Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 15 maart 2022, 09:47
#hypotheek #algemene rentes #huis kopen

Een week geleden vroegen wij ons af hoelang de hypotheekrente nog door zou stijgen. De kapitaalmarktrente was al een paar weken aan het dalen en de banken bleven de hypotheekrentes maar verhogen. We eindigden het artikel vorige week met de zin: "Maar tenzij de kapitaalmarktrente op korte termijn weer gaat stijgen, lijkt de kans wel groot dat het extreem grote aantal dagelijkse hypotheekrente verhogingen binnenkort tot het verleden zullen behoren".

Het artikel was nog niet gepubliceerd of de kapitaalmarktrente begon te stijgen. Binnen een week is er liefst 0,4% bijgekomen. De kapitaalmarktrente staat momenteel op het hoogste punt in 3,5 jaar. Dat maakt de kans groot dat de stijging van de hypotheekrentes voorlopig toch nog even doorzet.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Verschil kapitaalmarktrente en hypotheekrente

In het artikel van een week geleden stond de volgende grafiek:

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente ontwikkeling korte termijn

Duidelijk was dat de hypotheekrente in korte tijd een snelle stijging liet zien, terwijl de kapitaalmarktrente al een paar weken aan het dalen was. Vaak zien we dat de hypotheekrente met enige vertraging de kapitaalmarktrente volgt. Een daling van de hypotheekrente lag dus meer voor de hand dan een verdere stijging.

Tenzij...

Tenzij de kapitaalmarktrente weer omhoog zou gaan. En dat is precies wat er gebeurd is.

Ontwikkeling van de kapitaalmarktrente en 10 jaars hypotheekrente in het afgelopen jaar

Een belangrijke reden voor de omslag is dat de Europese Centrale Bank afgelopen week bekend heeft gemaakt dat ze veel minder obligaties op zullen kopen en dat er een kans bestaat dat ze de Europese rente later dit jaar toch zullen gaan verhogen.

Groot aantal hypotheekrente verhogingen

De banken blijven dus de rentes verhogen. In onderstaande overzicht staan de hypotheken waarvan de rentes deze week al weer verhoogd zijn (of die morgen omhoog zullen gaan). En voor de rest van de week zijn ook al weer een aantal verhogingen aangekondigd.

Overzicht laatste hypotheekrente wijzigingen

Bron: ActueleRentestanden.nl

Kijken we naar de laagste hypotheekrente per rentevaste periode, dan zien we dat de hypotheekrentes sinds begin dit jaar al een flinke stijging hebben doorgemaakt.

  1 jan. 15 mrt. verschil
1 jaar 0,69% 0,80% 0,11%
5 jaar 0,75% 1,29% 0,54%
10 jaar 0,89% 1,57% 0,68%
20 jaar 1,20% 1,86% 0,66%
25 jaar 1,33% 1,91% 0,58%
30 jaar 1,40% 1,91% 0,51%
Blijf op de hoogte van de laatste rente-ontwikkelingen

Ontvang maandelijkse onze gratis rente-updates

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.