Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 17 september 2020, 08:45
#zorgverzekering

Op Prinsjesdag zijn er met de Miljoenennota talloze cijfers gepresenteerd die laten zien hoe het kabinet het komende jaar financieel wil inrichten. Cijfers over allerlei onderwerpen, waaronder de zorgverzekeringen.

Kosten zorg in 2021

Bij zorgkosten draait het om meer dan alleen de premie voor je polis. Ook de inkomensafhankelijke bijdrage is van belang, net als het eigen risico en de dekking van de basis zorgverzekering.

Zorgkosten

Stijging rekenpremie zorgverzekeringen

Vorige week kwam al naar buiten dat het waarschijnlijk zou meevallen met de stijging van de zorgpremie in 2021. De angst voor een forse stijging van de premie door alle corona-zorgkosten leek ongegrond, er werd een verhoging genoemd van € 62 per jaar. Afgelopen dinsdag bleek dit zelfs nog iets lager uit te pakken: de rekenpremie stijgt met € 59 op jaarbasis.

Inkomensafhankelijke bijdrage stijgt

We betalen niet alleen aan zorg via onze ziektekostenverzekering. Over ons inkomen betalen we een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringwet (Zvw). Deze bijdrage stijgt met 0,3%: voor werknemers van 6,7% naar 7,0% en voor ondernemers/gepensioneerden van 5,45% naar 5,75%. 

Eigen risico blijft gelijk

Dat het verplichte eigen risico van €385 ongewijzigd blijft is geen verrassing: dit bedrag is immers bevroren tot 2022. Wat we volgend jaar mogen verwachten van de mededelingen op Prinsjesdag over het eigen risico - dat wordt afwachten.

Premie zorgverzekering 2021

Dekking basisverzekering: extra zorg bij corona

De rekenpremie voor de basis zorgverzekering gaat dus beperkt omhoog. Hoe zit het met de dekking? De aanpassingen in het basispakket zijn zo te zien beperkt. Wel is er een ruimere dekking opgenomen voor (ex-)coronapatiënten die te maken hebben met langdurige klachten. Denk hierbij aan vermoeidheid, verlies in spierkracht of benauwdheid. Voor hen is er extra paramedische zorg gedekt binnen de basisverzekering: fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en dieetadvies.

Zorgverzekeringen vergelijken

Met het bekendmaken van de rekenpremie voor 2021 (€ 1.473) is er nog niets duidelijk over de premie die we gaan betalen voor onze zorgverzekering. Die premie wordt niet bepaald door de overheid, dat doen de verzekeraars ieder voor zichzelf.

Deadline 12 november

De deadline ligt op 12 november: alle zorgverzekeraars moeten dan hun premies voor 2021 gepubliceerd hebben. Vanzelfsprekend vermelden wij elke nieuwe premie zodra die bekend is in onze vergelijking van zorgverzekeringen.

Zorgpremies vergelijken

Ontwikkelingen bij de zorgverzekeringen op de voet volgen?

Meld je direct aan voor de gratis Update Zorgverzekeringen van onze MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.