Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 3 augustus 2021, 08:23
#lenen

Rabobank gaat haar klanten die een te hoge rente hebben betaald over hun lening compenseren: ze krijgen geld terug. Dit doet de bank uit eigen beweging - meldt De Telegraaf.

Rabobank gaat net als ABN Amro compenseren voor te hoge leenrentes

Oordeel Kifid over andere banken

Deze actie komt voort uit het oordeel van het Klachteninstituut  voor de Financiële Dienstverlening (Kifid) over diverse andere banken. Na Crédit Agricole (Interbank en meer labels) kreeg ook ABN Amro al de opdracht om haar kredietklanten geld terug te betalen.

Variabele leenrente niet mee gedaald met marktrente

Het gaat hier om leningen met een variabele rente - specifiek het doorlopend krediet. De banken hebben de rente voor deze kredieten niet of nauwelijks naar beneden bijgesteld, terwijl de marktrente wel fors gedaald was. Dat had volgens het oordeel van het Kifid wel gemoeten, daarom moeten de banken teveel betaalde rente terugbetalen.

Leenrentes vergelijken

Rente leningen te hoog

Rabobank is Kifid voor

Rabobank heeft deze opdracht nog niet van het klachteninstituut gekregen. De bank is een eventuele uitspraak voor door nu uit eigen beweging een compensatieregeling op te tuigen.

Doorlopend krediet en rood staan op betaalrekening

Daarbij gaat het niet alleen om klanten met een doorlopend krediet - ook sommige klanten die teveel hebben betaald voor rood staan op hun betaalrekening krijgen een tegemoetkoming. Er zouden zo'n 150.000 klanten zijn die geld terugkrijgen - van een paar honderd tot soms wel duizenden euro's.

Geld terugbetalen

Compensatieregeling uitwerken

Het is nog niet duidelijk hoe de regeling er precies uit gaat zien en welke klanten een terugbetaling gaan ontvangen. Rabobank gaat dit uitwerken en betrekt daar diverse partijen (zoals de Consumentenbond) bij. De bank hoopt aan het eind van het jaar meer duidelijkheid te kunnen geven.

Zullen we je op de hoogte houden van nieuws over rentes en lenen?

Meld je aan voor onze gratis HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.