Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Misleidende doorschakeldiensten

ACM wil consumentenschade voorkomen

ACM wil consumentenschade voorkomen

Doorschakeldiensten blijven misleidend – zo concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) na een onderzoek. Met het blokkeren van de doorschakeldienst voor coronatesten gaat de toezichthouder nog een stap verder.

Doorschakeldiensten doorn in oog ACM

Het bestaan van doorschakeldiensten is de consumentenwaakhond al langer een doorn in het oog. Het gaat om bedrijven die niets anders doen dan een telefoontje doorschakelen naar het nummer waar de consument eigenlijk naartoe wilde bellen. Dat zijn veelal gratis telefoonnummers van instanties en bedrijven, zoals de Belastingdienst, de politie of de GGD. De beller betaalt voor deze doorschakeling behoorlijke kosten, bijvoorbeeld € 0,90 of € 1,= per minuut.

Doorschakeldienst misleidend

Advertenties in zoekmachines

De doorschakeldiensten adverteren in zoekmachines zoals Google. Een consument die zoekt naar een telefoonnummer krijgt de gesponsorde resultaten als eerste te zien en heeft geen idee dat het daar getoonde nummer niet het werkelijke nummer is van de instantie die ze willen bellen. Ook het feit dat er kosten aan verbonden zijn heeft de beller niet goed in beeld. 

Misleiding – ook bij transparantie

Zelfs als de werkwijze en kosten wel – zoals vereist – in de advertentie transparant vermeld staan is de consument zich hier vaak niet van bewust. Ze hebben niet de intentie om een doorschakeldienst te gebruiken en daarvoor te betalen. Daarom kan er nog steeds gesproken worden over misleiding.

Doorschakelen voor corona testafspraak geblokkeerd

De ACM kan tot nu toe alleen optreden als er volgens de wet sprake is van een gebrek aan transparantie bij de doorschakeldienst. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een commerciële doorschakeldienst die bellers doorzet naar de GGD om een corona testafspraak te maken. Deze is door de toezichthouder uit de lucht gehaald.

Corona virus

Aanpassen Nummerplan noodzakelijk

Voldoet een doorschakeldienst wel aan de transparantieregels, dan is er vooralsnog niets aan te doen. Om hier verandering in te brengen moet het Nummerplan aangepast worden. Hierin is bepaald welke nummers voor welke diensten gebruikt mogen worden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek