Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Sterkste stijging huizenprijzen in 20 jaar

Huizen in februari gemiddeld 10,4 procent duurder dan een jaar eerder

Huizen in februari gemiddeld 10,4 procent duurder dan een jaar eerder

De huizenprijzen stijgen maar door. Veel economen gingen er een tijdje geleden nog vanuit dat de prijzen in 2021 veel minder hard zouden stijgen dan in de voorgaande jaren of zelfs zouden gaan dalen. Voorlopig is daar echter geen sprake van. In tegendeel: de huizenprijzen zijn in februari met liefst 10,4% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in 20 jaar! De gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning lag in de afgelopen maand op ruim 369.000 euro. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Huizenprijzen blijven maar stijgen

Bijna 80% omhoog sinds 2013

De laatste jaren zijn de huizenprijzen alleen maar gestegen. We moeten terug tot 2013 voordat we een jaar vinden waarin de huizenprijzen gedaald zijn. De periode rond de kredietcrisis was een hele slechte periode voor de huizenmarkt. In de periode van 2008 tot en met 2013 daalden de huizenprijzen fors. Het dieptepunt werd bereikt in juni 2013. De gemiddelde huizenprijs van bestaande koopwoningen lag toen op 206.114 euro. Sindsdien zijn de gemiddelde prijzen dus constant gestegen. In februari 2021 lag de gemiddelde huizenprijs op 369.070 euro. Dat is een stijging van maar liefst 80% ten opzichte van het dieptepunt in 2013. 

Ook meer transacties

Het Kadaster houdt niet alleen de prijzen bij. Ook het aantal transacties wordt gemeten, en daaruit  blijkt dat het Kadaster in februari 16.871 woningtransacties heeft geregistreerd. Dat is 9,4 procent meer dan een jaar eerder. Een belangrijke reden voor deze stijging is het feit dat starters sinds 1 januari in veel situaties geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen.

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard?

De belangrijkste redenen voor het stijgen van de huizenprijzen zijn het woningtekort en de lage hypotheekrente.

Woningtekort

Op dit moment wordt het tekort aan koopwoningen geschat op ruim 300.000 woningen. Dit leidt ertoe dat potentiële kopers momenteel in veel gebieden vrijwel geen passende woningen kunnen vinden. En als er dan een passende woning op de markt komt, zijn er vaak tientallen gegadigden. Geen wonder dat er tegenwoordig vaak boven de vraagprijs wordt geboden en de huizenprijzen dus hard doorstijgen.

Hypotheekrente

Een andere belangrijke reden voor de prijsstijging is de historisch gezien extreem lage hypotheekrente. Hieronder ziet u een overzicht van de laagste hypotheekrentes van dit moment voor hypotheken met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (uitgaande van een hypotheek die even hoog is dan de waarde van de woning).

Hypotheekrente overzicht 22 maart 2021

Welke rente geldt in jouw situatie?

De hypotheekrente is een belangrijke factor bij zowel de maximale hypotheek berekening als bij het bepalen van de maandlasten. Een dalende rente zorgt er dus voor dat de maandlasten omlaag gaan en je meer kunt lenen. Potentiële huizenkopers kunnen dus meer bieden voor een woning en dat leidt dus tot stijgende huizenprijzen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek