Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Compensatie leenrente ABN AMRO krijgt vorm

Meer bekend over compensatieregeling doorlopende kredieten

Meer bekend over compensatieregeling doorlopende kredieten

ABN AMRO heeft de compensatieregeling voor de te hoge rentes op doorlopende leningen gepubliceerd. Op de website van de bank is uiteengezet volgens welke tijdlijnen de klanten van de bank een de teveel betaalde rente over hun kredieten terugkrijgen.

ABN AMRO leenklanten krijgen geld terug

In totaal komen ruim 200.000 ABN AMRO-klanten in aanmerking voor een terugbetaling van rente over hun leningen. De bedragen zullen naar verwachting liggen tussen de € 50 en € 1.750. Het gaat daarbij om verschillende groepen klanten:

  • Flexibel Krediet
  • Flexibel Hypotheek Krediet
  • Privélimiet Plus en Studentlimiet
  • Andere producten
  • Oud-klanten van ABN AMRO

Contact opnemen niet nodig

De compensatie start bij de klanten met een Flexibel Krediet, zij krijgen bericht tussen oktober 2021 en maart 2022. Daarna volgen de relaties met een Flexibel Hypotheek Krediet (tussen januari en juni 2022) en die met een Privélimiet Plus of Studentenlimiet (tussen april en september 2022). Wie een oudere doorlopende kredietvorm heeft lopen krijgt ook vanzelf bericht – tussen oktober 2021 en september 2022. Zelf contact opnemen is niet nodig.

Contact opnemen met bank

Oud-klanten: zelf aanmelden

Tot slot zijn er nog de mensen die inmiddels geen klant meer zijn van ABN AMRO, maar in het verleden wel een doorlopende kredietvorm hebben gehad. De compensatie gaat terug tot 1 januari 2008. Voor hen is het verstandig om zichzelf aan te melden voor de compensatieregeling. Hoe en wanneer dat kan wordt later bekendgemaakt, op de hoogte blijven kan door het inschrijven op de e-mail updates over de regeling.

Waarom gaat ABN AMRO kredietrente compenseren?

Dat ABN AMRO rente gaat terugbetalen komt voort uit het oordeel van het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (Kifid). De Commissie van Beroep van het Kifid deed in maart 2021 een bindende uitspraak over de te hoge rente op doorlopende kredietvormen: de bank moest gaan compenseren. In eerste instantie zou ABN AMRO hiertegen nog protesteren via de rechter, bij nader inzien viel toch het besluit om tot een compensatieregeling te komen – in samenspraak met de Consumentenbond.

Te hoge rente berekend voor doorlopende kredieten

Te hoge rente op doorlopend krediet

De achtergrond van de zaak is de renteontwikkeling bij doorlopende kredieten. Deze kredietvormen hebben een variabele rente. De insteek van een variabele rente is dat deze meebeweegt met de marktrente. Dat is bij de doorlopende kredietvormen niet gebeurd: terwijl de rente vanaf 2008 wel flink gedaald is. 

Andere banken

Deze discussie werd aangezwengeld in een procedure bij Kifid tegen Crédit Agricole –  als moeder van Interbank. Die werd door de consument gewonnen: de bank moest de teveel betaalde rente compenseren. Naar aanleiding van deze uitspraak werd het rentebeleid van meer banken ter discussie gesteld. Inmiddels heeft Rabobank zelfs al aangegeven uit zichzelf met een compensatieregeling te komen.

Krijg jij onze Update Lenen al in je mailbox?

Niet? Meteen even inschrijven!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek