Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 27 september 2021, 08:02
#overige #lenen #betalen

Ouderen hebben last van financiële leeftijdsdiscriminatie, stelt belangenclub KBO-PCOB. Banken en verzekeraars stellen voorwaarden en eisen aan senioren die niet houdbaar zijn volgens de seniorenorganisatie. Daarom is er een meldpunt geopend: 'Te Grijs Voor Rood'. 

Financiële leeftijdsdiscriminatie

KBO-PCOB geeft voorbeelden van deze financiële leeftijdsdiscriminatie:

  • minder rood mogen staan
  • geen creditcard meer mogen gebruiken
  • moeilijkheden bij het afsluiten van een verzekering

Zorgplicht voor kredietverstrekkers

Kredietverstrekkers mogen in het kader van de wettelijke zorgplicht leeftijdsgrenzen stellen aan het verstrekken van kredieten. Dit heeft te maken met het risico dat mensen komen te overlijden en dan hun schulden niet meer kunnen terugbetalen. 

Vernederend voor senioren

Gusta Willems van KBO-PCOB noemt het vernederend dat er in deze tijd van inclusieve samenleving, waarin het uitgangspunt 'zo lang mogelijk meedoen' is, door financiële instellingen zo met leeftijd wordt omgegaan. 

Het ene moment ben je kredietwaardig, het andere moment, omdat je een bepaalde leeftijd hebt gehaald, niet meer. Alsof je opeens een compleet ander mens bent geworden. En dat mogen deze bedrijven wettelijk ook doen, onder het mom van zorgplicht.”

Meldpunt Te Grijs Voor Rood

De seniorenorganisatie opent daarom een speciaal meldpunt voor het melden van financiële leeftijdsdiscriminatie: 'Te Grijs Voor Rood'. Meldingen kunnen gedaan worden via kbo-pcob.nl/meldpunt, of telefonisch via 030-340 06 90 (maandag t/m donderdag van 10.00-13.00 uur).

“Maar financiële zorgplicht mag nooit leeftijdsdiscriminatie betekenen, het moet een echte weging van de financiële positie van de senior en diens financiële weerbaarheid zijn. Dit moet veranderen. Afhankelijk van wat er bij het meldpunt binnenkomt gaan we steun zoeken in politiek Den Haag. We willen dat ook financiële leeftijdsdiscriminatie bij het College voor de rechten van de Mens aangekaart kan worden, dat is nu nog niet mogelijk.”

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.