Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 22 maart 2021, 12:12
#huizenmarkt #huis kopen #hypotheek

De huizenprijzen stijgen maar door. Veel economen gingen er een tijdje geleden nog vanuit dat de prijzen in 2021 veel minder hard zouden stijgen dan in de voorgaande jaren of zelfs zouden gaan dalen. Voorlopig is daar echter geen sprake van. In tegendeel: de huizenprijzen zijn in februari met liefst 10,4% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in 20 jaar! De gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning lag in de afgelopen maand op ruim 369.000 euro. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Huizenprijzen blijven maar stijgen

Bijna 80% omhoog sinds 2013

De laatste jaren zijn de huizenprijzen alleen maar gestegen. We moeten terug tot 2013 voordat we een jaar vinden waarin de huizenprijzen gedaald zijn. De periode rond de kredietcrisis was een hele slechte periode voor de huizenmarkt. In de periode van 2008 tot en met 2013 daalden de huizenprijzen fors. Het dieptepunt werd bereikt in juni 2013. De gemiddelde huizenprijs van bestaande koopwoningen lag toen op 206.114 euro. Sindsdien zijn de gemiddelde prijzen dus constant gestegen. In februari 2021 lag de gemiddelde huizenprijs op 369.070 euro. Dat is een stijging van maar liefst 80% ten opzichte van het dieptepunt in 2013. 

Ook meer transacties

Het Kadaster houdt niet alleen de prijzen bij. Ook het aantal transacties wordt gemeten, en daaruit  blijkt dat het Kadaster in februari 16.871 woningtransacties heeft geregistreerd. Dat is 9,4 procent meer dan een jaar eerder. Een belangrijke reden voor deze stijging is het feit dat starters sinds 1 januari in veel situaties geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen.

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard?

De belangrijkste redenen voor het stijgen van de huizenprijzen zijn het woningtekort en de lage hypotheekrente.

Woningtekort

Op dit moment wordt het tekort aan koopwoningen geschat op ruim 300.000 woningen. Dit leidt ertoe dat potentiële kopers momenteel in veel gebieden vrijwel geen passende woningen kunnen vinden. En als er dan een passende woning op de markt komt, zijn er vaak tientallen gegadigden. Geen wonder dat er tegenwoordig vaak boven de vraagprijs wordt geboden en de huizenprijzen dus hard doorstijgen.

Hypotheekrente

Een andere belangrijke reden voor de prijsstijging is de historisch gezien extreem lage hypotheekrente. Hieronder ziet u een overzicht van de laagste hypotheekrentes van dit moment voor hypotheken met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (uitgaande van een hypotheek die even hoog is dan de waarde van de woning).

Hypotheekrente overzicht 22 maart 2021

Welke rente geldt in jouw situatie?

De hypotheekrente is een belangrijke factor bij zowel de maximale hypotheek berekening als bij het bepalen van de maandlasten. Een dalende rente zorgt er dus voor dat de maandlasten omlaag gaan en je meer kunt lenen. Potentiële huizenkopers kunnen dus meer bieden voor een woning en dat leidt dus tot stijgende huizenprijzen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.