Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Extra coronavragen bij hypotheek met NHG

NHG komt met uniforme corona-vragenlijst voor hypotheekaanvragen

NHG komt met uniforme corona-vragenlijst voor hypotheekaanvragen

De impact van de coronacrisis op de huizen- en hypotheekmarkt valt vooralsnog mee. Maar dat wil niet zeggen dat marktpartijen zich geen zorgen maken over de toekomst en dat het “business as usual is” voor mensen die een hypotheek nodig hebben. Veel geldverstrekkers vragen namelijk bij een hypotheekaanvraag naar de impact van de crisis op het huidige en toekomstige inkomen van de aanvrager.

Omdat geldverstrekkers daar momenteel verschillend mee omgaan, heeft de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vandaag een uniforme corona vragenlijst online gezet. NHG wil graag een uniforme aanpak om het zo duidelijk mogelijk te houden voor de consument en om het adviestraject eenvoudig te houden.

Welke vragen?

NHG vindt het belangrijk dat hypotheekinstellingen en hypotheekadviseurs aandacht hebben voor de impact van de coronacrisis op mensen die nu een hypotheek aanvragen. De vragen richten zich dan ook met name op de bestendigheid van het inkomen en de daarmee samenhangende (toekomstige) betaalbaarheid van de hypotheeklasten.

Hypotheekinstellingen behouden hierbij hun vrijheid om een eigen acceptatiebeleid toe te passen op de antwoorden. NHG geeft aan aanvragen niet specifiek extra te gaan controleren. Maar geeft wel aan dat ze “monitoring in zullen zetten, zodat ze afwijkingen van het gemiddeld percentage achterstandsmeldingen tijdig kunnen signaleren.”

Nationale Hypotheek Garantie populair

Bij het afsluiten van een hypotheek – tot een bedrag van 310.000 euro – wordt vaak gekozen voor Nationale Hypotheek Garantie. NHG heeft een aantal voordelen, waarvan de rentekorting voor consumenten wel de belangrijkste is. Het verschil tussen de hypotheekrente met en zonder NHG kan per hypotheekinstelling fors verschillen. Maar om een beeld te geven, hebben we hieronder de laagste hypotheekrentes op een rij gezet voor hypotheken met en zonder NHG (annuiteitenhypotheken waarbij het hypotheekbedrag gelijk is aan de waarde van de woning).

Bron: HomeFinance.nl

Duidelijk is dat de rente dankzij NHG al snel een half procent lager uit kan vallen.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek