Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente stijgt door. Hoelang nog?

Hypotheekrente blijft stijgen maar kapitaalmarktrente daalt al weer

Hypotheekrente blijft stijgen maar kapitaalmarktrente daalt al weer

In de laatste weken zien we dagelijks meerdere banken een hypotheekrenteverhoging doorvoeren. In totaal is de hypotheekrente in de laatste maanden bij een aantal banken al bijna een procent gestegen. Deze snelle stijging was een gevolg van historisch hoge inflatiecijfers en een stevig stijgende kapitaalmarktrente.

Maar de laatste 2 weken laat deze kapitaalmarktrente – mede door de oorlog in Oekraïne – een daling zien. Als deze daling doorzet, is de kans groot dat de hypotheekrente stijging binnenkort ook weer voorbij zal zijn. In ieder geval tijdelijk.

Lees hier de update van 15 maart 2022

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Hoe sterk is de hypotheekrente gestegen?

De stijging van de hypotheekrentes in de laatste maanden is uitzonderlijk. Om aan te geven hoe snel de hypotheekrentes gestegen zijn, hebben we hieronder de laagste rentes voor diverse rentelooptijden op een rij gezet. Hierbij hebben we de rentes van vandaag vergeleken met de rentes van 8 oktober 2021 (5 maanden geleden). Veel rentes stonden toen op of rond een all-time low.

  08-10-2021 08-03-2022 verschil
1 jaar 0,69% 0,80% 0,11%
5 jaar 0,74% 1,26% 0,52%
10 jaar 0,83% 1,50% 0,67%
15 jaar 1,07% 1,75% 0,68%
20 jaar 1,17% 1,82% 0,65%
25 jaar 1,30% 1,83% 0,53%
30 jaar 1,37% 1,83% 0,46%

Kapitaalmarktrente en hypotheekrente

Als je wilt weten wat de hypotheekrentes gaan doen, is het altijd verstandig om naar de kapitaalmarktrentes te kijken. Uit onderstaande grafiek blijkt dat historisch gezien de hypotheekrentes (in dit geval de laagste 10 jarige hypotheekrente) de kapitaalmarktrente op de voet volgen.

Hypotheekrente ontwikkeling lange termijn

Kijken we naar de laatste maanden, dan zagen we dat de kapitaalmarktrente in korte tijd flink opliep. De hypotheekrente reageerde – zoals vaak – met enige vertraging. Maar waar de hypotheekrente momenteel nog steeds stijgt, zien we dat de kapitaalmarktrente al weer even daalt.

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente ontwikkeling korte termijn

Wat gaat de kapitaalmarktrente doen?

De vraag is dus allereerst wat de kapitaalmarktrente gaat doen in de komende tijd. En het voorspellen van de kapitaalmarktrente is altijd heel lastig… en vanwege de inval van Rusland in Oekraïne nu nog lastiger dan normaal.

Aan de ene kant zou je verwachten dat de rente gaat stijgen. De hoge inflatie van de laatste maanden kwam voor een groot deel door de stijgende energieprijzen. En die prijzen zijn de laatste week nog veel harder gestegen. Maar de kans op een renteverhoging door de Europese Centrale Bank neemt bij economische onzekerheden af. En de oorlog in Oekraïne zorgt natuurlijk voor heel veel onzekerheid. Dit is uiteraard slecht voor de economie en de ECB zal bij slechtere economische vooruitzichten minder snel de rente omhoog gooien.

Bovendien zie je dat veel beleggers de laatste weken uit de aandelen zijn gestapt en staatsobligaties hebben gekocht. Een extra vraag naar staatsobligaties zorgt voor hogere koersen en daarmee lagere rentes. 

Zo lang de oorlog voortduurt, blijft het dus koffiedik kijken voor wat de rente betreft. Maar tenzij de kapitaalmarktrente op korte termijn weer gaat stijgen, lijkt de kans wel groot dat het extreem grote aantal dagelijkse hypotheekrente verhogingen binnenkort tot het verleden zullen behoren.

Op de hoogte blijven van de hypotheekrentes?

Schrijf je in voor onze maandelijkse rente update!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: K. van woensdag maart 9, 2022 09:04
    Ik zou het doen. De vraag is niet zo zeer of dit de laagste rente is. De vraag is wat is de ruimte omhoog en wat is de ruimte omlaag. Het kan zo maar zijn dat de rentes binnenkort weer gaan dalen. Maar dan ben je maximaal een paar tienden goedkoper uit dan nu. Het kan ook zijn dat de rentes fors gaan stijgen. En dan sla je jezelf voor je hoofd. 20 jaar vast voor nog geen 2 procent. Makkelijke keuze lijkt mij!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek