Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Te grijs voor rood?

KBO-PCOB opent meldpunt voor financiële leeftijdsdiscriminatie

KBO-PCOB opent meldpunt voor financiële leeftijdsdiscriminatie

Ouderen hebben last van financiële leeftijdsdiscriminatie, stelt belangenclub KBO-PCOB. Banken en verzekeraars stellen voorwaarden en eisen aan senioren die niet houdbaar zijn volgens de seniorenorganisatie. Daarom is er een meldpunt geopend: ‘Te Grijs Voor Rood’. 

Financiële leeftijdsdiscriminatie

KBO-PCOB geeft voorbeelden van deze financiële leeftijdsdiscriminatie:

  • minder rood mogen staan
  • geen creditcard meer mogen gebruiken
  • moeilijkheden bij het afsluiten van een verzekering

Zorgplicht voor kredietverstrekkers

Kredietverstrekkers mogen in het kader van de wettelijke zorgplicht leeftijdsgrenzen stellen aan het verstrekken van kredieten. Dit heeft te maken met het risico dat mensen komen te overlijden en dan hun schulden niet meer kunnen terugbetalen. 

Vernederend voor senioren

Gusta Willems van KBO-PCOB noemt het vernederend dat er in deze tijd van inclusieve samenleving, waarin het uitgangspunt ‘zo lang mogelijk meedoen’ is, door financiële instellingen zo met leeftijd wordt omgegaan. 

Het ene moment ben je kredietwaardig, het andere moment, omdat je een bepaalde leeftijd hebt gehaald, niet meer. Alsof je opeens een compleet ander mens bent geworden. En dat mogen deze bedrijven wettelijk ook doen, onder het mom van zorgplicht.”

Meldpunt Te Grijs Voor Rood

De seniorenorganisatie opent daarom een speciaal meldpunt voor het melden van financiële leeftijdsdiscriminatie: ‘Te Grijs Voor Rood’. Meldingen kunnen gedaan worden via kbo-pcob.nl/meldpunt, of telefonisch via 030-340 06 90 (maandag t/m donderdag van 10.00-13.00 uur).

“Maar financiële zorgplicht mag nooit leeftijdsdiscriminatie betekenen, het moet een echte weging van de financiële positie van de senior en diens financiële weerbaarheid zijn. Dit moet veranderen. Afhankelijk van wat er bij het meldpunt binnenkomt gaan we steun zoeken in politiek Den Haag. We willen dat ook financiële leeftijdsdiscriminatie bij het College voor de rechten van de Mens aangekaart kan worden, dat is nu nog niet mogelijk.”

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek