Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kapitaalmarktrente loopt snel op

De Nederlandse kapitaalmarktrente stijgt naar hoogste punt in 3,5 jaar

De Nederlandse kapitaalmarktrente stijgt naar hoogste punt in 3,5 jaar

De Nederlandse kapitaalmarktrente is vandaag voor het eerst sinds oktober 2018 boven de 0,6% gesloten. Dat is een stijging van meer dan 6 tienden ten opzichte van begin dit jaar en bijna 1,3% hoger dan op het dieptepunt van ongeveer 2 jaar geleden.

De sterke stijging van de kapitaalmarktrente is met name te wijten aan de extreem hoge inflatie van dit moment.

Historische kapitaalmarktrente

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week bekendgemaakt fors minder staatsleningen en andere obligaties op te gaan kopen. De ECB neemt deze stap om de hoge inflatie te beteugelen. De Europese rente is weliswaar niet verhoogd, maar de kans op een renteverhoging later dit jaar is een stuk groter geworden. De rentemarkten reageerden gelijk: de kapitaalmarktrente steeg de afgelopen week met bijna 4 tienden

Ontwikkeling Nederlandse kapitaalmarktrente in het jaar 2022

De laatste keer dat de Nederlandse kapitaalmarktrente boven de 0,6% uitkwam, was in oktober 2020. Sinds dat moment heeft de kapitaalmarktrente vooral onder de 0% gestaan.

Ontwikkeling van de Nederlandse kapitaalmarktrente tussen 2018 en 2022

De huidige kapitaalmarktrente van 0,61% is historisch gezien nog steeds extreem laag. In onderstaande grafiek tonen we de rente sinds 1990. In die jaren moest de Nederlandse staat nog meer dan 8% betalen als er een 10 jarige staatslening uitgegeven werd.

Ontwikkeling van de Nederlandse kapitaalmarktrente tussen 1990 en 2022

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek