Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenmarkt draait door – hypotheekrente blijft laag

De huizenmarkt heeft tot nu toe weinig last van de coronacrisis

De huizenmarkt heeft tot nu toe weinig last van de coronacrisis

De huizenmarkt heeft tot nu toe weinig schade ondervonden van de coronacrisis en de daarmee samenhangende lockdown. De prijzen blijven stijgen, het aantal transacties blijft op peil en woningen worden de laatste tijd zelfs nog sneller verkocht dan een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers van Brainbay, een dochteronderneming van NVM.

Huizenmarkt ontspringt de dans

De coronacrisis heeft de hele wereld in zijn greep. Je zou verwachten dat de onzekere toekomstverwachtingen, die met deze crisis gepaard gaan, potentiële huizenkopers voorzichtiger zou maken. Maar daar is vooralsnog geen sprake van. In de afgelopen week lag het aantal transacties zelfs 23 procent hoger dan het weekgemiddelde voor de lockdown.

Cijfers woningmarkt tijdens coronatijd van de NVM

Bron: NVM / Brainbay (oranje streep is het gemiddelde voor de periode van social distancing)

Dat de woningmarkt nog niet afkoelt, blijkt ook uit het feit dat woningen momenteel nog sneller verkocht worden dan voorheen. Waar het vorig jaar nog gemiddeld 42 dagen duurde voordat er een koper gevonden was, ligt het gemiddelde nu op 29 dagen. En ook de prijzen blijven stijgen. Gemiddeld kost een woning nu 333.000 euro, bijna 8 procent meer dan een jaar eerder. NVM-voorzitter Onno Hoes licht de cijfers toe: “Het lijkt erop dat woningzoekenden nog steeds denken in mogelijkheden. Daarnaast is de rente nog steeds laag en speelt ook het seizoen een positieve rol.”

Hypotheekrente blijft laag

Dat de hypotheekrentes nog steeds laag zijn, klopt. De rentes zijn sinds het begin van de lockdown weliswaar wat gestegen, maar historisch gezien nog steeds erg laag. Aangezien de rente een belangrijk bestanddeel is van de hypotheeklasten, verklaart dat in ieder geval voor een deel waarom de belangstelling voor koopwoningen vooralsnog onverminderd groot blijft.

In onderstaande tabel vergelijken wij de laagste hypotheekrentes voor een annuiteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 12 maart (begin van de “intelligente lockdown”) en vandaag. De rentes voor een hypotheek met NHG zijn bij de meeste rentevaste perioden weliswaar wat gestegen, maar niet veel.

  12 mrt. 19 mei verschil
1 jaar 0,76% 0,79% 0,03%
5 jaar 0,90% 0,85% -0,05%
10 jaar 0,94% 1,09% 0,15%
15 jaar 1,25% 1,37% 0,12%
20 jaar 1,33% 1,42% 0,09%
30 jaar 1,65% 1,70% 0,05%

Als we het historische verloop van de hypotheekrentes met een looptijd van 1 jaar, 10 jaar en 30 jaar over een langere periode bekijken, dan blijkt nog duidelijker dat de rentes zich nog bijna op het all-time low niveau bevinden.

Bron: ActueleRentestanden.nl

Vergelijk de actuele hypotheekrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: M.H. van dinsdag mei 19, 2020 18:54
    Ik denk dat de huizenprijzen juist niet of nauwelijks gaan dalen i.v.m te kort aan woningen. Men wilt dat de prijzen dalen, maar willen is anders dan het vraag en realititeit…Klopt we zullen in een recessie zitten, maar deze recessie is niet identiek met de vorige recessie…

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek