Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente komt tot stilstand

Stijgende kapitaalmarktrente leidt nog niet tot stijgende hypotheekrentes

Stijgende kapitaalmarktrente leidt nog niet tot stijgende hypotheekrentes

We zijn de afgelopen jaren gewend geraakt aan alsmaar dalende hypotheekrentes. Aan deze daling is voorlopig duidelijk een einde gekomen. Maar van een stijging is vooralsnog ook nog geen sprake. In de afgelopen maand zijn de laagste hypotheekrentes in onze rentelijsten niet of nauwelijks nog van hun plek gekomen.

Voor alle rentevaste perioden geldt dat de scherpste rente zich nog op of vlakbij het laagste punt ooit bevindt. Ondertussen loopt de kapitaalmarktrente sinds het begin van dit jaar behoorlijk op. Dat deze stijgende kapitaalmarktrente nog niet heeft geleid tot stijgende hypotheekrentes, lijkt vooral te danken aan de enorme concurrentie tussen hypotheekbanken.

Laagste hypotheekrentes vergelijken

Historische hypotheekrente

In onderstaande grafiek tonen wij het verloop van de hypotheekrente over de afgelopen 10 jaar. Het gaat hierbij om de rentes voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor een aantal populaire renteperioden. Duidelijk te zien is dat de rentes in de afgelopen 10 jaar enorm gedaald zijn. De afgelopen maand is de daling echter tot stilstand gekomen.

Hypotheekrente ontwikkeling tussen 2011 en 2021

Dit laatste wordt nog duidelijker als we de laagste hypotheekrentes van vandaag (per renteperiode) naast de rentes van een maand geleden zetten. Alleen de 30 jaars rente is 1 honderdste gedaald. Voor de rest van de renteperioden geldt dat de toprente gelijk is gebleven.

  20 mrt. 20 apr. verschil
1 jaar 0,70% 0,70% 0,00%
5 jaar 0,75% 0,75% 0,00%
7 jaar 0,80% 0,80% 0,00%
10 jaar 0,86% 0,86% 0,00%
15 jaar 1,03% 1,03% 0,00%
20 jaar 1,15% 1,15% 0,00%
25 jaar 1,32% 1,32% 0,00%
30 jaar 1,43% 1,42% -0,01%

Concurrentie enorm groot

Dat de toprentes niet gewijzigd zijn, betekent niet dat we geen rentewijzigingen hebben gezien in de afgelopen maand. Integendeel: voor bijna 90 procent van de hypotheken geldt dat de rentes in de afgelopen maand gewijzigd zijn. Vaak zelfs meerdere keren. Hierbij lopen rentedalingen en renteverhogingen door elkaar heen. Maar per saldo hebben deze rentewijzigingen dus niet geleid tot nieuwe all-time lows.

Dat de rentes de laatste maand niet verder gedaald zijn ligt niet aan de concurrentie tussen de verschillende banken: er is heel veel geld beschikbaar voor hypotheken en het aantal te koop staande huizen neemt snel af. De kans is dus groot dat het aantal afgesloten hypotheken in de komende tijd ook af zal nemen. Dit zal zeker leiden tot nog meer concurrentie op de hypotheekmarkt.

Kapitaalmarktrente loopt op

Een verdere daling lijkt echter (voorlopig?) te worden gedwarsboomd door een oplopende kapitaalmarktrente. Historisch gezien volgt de hypotheekrente de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente redelijk goed (met een kleine vertraging). Sinds begin dit jaar loopt de kapitaalmarktrente duidelijk op. De hypotheekrentes zijn in dezelfde periode per saldo echter nog gedaald. Voorlopig lijken de banken hun rentes vanuit concurrentie overwegingen nog niet te willen verhogen. Meer hypotheken afsluiten blijkt voor de meeste banken vooralsnog belangrijker dan een hoge(re) marge. De vraag is wel hoe lang dit nog het geval zal zijn: de kans op hogere hypotheekrentes wordt – zeker bij een verder stijgende kapitaalmarktrente – steeds groter.

Ontwikkeling van de kapitaalmarkrente en de hypotheekrente tussen 2018 en 2021

Op de hoogte blijven van hypotheekrentes en woningmarkt?

Ontvang onze gratis nieuwsbrief!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Pierre van dinsdag april 20, 2021 18:17
    Als de kapitaalmarktrente nog verder oploopt grijpt de ECB in. De rente blijft voorlopig nog wel even heel laag. Een paar tienden hoger zou best kunnen maar dan houdt het wel op.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek