HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaargeld groeit vooral bij hoog inkomen

Extra spaargeld in coronacrisis niet evenredig verdeeld

Extra spaargeld in coronacrisis niet evenredig verdeeld

De coronacrisis zorgt bij veel mensen voor financiële problemen. Toch wordt er ook veel gespaard. De toename van de spaarsaldi is echter vooral te zien bij de hoge inkomens.

30 miljard extra gespaard in coronatijd

Afgelopen vrijdag meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dat er sinds maart vorig jaar 30 miljard euro bijgeboekt is op spaarrekeningen in Nederland. In totaal staat er 400 miljard euro op Nederlandse rekeningen.

Spaargeld in Nederland

Groei spaarkapitaal met 8%

Het spaarkapitaal in ons land was vóór de coronacrisis enigszins stabiel met zo’n 370 miljard euro. Sinds de eerste uitbraak van het virus is dit gegroeid met 8%. De grootste groei was te zien in mei 2020 – toen werd er per saldo 9,4 miljard bijgeschreven op de spaarrekeningen in ons land. Dat is niet verwonderlijk: in mei wordt het vakantiegeld uitbetaald.

Nauwelijks spaarrente bijgeschreven

De groei is in elk geval niet toe te schrijven aan de bijgeschreven spaarrente. Door het extreem lage renteniveau wordt er nauwelijks rente uitbetaald door de banken.

Actuele spaarrente

Rabobank: verdeling spaargroei ongelijk

De Rabobank heeft begin april onderzoek gedaan naar de verdeling van dat spaargeld. Daaruit blijkt dat de groei van het spaargeld vooral te zien is bij huishoudens met een bovenmodaal inkomen. 

Toename en afname spaarsaldo

Bij 35% van de ondervraagden nam het spaarsaldo in de afgelopen 12 maanden toe, bij 36% bleef het gelijk en bij 22% nam het af. De resterende 7% gaf geen antwoord op deze vraag. 

Onderzoek sparen - Rabobank - april 2021

Kwart heeft onvoldoende reserve

Ondanks de toename van het totaal aan spaargeld is het aantal mensen met voldoende reserves niet toegenomen. Zowel in de zomer van 2020 als in april 2021 bleek dat 25% van de ondervraagden niet beschikten over het door het Nibud geadviseerde reservepotje van € 3.400. 

Vooral hogere inkomens sparen extra

De toename van het spaargeld blijkt niet evenredig verdeeld over de verschillende inkomensgroepen. Vooral mensen met een hoger inkomen zagen hun spaarsaldo groeien. Voor Nederlanders met een modaal inkomen was dat 40%, bij bovenmodaal heeft 56% nu meer spaargeld. Van de groep met een lager inkomen heeft slechts 24% een hoger spaarkapitaal.

Rabobank onderzoek spaargeld - april 2021

Ontwikkelingen op de spaarmarkt in de gaten houden?

Meld je aan voor onze maandelijkse Update Sparen in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen