HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hervorming vermogensbelasting terug bij af

Plan Snel gaat niet door, Vijlbrief begint opnieuw

Plan Snel gaat niet door, Vijlbrief begint opnieuw

Het voorstel voor de vernieuwing van de vermogensbelasting in box 3 gaat niet door. Voormalig staatssecretaris Menno Snel heeft het neergelegd, maar zijn opvolger Hans Vijlbrief veegt het van tafel. Hij gaat op zoek naar een ‘simpeler’ tussentijds voorstel om spaargeld en beleggingen eerlijker te belasten.

Belasting op vermogen die per 2022 zou ingaan

Het plan van Snel zou in 2022 doorgevoerd worden. Samengevat hield het in dat Nederlanders tot een x-bedrag aan rendement geen belasting zouden gaan betalen – daarboven zou een groot verschil gemaakt worden tussen sparen en beleggen.

De verdeling zou dan niet meer fictief zijn zoals nu, maar uitgaan van de werkelijke bedragen die men op spaarrekeningen en in beleggingen heeft staan. De rendementen waarover belasting berekend zou worden bleven in het plan wél fictief. De gevolgen zouden neerkomen op een fors hogere belastingheffing voor de belegger, ongeacht of die in veilige obligaties of in risicovolle aandelen zit.

Belasting over vermogen

Plan Snel in de prullenbak

Vijlbrief geeft aan dat het voorstel van Snel grote problemen kende. Dat het gemaakte onderscheid tussen sparen en beleggen ook ‘juridisch heel snel kapotgeschoten’ zou worden. Kortom: het plan gaat de prullenbak in en Vijlbrief begint opnieuw.

Liefst werkelijk rendement belasten

Hij gaat zoeken naar een alternatief dat met als doel dat ‘kleine spaarders en beleggers in hoge mate ontzien worden’. Met de serieuze overweging om het belastingvrije vermogen aanzienlijk te verhogen. Hij geeft aan dat de enige échte oplossing is om het werkelijke rendement te belasten – maar dat is niet na te gaan en dus niet mogelijk. 

Op de hoogte blijven van de spaarrente en belastingen?

Meld je NU aan voor onze gratis Update Sparen!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Juanito van zondag juni 28, 2020 00:50
    Linksom of rechtsom weten ze je altijd wat geld afhandig te maken! Dat is wel zeker!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen