Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 24 juni 2020, 07:36
#sparen #belasting #beleggen

Het voorstel voor de vernieuwing van de vermogensbelasting in box 3 gaat niet door. Voormalig staatssecretaris Menno Snel heeft het neergelegd, maar zijn opvolger Hans Vijlbrief veegt het van tafel. Hij gaat op zoek naar een 'simpeler' tussentijds voorstel om spaargeld en beleggingen eerlijker te belasten.

Belasting op vermogen die per 2022 zou ingaan

Het plan van Snel zou in 2022 doorgevoerd worden. Samengevat hield het in dat Nederlanders tot een x-bedrag aan rendement geen belasting zouden gaan betalen - daarboven zou een groot verschil gemaakt worden tussen sparen en beleggen.

De verdeling zou dan niet meer fictief zijn zoals nu, maar uitgaan van de werkelijke bedragen die men op spaarrekeningen en in beleggingen heeft staan. De rendementen waarover belasting berekend zou worden bleven in het plan wél fictief. De gevolgen zouden neerkomen op een fors hogere belastingheffing voor de belegger, ongeacht of die in veilige obligaties of in risicovolle aandelen zit.

Belasting over vermogen

Plan Snel in de prullenbak

Vijlbrief geeft aan dat het voorstel van Snel grote problemen kende. Dat het gemaakte onderscheid tussen sparen en beleggen ook 'juridisch heel snel kapotgeschoten' zou worden. Kortom: het plan gaat de prullenbak in en Vijlbrief begint opnieuw.

Liefst werkelijk rendement belasten

Hij gaat zoeken naar een alternatief dat met als doel dat 'kleine spaarders en beleggers in hoge mate ontzien worden'. Met de serieuze overweging om het belastingvrije vermogen aanzienlijk te verhogen. Hij geeft aan dat de enige échte oplossing is om het werkelijke rendement te belasten - maar dat is niet na te gaan en dus niet mogelijk. 

Op de hoogte blijven van de spaarrente en belastingen?

Meld je NU aan voor onze gratis Update Sparen!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.