Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie in december nog hoger!

Met 5,7% hoogste in bijna 40 jaar, gemiddelde 2021 valt mee

Met 5,7% hoogste in bijna 40 jaar, gemiddelde 2021 valt mee

Het hoge inflatiecijfer over november 2021 was geen incident – ook over de laatste maand van het afgelopen jaar blijkt de inflatie torenhoog. Hoger nog dan in november: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat weten dat de consumenten prijsindex (CPI) over december 2021 uitkomt op maar liefst 5,7%. Het gemiddelde over 2021 valt mee: de stijging van de prijzen ten opzichte van 2020 was 2,7%.

December 2021: inflatie 5,7%

Afgelopen november sloeg de hoge inflatie in als een bom: met 5,2% was de prijsstijging de hoogste in bijna 40 jaar. De vorige keer dat het inflatiecijfer zo hoog lag was in augustus 1982, toen de prijzen 5,9% hoger waren dan een jaar eerder. In december liep de inflatie dus nog verder op. De 5,7% over afgelopen maand komt akelig dicht bij dat cijfer uit 1982.

Inflatie - CPI tm december 2021 | CBS

Oorzaak: energieprijzen

De oorzaak van de hoge inflatie is vooral te vinden in de stijging van de energieprijzen. Energie was in december maar liefst 74,9% duurder dan een jaar eerder. 

Prijsindex elektriciteit, gas en stadsverwarming tm december 2021 | CBS

Voeding en motorbrandstoffen

Het prijsniveau van voeding speelde ook een rol in de hoge inflatie: voedingsmiddelen waren in december 2,6% duurder dan in december 2020. Motorbrandstoffen waren wel duurder dan in 2020, maar de prijsstijging was met 27,8% kleiner dan in november (33,1%). 

Ruim hoger dan Europees gemiddelde

Vergeleken met de rest van Europa komt Nederland er niet gunstig uit. Onze Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) kwam over december uit op 6,4% – in november was dat 5,9%. Het gemiddelde in de Eurozone lag op 5% , tegen 4,9% in november. Het verschil van de Nederlandse inflatie met de rest van Europa is dus behoorlijk gestegen. 

HICP - Europese inflatie tm december 2021 - CBS.nl

Gemiddelde inflatie in 2021 valt mee

Met het afsluiten van het kalenderjaar heeft het CBS ook het inflatiecijfer over heel 2021 kunnen vaststellen. Gemiddeld over het hele jaar waren de consumentenprijzen 2,7% procent hoger dan in 2020. Vorig jaar was dat 1,3%. Het jaargemiddelde is beperkt gebleven door de lage inflatiepercentages in de eerste helft van het jaar. Vanaf augustus ging de prijsindex omhoog, met een enorme stijging in de laatste twee maanden:

Inflatie per maand in 2021

Om het geheel compleet te maken: in januari was het 1,6%, in februari 1,8%. 

Inflatie sinds 1965

Gekeken naar de inflatie per jaar sinds 1965 is de prijsstijging met 2,7% nog heel bescheiden. 

Inflatie per jaar 1965-2021 | CBS

Ook in de vergelijking binnen Europa komt Nederland er gemiddeld genomen over 2021 niet zo slecht vanaf als de afgelopen maand. De HICP was over heel 2021 2,8%. Volgens de voorlopige cijfers is de prijsstijging in de  eurozone 2,6% – daar zit Nederland dus dichtbij.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek