Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 19 mei 2020, 17:30
#huizenmarkt #hypotheek

De huizenmarkt heeft tot nu toe weinig schade ondervonden van de coronacrisis en de daarmee samenhangende lockdown. De prijzen blijven stijgen, het aantal transacties blijft op peil en woningen worden de laatste tijd zelfs nog sneller verkocht dan een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers van Brainbay, een dochteronderneming van NVM.

Huizenmarkt ontspringt de dans

De coronacrisis heeft de hele wereld in zijn greep. Je zou verwachten dat de onzekere toekomstverwachtingen, die met deze crisis gepaard gaan, potentiële huizenkopers voorzichtiger zou maken. Maar daar is vooralsnog geen sprake van. In de afgelopen week lag het aantal transacties zelfs 23 procent hoger dan het weekgemiddelde voor de lockdown.

Cijfers woningmarkt tijdens coronatijd van de NVM

Bron: NVM / Brainbay (oranje streep is het gemiddelde voor de periode van social distancing)

Dat de woningmarkt nog niet afkoelt, blijkt ook uit het feit dat woningen momenteel nog sneller verkocht worden dan voorheen. Waar het vorig jaar nog gemiddeld 42 dagen duurde voordat er een koper gevonden was, ligt het gemiddelde nu op 29 dagen. En ook de prijzen blijven stijgen. Gemiddeld kost een woning nu 333.000 euro, bijna 8 procent meer dan een jaar eerder. NVM-voorzitter Onno Hoes licht de cijfers toe: "Het lijkt erop dat woningzoekenden nog steeds denken in mogelijkheden. Daarnaast is de rente nog steeds laag en speelt ook het seizoen een positieve rol."

Hypotheekrente blijft laag

Dat de hypotheekrentes nog steeds laag zijn, klopt. De rentes zijn sinds het begin van de lockdown weliswaar wat gestegen, maar historisch gezien nog steeds erg laag. Aangezien de rente een belangrijk bestanddeel is van de hypotheeklasten, verklaart dat in ieder geval voor een deel waarom de belangstelling voor koopwoningen vooralsnog onverminderd groot blijft.

In onderstaande tabel vergelijken wij de laagste hypotheekrentes voor een annuiteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 12 maart (begin van de "intelligente lockdown") en vandaag. De rentes voor een hypotheek met NHG zijn bij de meeste rentevaste perioden weliswaar wat gestegen, maar niet veel.

  12 mrt. 19 mei verschil
1 jaar 0,76% 0,79% 0,03%
5 jaar 0,90% 0,85% -0,05%
10 jaar 0,94% 1,09% 0,15%
15 jaar 1,25% 1,37% 0,12%
20 jaar 1,33% 1,42% 0,09%
30 jaar 1,65% 1,70% 0,05%

Als we het historische verloop van de hypotheekrentes met een looptijd van 1 jaar, 10 jaar en 30 jaar over een langere periode bekijken, dan blijkt nog duidelijker dat de rentes zich nog bijna op het all-time low niveau bevinden.

Bron: ActueleRentestanden.nl

Vergelijk de actuele hypotheekrentes

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.