Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hervorming vermogensbelasting terug bij af

Plan Snel gaat niet door, Vijlbrief begint opnieuw

Plan Snel gaat niet door, Vijlbrief begint opnieuw

Het voorstel voor de vernieuwing van de vermogensbelasting in box 3 gaat niet door. Voormalig staatssecretaris Menno Snel heeft het neergelegd, maar zijn opvolger Hans Vijlbrief veegt het van tafel. Hij gaat op zoek naar een ‘simpeler’ tussentijds voorstel om spaargeld en beleggingen eerlijker te belasten.

Belasting op vermogen die per 2022 zou ingaan

Het plan van Snel zou in 2022 doorgevoerd worden. Samengevat hield het in dat Nederlanders tot een x-bedrag aan rendement geen belasting zouden gaan betalen – daarboven zou een groot verschil gemaakt worden tussen sparen en beleggen.

De verdeling zou dan niet meer fictief zijn zoals nu, maar uitgaan van de werkelijke bedragen die men op spaarrekeningen en in beleggingen heeft staan. De rendementen waarover belasting berekend zou worden bleven in het plan wél fictief. De gevolgen zouden neerkomen op een fors hogere belastingheffing voor de belegger, ongeacht of die in veilige obligaties of in risicovolle aandelen zit.

Belasting over vermogen

Plan Snel in de prullenbak

Vijlbrief geeft aan dat het voorstel van Snel grote problemen kende. Dat het gemaakte onderscheid tussen sparen en beleggen ook ‘juridisch heel snel kapotgeschoten’ zou worden. Kortom: het plan gaat de prullenbak in en Vijlbrief begint opnieuw.

Liefst werkelijk rendement belasten

Hij gaat zoeken naar een alternatief dat met als doel dat ‘kleine spaarders en beleggers in hoge mate ontzien worden’. Met de serieuze overweging om het belastingvrije vermogen aanzienlijk te verhogen. Hij geeft aan dat de enige échte oplossing is om het werkelijke rendement te belasten – maar dat is niet na te gaan en dus niet mogelijk. 

Op de hoogte blijven van de spaarrente en belastingen?

Meld je NU aan voor onze gratis Update Sparen!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Juanito van zondag juni 28, 2020 00:50
    Linksom of rechtsom weten ze je altijd wat geld afhandig te maken! Dat is wel zeker!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek