Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 8 maart 2022, 15:41
#hypotheek

In de laatste weken zien we dagelijks meerdere banken een hypotheekrenteverhoging doorvoeren. In totaal is de hypotheekrente in de laatste maanden bij een aantal banken al bijna een procent gestegen. Deze snelle stijging was een gevolg van historisch hoge inflatiecijfers en een stevig stijgende kapitaalmarktrente.

Maar de laatste 2 weken laat deze kapitaalmarktrente - mede door de oorlog in Oekraïne - een daling zien. Als deze daling doorzet, is de kans groot dat de hypotheekrente stijging binnenkort ook weer voorbij zal zijn. In ieder geval tijdelijk.

Lees hier de update van 15 maart 2022

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Hoe sterk is de hypotheekrente gestegen?

De stijging van de hypotheekrentes in de laatste maanden is uitzonderlijk. Om aan te geven hoe snel de hypotheekrentes gestegen zijn, hebben we hieronder de laagste rentes voor diverse rentelooptijden op een rij gezet. Hierbij hebben we de rentes van vandaag vergeleken met de rentes van 8 oktober 2021 (5 maanden geleden). Veel rentes stonden toen op of rond een all-time low.

  08-10-2021 08-03-2022 verschil
1 jaar 0,69% 0,80% 0,11%
5 jaar 0,74% 1,26% 0,52%
10 jaar 0,83% 1,50% 0,67%
15 jaar 1,07% 1,75% 0,68%
20 jaar 1,17% 1,82% 0,65%
25 jaar 1,30% 1,83% 0,53%
30 jaar 1,37% 1,83% 0,46%

Kapitaalmarktrente en hypotheekrente

Als je wilt weten wat de hypotheekrentes gaan doen, is het altijd verstandig om naar de kapitaalmarktrentes te kijken. Uit onderstaande grafiek blijkt dat historisch gezien de hypotheekrentes (in dit geval de laagste 10 jarige hypotheekrente) de kapitaalmarktrente op de voet volgen.

Hypotheekrente ontwikkeling lange termijn


Kijken we naar de laatste maanden, dan zagen we dat de kapitaalmarktrente in korte tijd flink opliep. De hypotheekrente reageerde - zoals vaak - met enige vertraging. Maar waar de hypotheekrente momenteel nog steeds stijgt, zien we dat de kapitaalmarktrente al weer even daalt.

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente ontwikkeling korte termijn

Wat gaat de kapitaalmarktrente doen?

De vraag is dus allereerst wat de kapitaalmarktrente gaat doen in de komende tijd. En het voorspellen van de kapitaalmarktrente is altijd heel lastig... en vanwege de inval van Rusland in Oekraïne nu nog lastiger dan normaal.

Aan de ene kant zou je verwachten dat de rente gaat stijgen. De hoge inflatie van de laatste maanden kwam voor een groot deel door de stijgende energieprijzen. En die prijzen zijn de laatste week nog veel harder gestegen. Maar de kans op een renteverhoging door de Europese Centrale Bank neemt bij economische onzekerheden af. En de oorlog in Oekraïne zorgt natuurlijk voor heel veel onzekerheid. Dit is uiteraard slecht voor de economie en de ECB zal bij slechtere economische vooruitzichten minder snel de rente omhoog gooien.

Bovendien zie je dat veel beleggers de laatste weken uit de aandelen zijn gestapt en staatsobligaties hebben gekocht. Een extra vraag naar staatsobligaties zorgt voor hogere koersen en daarmee lagere rentes. 

Zo lang de oorlog voortduurt, blijft het dus koffiedik kijken voor wat de rente betreft. Maar tenzij de kapitaalmarktrente op korte termijn weer gaat stijgen, lijkt de kans wel groot dat het extreem grote aantal dagelijkse hypotheekrente verhogingen binnenkort tot het verleden zullen behoren.

Op de hoogte blijven van de hypotheekrentes?

Schrijf je in voor onze maandelijkse rente update!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.