Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogMeer bekend over compensatieregeling doorlopende kredieten
ABN AMRO heeft de compensatieregeling voor de te hoge rentes op doorlopende leningen gepubliceerd. Op de website van de bank is uiteengezet volgens welke tijdlijnen de klanten van de bank een de teveel betaalde rente over hun kredieten terugkrijgen.
In totaal komen ruim 200.000 ABN AMRO-klanten in aanmerking voor een terugbetaling van rente over hun leningen. De bedragen zullen naar verwachting liggen tussen de € 50 en € 1.750. Het gaat daarbij om verschillende groepen klanten:
De compensatie start bij de klanten met een Flexibel Krediet, zij krijgen bericht tussen oktober 2021 en maart 2022. Daarna volgen de relaties met een Flexibel Hypotheek Krediet (tussen januari en juni 2022) en die met een Privélimiet Plus of Studentenlimiet (tussen april en september 2022). Wie een oudere doorlopende kredietvorm heeft lopen krijgt ook vanzelf bericht - tussen oktober 2021 en september 2022. Zelf contact opnemen is niet nodig.
Tot slot zijn er nog de mensen die inmiddels geen klant meer zijn van ABN AMRO, maar in het verleden wel een doorlopende kredietvorm hebben gehad. De compensatie gaat terug tot 1 januari 2008. Voor hen is het verstandig om zichzelf aan te melden voor de compensatieregeling. Hoe en wanneer dat kan wordt later bekendgemaakt, op de hoogte blijven kan door het inschrijven op de e-mail updates over de regeling.
Dat ABN AMRO rente gaat terugbetalen komt voort uit het oordeel van het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (Kifid). De Commissie van Beroep van het Kifid deed in maart 2021 een bindende uitspraak over de te hoge rente op doorlopende kredietvormen: de bank moest gaan compenseren. In eerste instantie zou ABN AMRO hiertegen nog protesteren via de rechter, bij nader inzien viel toch het besluit om tot een compensatieregeling te komen - in samenspraak met de Consumentenbond.
De achtergrond van de zaak is de renteontwikkeling bij doorlopende kredieten. Deze kredietvormen hebben een variabele rente. De insteek van een variabele rente is dat deze meebeweegt met de marktrente. Dat is bij de doorlopende kredietvormen niet gebeurd: terwijl de rente vanaf 2008 wel flink gedaald is.
Deze discussie werd aangezwengeld in een procedure bij Kifid tegen Crédit Agricole - als moeder van Interbank. Die werd door de consument gewonnen: de bank moest de teveel betaalde rente compenseren. Naar aanleiding van deze uitspraak werd het rentebeleid van meer banken ter discussie gesteld. Inmiddels heeft Rabobank zelfs al aangegeven uit zichzelf met een compensatieregeling te komen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.