HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

NHG-grens in 2022 naar 355.000 euro

Stijging maximaal bedrag NHG blijft achter bij stijging woningprijzen

Stijging maximaal bedrag NHG blijft achter bij stijging woningprijzen

De kostengrens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt volgend jaar van 325.000 euro naar 355.000 euro. Voor hypotheken waarbij energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd stijgt de grens van 344.500 in 2021 naar 376.300 euro in 2022.

Ondanks deze stijging van bijna 10 procent, zullen volgend jaar minder mensen een hypotheek met NHG kunnen afsluiten. Dat komt omdat de gemiddelde huizenprijs de afgelopen periode veel harder stijgt dan deze 10 procent op jaarbasis. Voor de mensen die in 2022 zullen kiezen voor een hypotheek met NHG geldt nog wel een kleine meevaller: de eenmalige NHG-premie daalt van 0,7% naar 0,6%.

Waarom NHG?

Voor veel huizenkopers biedt een hypotheek met NHG grote voordelen. Een belangrijk voordeel is dat NHG een soort verzekering is waarmee de (toekomstige) huizenbezitter zich kan indekken tegen een aantal financiële risico’s. Een ander voordeel is dat banken vaak een (veel) lagere rente rekenen voor hypotheken met NHG ten opzichte van hypotheken zonder NHG.

In onderstaand overzicht tonen wij de laagste hypotheekrentes die momenteel gelden voor een hypotheek met en zonder NHG (bij een hypotheek waarbij de waarde van de woning gelijk is aan het hypotheekbedrag).

Hypotheekrente NHG 100%
1 jaar hypotheekrente v.a. 0,69 % 1,07 %
5 jaar hypotheekrente v.a. 0,74 % 1,22 %
10 jaar hypotheekrente v.a. 0,85 % 1,24 %
20 jaar hypotheekrente v.a. 1,17 % 1,64 %
30 jaar hypotheekrente v.a. 1,40 % 1,90 %

Check de actuele hypotheekrentes met en zonder NHG

Het rentevoordeel is vaak zo groot, dat de eenmalige provisie die voor NHG betaald moet worden (0,6% in 2022) vaak al weer snel terugverdiend is.

Stabielere woningmarkt

De kostengrens van NHG loopt al jaren op. Dit heeft te maken met de stijgende huizenprijzen. NHG bepaalt de kostengrens aan de hand van historische maandelijkse gemiddelde koopsommen maar volgt deze niet letterlijk. Doelstelling is dat voldoende mensen een hypotheek met NHG kunnen blijven afsluiten, maar ook dat er meer stabiliteit gecreëerd wordt op de woningmarkt. Het gevolg van deze strategie is dat de NHG-kostengrens in een periode van stijgende woningprijzen vaak minder hard omhoog gaat dan de woningprijzen en dat de grens in een periode van dalende woningprijzen minder hard omlaag gaat.

Minder NHG hypotheken

Omdat de huizenprijzen zo hard stijgen, staan er steeds minder huizen te koop voor een bedrag onder de NHG-kostengrens. Het aantal NHG-hypotheken dat afgesloten wordt, neemt de laatste tijd dan ook af. Dit is voor NHG echter geen reden om de NHG-grens nog sneller te verhogen. Arjen Gielen en Carla Muters, Raad van Bestuur NHG: “We krijgen regelmatig de vraag waarom we de kostengrens dan niet nog verder verhogen, zodat we meer woningeigenaren kunnen beschermen met het NHG-vangnet. Dit is echter niet de oplossing voor de huidige problematiek. We moeten voorkomen dat we olie op het vuur gooien en streven naar stabiliteit over de cyclus heen.”

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen