Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NHG-grens in 2022 naar 355.000 euro

Stijging maximaal bedrag NHG blijft achter bij stijging woningprijzen

Stijging maximaal bedrag NHG blijft achter bij stijging woningprijzen

De kostengrens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt volgend jaar van 325.000 euro naar 355.000 euro. Voor hypotheken waarbij energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd stijgt de grens van 344.500 in 2021 naar 376.300 euro in 2022.

Ondanks deze stijging van bijna 10 procent, zullen volgend jaar minder mensen een hypotheek met NHG kunnen afsluiten. Dat komt omdat de gemiddelde huizenprijs de afgelopen periode veel harder stijgt dan deze 10 procent op jaarbasis. Voor de mensen die in 2022 zullen kiezen voor een hypotheek met NHG geldt nog wel een kleine meevaller: de eenmalige NHG-premie daalt van 0,7% naar 0,6%.

Waarom NHG?

Voor veel huizenkopers biedt een hypotheek met NHG grote voordelen. Een belangrijk voordeel is dat NHG een soort verzekering is waarmee de (toekomstige) huizenbezitter zich kan indekken tegen een aantal financiële risico’s. Een ander voordeel is dat banken vaak een (veel) lagere rente rekenen voor hypotheken met NHG ten opzichte van hypotheken zonder NHG.

In onderstaand overzicht tonen wij de laagste hypotheekrentes die momenteel gelden voor een hypotheek met en zonder NHG (bij een hypotheek waarbij de waarde van de woning gelijk is aan het hypotheekbedrag).

Hypotheekrente NHG 100%
1 jaar hypotheekrente v.a. 0,69 % 1,07 %
5 jaar hypotheekrente v.a. 0,74 % 1,22 %
10 jaar hypotheekrente v.a. 0,85 % 1,24 %
20 jaar hypotheekrente v.a. 1,17 % 1,64 %
30 jaar hypotheekrente v.a. 1,40 % 1,90 %

Check de actuele hypotheekrentes met en zonder NHG

Het rentevoordeel is vaak zo groot, dat de eenmalige provisie die voor NHG betaald moet worden (0,6% in 2022) vaak al weer snel terugverdiend is.

Stabielere woningmarkt

De kostengrens van NHG loopt al jaren op. Dit heeft te maken met de stijgende huizenprijzen. NHG bepaalt de kostengrens aan de hand van historische maandelijkse gemiddelde koopsommen maar volgt deze niet letterlijk. Doelstelling is dat voldoende mensen een hypotheek met NHG kunnen blijven afsluiten, maar ook dat er meer stabiliteit gecreëerd wordt op de woningmarkt. Het gevolg van deze strategie is dat de NHG-kostengrens in een periode van stijgende woningprijzen vaak minder hard omhoog gaat dan de woningprijzen en dat de grens in een periode van dalende woningprijzen minder hard omlaag gaat.

Minder NHG hypotheken

Omdat de huizenprijzen zo hard stijgen, staan er steeds minder huizen te koop voor een bedrag onder de NHG-kostengrens. Het aantal NHG-hypotheken dat afgesloten wordt, neemt de laatste tijd dan ook af. Dit is voor NHG echter geen reden om de NHG-grens nog sneller te verhogen. Arjen Gielen en Carla Muters, Raad van Bestuur NHG: “We krijgen regelmatig de vraag waarom we de kostengrens dan niet nog verder verhogen, zodat we meer woningeigenaren kunnen beschermen met het NHG-vangnet. Dit is echter niet de oplossing voor de huidige problematiek. We moeten voorkomen dat we olie op het vuur gooien en streven naar stabiliteit over de cyclus heen.”

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek