Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Stijging hypotheekrente nog niet voorbij

Kapitaalmarktrente stijgt in een week met 0,4% naar hoogste punt in jaren

Kapitaalmarktrente stijgt in een week met 0,4% naar hoogste punt in jaren

Een week geleden vroegen wij ons af hoelang de hypotheekrente nog door zou stijgen. De kapitaalmarktrente was al een paar weken aan het dalen en de banken bleven de hypotheekrentes maar verhogen. We eindigden het artikel vorige week met de zin: “Maar tenzij de kapitaalmarktrente op korte termijn weer gaat stijgen, lijkt de kans wel groot dat het extreem grote aantal dagelijkse hypotheekrente verhogingen binnenkort tot het verleden zullen behoren“.

Het artikel was nog niet gepubliceerd of de kapitaalmarktrente begon te stijgen. Binnen een week is er liefst 0,4% bijgekomen. De kapitaalmarktrente staat momenteel op het hoogste punt in 3,5 jaar. Dat maakt de kans groot dat de stijging van de hypotheekrentes voorlopig toch nog even doorzet.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Verschil kapitaalmarktrente en hypotheekrente

In het artikel van een week geleden stond de volgende grafiek:

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente ontwikkeling korte termijn

Duidelijk was dat de hypotheekrente in korte tijd een snelle stijging liet zien, terwijl de kapitaalmarktrente al een paar weken aan het dalen was. Vaak zien we dat de hypotheekrente met enige vertraging de kapitaalmarktrente volgt. Een daling van de hypotheekrente lag dus meer voor de hand dan een verdere stijging.

Tenzij…

Tenzij de kapitaalmarktrente weer omhoog zou gaan. En dat is precies wat er gebeurd is.

Ontwikkeling van de kapitaalmarktrente en 10 jaars hypotheekrente in het afgelopen jaar

Een belangrijke reden voor de omslag is dat de Europese Centrale Bank afgelopen week bekend heeft gemaakt dat ze veel minder obligaties op zullen kopen en dat er een kans bestaat dat ze de Europese rente later dit jaar toch zullen gaan verhogen.

Groot aantal hypotheekrente verhogingen

De banken blijven dus de rentes verhogen. In onderstaande overzicht staan de hypotheken waarvan de rentes deze week al weer verhoogd zijn (of die morgen omhoog zullen gaan). En voor de rest van de week zijn ook al weer een aantal verhogingen aangekondigd.

Overzicht laatste hypotheekrente wijzigingen

Bron: ActueleRentestanden.nl

Kijken we naar de laagste hypotheekrente per rentevaste periode, dan zien we dat de hypotheekrentes sinds begin dit jaar al een flinke stijging hebben doorgemaakt.

  1 jan. 15 mrt. verschil
1 jaar 0,69% 0,80% 0,11%
5 jaar 0,75% 1,29% 0,54%
10 jaar 0,89% 1,57% 0,68%
20 jaar 1,20% 1,86% 0,66%
25 jaar 1,33% 1,91% 0,58%
30 jaar 1,40% 1,91% 0,51%
Blijf op de hoogte van de laatste rente-ontwikkelingen

Ontvang maandelijkse onze gratis rente-updates

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek