Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 13 januari 2020, 14:36
#huizenmarkt #hypotheek

Vooral dankzij een enorm aantal oversluitingen, noteerde Hypotheken Data Netwerk (HDN) in 2019 een recordaantal van 430.076 hypotheekaanvragen. Dat is ruim 10 procent meer dan in 2018. Vooral het aantal hypotheek oversluitingen van gepensioneerden valt op. Dit blijkt uit het jaaroverzicht 2019 dat HDN vandaag publiceerde.

Lage rente zorgt voor veel oversluitingen

In 2019 zijn de hypotheekrentes gedaald naar recordniveau's. Uit de cijfers van HDN blijkt dat veel mensen deze periode van lage rentes hebben aangegrepen om hun hypotheek over te sluiten. Vooral het aantal gepensioneerden dat de hypotheek overgesloten heeft valt op. Deze groep steeg met 42 procent ten opzichte van 2018. En bij deze groep is de overheidscampagne "Aflossingsblij" niet erg aangeslagen, want maar liefst 87 procent van de gepensioneerde oversluiters koos voor een aflossingsvrije hypotheek.

Jonge starter heeft het lastig

In 2019 werd al vaak gewezen op de lastige positie van starters op de woningmarkt. Met de sterk gestegen woningprijzen en de huidige hypotheekregels kunnen veel starters een eigen woning vergeten. Vooral in de Randstad. Volgens HDN directeur Reinier van der Heijden gaat het hierbij met name om de groep jonge starters. "Er kan worden geconcludeerd dat de 'jonge starter' in een lastige positie zit. Ten opzichte van 2018 is deze groep 11 procent gedaald naar 28.000 aanvragen. De 'hoog segment starter' is met circa 45.000 aanvragen stabiel gebleven en de 'stabiele starter' wint terrein door 6 procent te stijgen. Het is noodzakelijk om voor de 'jonge starter' meer ruimte te creëren om verdere scheefgroei te voorkomen. Denk daarbij aan de arbeidsmarktscan (NHG) en maatregelen vanuit de overheid”, aldus Van der Heijden.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.