Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Grote kans op verdere stijging hypotheekrente

Rente ECB wellicht toch omhoog: kapitaalmarktrente loopt snel op

Rente ECB wellicht toch omhoog: kapitaalmarktrente loopt snel op

Een paar dagen geleden meldden we al dat de hypotheekrentes de laatste tijd duidelijk aan het stijgen zijn. Dat was nog voor de vergadering van de Europese Bank van gisteren. Uit opmerkingen van ECB-president Lagarde blijkt dat de kans dat de ECB de rente gaat verhogen groter is geworden. De kapitaalmarktrentes reageerden direct met een flinke stijging. De kans dat de stijging van de hypotheekrentes in de komende tijd door zal zetten is hiermee (nog) een stuk groter geworden.

Vergelijk de huidige hypotheekrentes

Kapitaalmarktrente en hypotheekrente

In onderstaande grafiek hebben we de kapitaalmarktrente (10 jaars staatslening) en de 10 jaars hypotheekrente naast elkaar gezet. Historisch gezien volgt de hypotheekrente de kapitaalmarktrente – vaak met enige vertraging. Dat is niet zo gek, aangezien geld voor hypotheekbanken duurder wordt als de marktrentes stijgen.

Vergelijken rente op hypotheken met rente op staatslening

Laagste hypotheekrente 10 jaar vast met NHG / Nederlandse staatslening 10 jaar

Duidelijk is dat het verschil tussen deze 2 rentes momenteel historisch gezien klein is. Zeker als de kapitaalmarktrente verder zou stijgen, is de kans groot dat de banken deze stijging door zullen berekenen in de rente op hun hypotheken.

Bijna helft hypotheekbanken verhoogt rente in komende dagen

In de afgelopen weken hebben veel hypotheekbanken de rente al verhoogd – vaak meerdere keren. Wij houden dagelijks de rentewijzigingen bij en het is duidelijk dat deze stijging voorlopig door zal zetten. De meeste banken geven vooraf door dat de rentes gewijzigd zullen gaan worden en voor de komende paar dagen hebben we al flink wat aankondigingen binnen. Na de bijeenkomst van de ECB is de kans groot dat een groot gedeelte van de banken die nog geen renteverhoging bekend hebben gemaakt, alsnog snel zal volgen…

Volg de meest recente rentewijzigingen

Volg de hypotheekrente ontwikkeling op de voet

Ontvang maandelijks onze Rente Update

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Peter van vrijdag februari 4, 2022 13:55
    Begin jaren ’80 had ik een hypotheek met 11,2% rente. Het zijn nu de “slimme” mensen die goedkoper wonen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek