Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kapitaalmarktrente blijft dalen

Ook hypotheekrentes weer bijna op laagste niveau ooit

Ook hypotheekrentes weer bijna op laagste niveau ooit

De Nederlandse staat moet de komende jaren vanwege de coronacrisis veel geld lenen op de kapitaalmarkt. Omdat een lage rente dan uiteraard wel prettig is, zal Minister Hoekstra van Financiën de ontwikkeling van de rente op de 10 jaars staatslening met plezier volgen. Gisteren dook de rente namelijk, voor het eerst sinds de dip in het eerste kwartaal van dit jaar, weer onder de -0,5%. En niet alleen de kapitaalmarktrente daalt; ook de hypotheekrentes blijven dalen. De all-time lows van april zijn weer bijna bereikt.

Kapitaalmarktrente

Als het gaat over “de Nederlandse kapitaalmarktrente” wordt vaak naar een staatslening met een looptijd van 10 jaar gekeken. Zoals u kunt zien in onderstaande grafiek, kent deze rente – mede door de coronacrisis – een grillig verloop dit jaar. Begin maart bereikte de rente een minimaal niveau van -0,674%. Daarna steeg de kapitaalmarktrente heel snel tot net boven de 0 procent. En de laatste tijd is de kapitaalmarktrente weer aan een daling bezig waarbij de rente nu onder de -0,50% is gedoken.

Kapitaalmarktrente in 2020

Hypotheekrente

Historisch volgen de hypotheekrentes de kapitaalmarktrente vaak met enige vertraging. Ook dit jaar kenden de hypotheekrentes een vergelijkbaar patroon. De rentes bereikten in april het laagste niveau ooit. Daarna zagen we dat ze even stegen. De laatste maanden zien we weer een daling en op dit moment staan de laagste rentes voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) weer bijna op het niveau van 1 april (zie onderstaande tabel). Alleen voor de 10 jaars hypotheekrente geldt dat het verschil tussen de huidige rente en de rente van 1 april nog wat groter is.

Hypotheekrente met NHG

  1 apr. 16 okt. verschil
1 jaar 0,74% 0,75% 0,01%
5 jaar 0,80% 0,80% 0,00%
10 jaar 0,94% 1,03% 0,09%
15 jaar 1,24% 1,26% 0,02%
20 jaar 1,30% 1,31% 0,01%
30 jaar 1,65% 1,67% 0,02%

Als we kijken naar de hypotheekrentes voor tophypotheken (hypotheekbedrag is gelijk aan waarde van de woning) zonder NHG, dan zijn de niveaus van 1 april nog wat verder weg. Een reden zou kunnen zijn dat banken in deze onzekere tijden wat meer marge wensen op hypotheken waarbij het risico wat hoger is.

Hypotheekrente zonder NHG

  1 apr. 16 okt. verschil
1 jaar 1,19% 1,25% 0,06%
5 jaar 1,34% 1,40% 0,06%
10 jaar 1,35% 1,50% 0,15%
15 jaar 1,69% 1,82% 0,13%
20 jaar 1,74% 1,91% 0,17%
30 jaar 2,04% 2,22% 0,18%

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Andere rentes

Ook voor de spaarrentes en leenrentes geldt dat de trend dalend blijft. Bij de spaarrentes voor spaarrekeningen zonder voorwaarden lijkt dat echter niet zo: de rentes in de top 5 zijn per saldo gestegen. Dit hangt samen met het feit dat een paar buitenlandse banken de rente verhoogd hebben om wat extra geld uit de Nederlandse spaarmarkt te halen. Voor de rest van de banken geldt dat we nog steeds met name renteverlagingen zien langskomen.

Renteverwachting

Het voorspellen van de rentes is altijd lastig en zeker in onzekere tijden zoals nu. Maar wij achten de kans groot dat de rentes voorlopig eerder nog wat verder zullen dalen dan dat ze gaan stijgen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Fran van zaterdag oktober 17, 2020 13:04
    Ik ben heel benieuwd naar je onderbouwing. Waarom zouden bankiers en politici vrijwillig een economische depressie willen veroorzaken. Ze hebben er tenslotte alleen last van? Ik word gek van dit soort complot theorien. Ik ben ervan overtuigd dat bankiers en politici heel graag van het hele coronaprobleem af willen. Banken maken nu echt niet meer marge dan als er geen problemen zijn en de rentes hoger staan. En de kans op wanbetaling en afboekingen neemt komend jaar extreem toe. Niet gunstig.

  2. Reactie op: Rob van vrijdag oktober 16, 2020 15:43
    Lijkt mij dat dit ook het geval is. Maar als ik zelf een bank zou runnen, weet ik niet of ik de rentes zou verlagen. Grotere marges verdienen, dit op de depositorekening zetten bij de ECB om in de toekomst grotere reserves te hebben?

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek