Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Recordaantal hypotheekaanvragen in 2019

HDN registreerde in 2019 ruim 430 duizend aanvragen: 10 procent meer dan in 2018

HDN registreerde in 2019 ruim 430 duizend aanvragen: 10 procent meer dan in 2018

Vooral dankzij een enorm aantal oversluitingen, noteerde Hypotheken Data Netwerk (HDN) in 2019 een recordaantal van 430.076 hypotheekaanvragen. Dat is ruim 10 procent meer dan in 2018. Vooral het aantal hypotheek oversluitingen van gepensioneerden valt op. Dit blijkt uit het jaaroverzicht 2019 dat HDN vandaag publiceerde.

Lage rente zorgt voor veel oversluitingen

In 2019 zijn de hypotheekrentes gedaald naar recordniveau’s. Uit de cijfers van HDN blijkt dat veel mensen deze periode van lage rentes hebben aangegrepen om hun hypotheek over te sluiten. Vooral het aantal gepensioneerden dat de hypotheek overgesloten heeft valt op. Deze groep steeg met 42 procent ten opzichte van 2018. En bij deze groep is de overheidscampagne “Aflossingsblij” niet erg aangeslagen, want maar liefst 87 procent van de gepensioneerde oversluiters koos voor een aflossingsvrije hypotheek.

Jonge starter heeft het lastig

In 2019 werd al vaak gewezen op de lastige positie van starters op de woningmarkt. Met de sterk gestegen woningprijzen en de huidige hypotheekregels kunnen veel starters een eigen woning vergeten. Vooral in de Randstad. Volgens HDN directeur Reinier van der Heijden gaat het hierbij met name om de groep jonge starters. “Er kan worden geconcludeerd dat de ‘jonge starter’ in een lastige positie zit. Ten opzichte van 2018 is deze groep 11 procent gedaald naar 28.000 aanvragen. De ‘hoog segment starter’ is met circa 45.000 aanvragen stabiel gebleven en de ‘stabiele starter’ wint terrein door 6 procent te stijgen. Het is noodzakelijk om voor de ‘jonge starter’ meer ruimte te creëren om verdere scheefgroei te voorkomen. Denk daarbij aan de arbeidsmarktscan (NHG) en maatregelen vanuit de overheid”, aldus Van der Heijden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek