Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

AFM: 78.000x risico op gedwongen verhuizing

Financieel kwetsbaar door aflossingsvrije hypotheek

Financieel kwetsbaar door aflossingsvrije hypotheek

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een rapport gepubliceerd over de financiële kwetsbaarheid van huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek. De conclusie: 78.000 huishoudens lopen het risico dat ze gedwongen moeten verhuizen.

AFM - Autoriteit Financiële Markten

Aflossingsvrije hypotheken lopen af

Er zijn in totaal bijna 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken in Nederland. Veel daarvan lopen rond 2035 af. Het aflopen van een aflossingsvrije hypotheek betekent dat de huizenbezitter deze in beginsel moet aflossen. Of een nieuwe hypotheek afsluiten. 

Herfinancieren kan een probleem blijken

Dat laatste kan een probleem blijken als het inkomen tegen die tijd niet voldoende is om die nieuwe hypotheek te kunnen krijgen. Bijvoorbeeld als de huiseigenaar inmiddels met pensioen is en daardoor een lager inkomen heeft. Ook het vervallen van de hypotheekrenteaftrek kan een oorzaak zijn: daardoor stijgen de hypotheeklasten.

Maximale hypotheek berekenen

78.000 huishoudens met ernstig herfinancieringsrisico

De AFM heeft  becijferd dat ongeveer 157.000 huishoudens bij het aflopen van hun hypotheek niet volledig opnieuw kunnen financieren met een annuïtaire lening. Bij ongeveer de helft daarvan lukt het zelfs niet als ze de schuld deels aflossingsvrij ‘doorrollen’ – dat zijn er 78.000. Zij lopen dus een ernstig herfinancieringsrisico.

Financiële problemen door aflossingsvrije hypotheek

Gedwongen verkoop met restschuldrisico

Lukt herfinancieren niet, dan moet de woning verkocht worden. Daarbij is er de kans op een restschuld, afhankelijk van de ontwikkeling van de huizenprijzen. De AFM raamt de groep met een restschuldrisico op zo’n 18.000 huishoudens.

Lage inkomens en ondernemers

De grootste risico’s zijn te vinden bij de huishoudens met lage inkomens. Dat heeft te maken met consumptieve kredieten – de lasten daarvan verkleinen de ruimte om de hypotheek te herfinancieren. Ook ondernemers blijken kwetsbaar. Dat kan te maken hebben met hun oudedagsvoorziening, maar wellicht is er over hun financiële situatie gewoon minder bekend.

Gevolgen recessie, rentestijging en daling huizenprijzen

Een recessie, stijging van de hypotheekrente of scherpe daling van de huizenprijzen heeft vanzelfsprekend effect op het aantal probleemsituaties. Toch is de stijging beperkt: bij en recessie of rentestijging loopt het aantal huishoudens met een herfinancieringsrisico op tot 110.000, bij een zeer diepe en langdurige economische crisis tot ca 147.000. Ten opzichte van het totaal van 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken is dit beperkt te noemen.

Complete rapport

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek