeraars – nog iets op. Namelijk dat er ook binnen het aanbod van 1 zorgverzekeraar grote verschillen bestaan. Zo is de premie van de meest gekozen zorgverzekering van Menzis (Menzis Basis) dit jaar met 1 euro gestegen. De premie van de restitutiepolis van dezelfde maatschappij steeg met 8 euro per maand veel harder. Datzelfde zien we bij een aantal andere zorgverzekeraars ook. 

Conclusie: vergelijken loont als nooit tevoren!

In Nederland kun je jaarlijks van zorgverzekering wisselen. Wij adviseren mensen ook jaarlijks om te checken of hun zorgverzekering nog wel passend is. Dat wil zeggen dat je allereerst even moet kijken of de dekkingen nog goed zijn. Verwacht je bijvoorbeeld extra zorg in het komende jaar, dan kan een aanvullende zorgverzekering verstandig zijn. Of heb je juist al jaren een aanvullende verzekering waar je veel voor betaald maar helemaal nooit gebruik van maakt?

En als je in kaart hebt gebracht welke dekking je wenst, dan is het -zeker dit jaar! – verstandig om even te checken of jouw huidige zorgverzekering qua premies nog wel aantrekkelijk is.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek