Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 4 februari 2022, 13:37
#hypotheek #algemene rentes

Een paar dagen geleden meldden we al dat de hypotheekrentes de laatste tijd duidelijk aan het stijgen zijn. Dat was nog voor de vergadering van de Europese Bank van gisteren. Uit opmerkingen van ECB-president Lagarde blijkt dat de kans dat de ECB de rente gaat verhogen groter is geworden. De kapitaalmarktrentes reageerden direct met een flinke stijging. De kans dat de stijging van de hypotheekrentes in de komende tijd door zal zetten is hiermee (nog) een stuk groter geworden.

Vergelijk de huidige hypotheekrentes

Kapitaalmarktrente en hypotheekrente

In onderstaande grafiek hebben we de kapitaalmarktrente (10 jaars staatslening) en de 10 jaars hypotheekrente naast elkaar gezet. Historisch gezien volgt de hypotheekrente de kapitaalmarktrente - vaak met enige vertraging. Dat is niet zo gek, aangezien geld voor hypotheekbanken duurder wordt als de marktrentes stijgen.

Vergelijken rente op hypotheken met rente op staatslening

Laagste hypotheekrente 10 jaar vast met NHG / Nederlandse staatslening 10 jaar

Duidelijk is dat het verschil tussen deze 2 rentes momenteel historisch gezien klein is. Zeker als de kapitaalmarktrente verder zou stijgen, is de kans groot dat de banken deze stijging door zullen berekenen in de rente op hun hypotheken.

Bijna helft hypotheekbanken verhoogt rente in komende dagen

In de afgelopen weken hebben veel hypotheekbanken de rente al verhoogd - vaak meerdere keren. Wij houden dagelijks de rentewijzigingen bij en het is duidelijk dat deze stijging voorlopig door zal zetten. De meeste banken geven vooraf door dat de rentes gewijzigd zullen gaan worden en voor de komende paar dagen hebben we al flink wat aankondigingen binnen. Na de bijeenkomst van de ECB is de kans groot dat een groot gedeelte van de banken die nog geen renteverhoging bekend hebben gemaakt, alsnog snel zal volgen...

Volg de meest recente rentewijzigingen

Volg de hypotheekrente ontwikkeling op de voet

Ontvang maandelijks onze Rente Update

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.