Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaargeld groeit vooral bij hoog inkomen

Extra spaargeld in coronacrisis niet evenredig verdeeld

Extra spaargeld in coronacrisis niet evenredig verdeeld

De coronacrisis zorgt bij veel mensen voor financiële problemen. Toch wordt er ook veel gespaard. De toename van de spaarsaldi is echter vooral te zien bij de hoge inkomens.

30 miljard extra gespaard in coronatijd

Afgelopen vrijdag meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dat er sinds maart vorig jaar 30 miljard euro bijgeboekt is op spaarrekeningen in Nederland. In totaal staat er 400 miljard euro op Nederlandse rekeningen.

Spaargeld in Nederland

Groei spaarkapitaal met 8%

Het spaarkapitaal in ons land was vóór de coronacrisis enigszins stabiel met zo’n 370 miljard euro. Sinds de eerste uitbraak van het virus is dit gegroeid met 8%. De grootste groei was te zien in mei 2020 – toen werd er per saldo 9,4 miljard bijgeschreven op de spaarrekeningen in ons land. Dat is niet verwonderlijk: in mei wordt het vakantiegeld uitbetaald.

Nauwelijks spaarrente bijgeschreven

De groei is in elk geval niet toe te schrijven aan de bijgeschreven spaarrente. Door het extreem lage renteniveau wordt er nauwelijks rente uitbetaald door de banken.

Actuele spaarrente

Rabobank: verdeling spaargroei ongelijk

De Rabobank heeft begin april onderzoek gedaan naar de verdeling van dat spaargeld. Daaruit blijkt dat de groei van het spaargeld vooral te zien is bij huishoudens met een bovenmodaal inkomen. 

Toename en afname spaarsaldo

Bij 35% van de ondervraagden nam het spaarsaldo in de afgelopen 12 maanden toe, bij 36% bleef het gelijk en bij 22% nam het af. De resterende 7% gaf geen antwoord op deze vraag. 

Onderzoek sparen - Rabobank - april 2021

Kwart heeft onvoldoende reserve

Ondanks de toename van het totaal aan spaargeld is het aantal mensen met voldoende reserves niet toegenomen. Zowel in de zomer van 2020 als in april 2021 bleek dat 25% van de ondervraagden niet beschikten over het door het Nibud geadviseerde reservepotje van € 3.400. 

Vooral hogere inkomens sparen extra

De toename van het spaargeld blijkt niet evenredig verdeeld over de verschillende inkomensgroepen. Vooral mensen met een hoger inkomen zagen hun spaarsaldo groeien. Voor Nederlanders met een modaal inkomen was dat 40%, bij bovenmodaal heeft 56% nu meer spaargeld. Van de groep met een lager inkomen heeft slechts 24% een hoger spaarkapitaal.

Rabobank onderzoek spaargeld - april 2021

Ontwikkelingen op de spaarmarkt in de gaten houden?

Meld je aan voor onze maandelijkse Update Sparen in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek