Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nieuwe spaartaks krijgt vorm, compensatie deels uitgesteld

Contourennota en Tweede Kamerdebat geven inzicht

Contourennota en Tweede Kamerdebat geven inzicht

De belasting over vermogen is een heet hangijzer voor de regering. De rechters hebben duidelijk gemaakt dat de huidige manier van belastingheffing in box 3 niet rechtmatig is: er moet een nieuw systeem komen én spaarders moeten worden gecompenseerd. De afgelopen week kwam er op beide punten meer informatie naar buiten.

Contourennota over nieuwe belasting van vermogen

Staatssecretaris Van Rij (van Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de hoofdlijnen van het nieuwe box 3-stelsel. Dat moet gebaseerd gaan worden op het belasten van werkelijk rendement in plaats van het huidige fictieve rendement. Die Kamerbrief bevat een contourennota: het nieuwe stelsel is nog niet uitgekristalliseerd, wel zijn de grote lijnen uiteen gezet.

Vermogensaanwasbelasting

Het voorgestelde systeem lijkt op het eerste gezicht eenvoudig: een vermogensaanwasbelasting. Daarbij gaat de burger belasting betalen over alle daadwerkelijke inkomsten uit vermogen: werkelijke rente, werkelijke dividenden, werkelijke huurinkomsten, maar ook waardestijging zal daarbij belast worden.

Belasting berekenen

Waardestijging belasten en verliesverrekening

Met name het belasten van waardestijging is in de uitvoering behoorlijk complex – voor zowel de Belastingdienst als de belastingplichtige. In het plan is ook de mogelijkheid tot verliesverrekening opgenomen: wie verlies maakt op vermogen kan daarover belasting terugkrijgen.

Compensatie teveel betaalde spaartaks

Afgelopen dinsdagavond was er een Kamerdebat over de compensatie van teveel betaalde spaartaks in de periode 2017-2020. Het gaat daarbij vooral om de vraag wie er gecompenseerd wordt: alleen de belastingplichtigen die bezwaar hebben gemaakt, of alle burgers die belasting hebben betaald over vermogen? Deze afweging maakt een enorm verschil in de kosten van de compensatie: van ca 4 miljard euro tot wel 12 miljard. 

Besluit naar eind 2022

Het kabinet wil het besluit over de mensen die geen bezwaar maakten voor zich uit schuiven. Ergens in de komende zes maanden wordt een nieuw arrest van de Hoge Raad verwacht, waaruit zal blijken of deze de compensatie verplicht stelt. Na dat arrest kunnen het kabinet en de Tweede Kamer besluiten of ze deze groep gaan compenseren, en waar de daarvoor benodigde miljarden vandaan moeten komen.

Problemen bij Belastingdienst

Buiten de vraag omtrent de financiering spelen er ook grote zorgen rondom de Belastingdienst. Kan deze zo’n grote hersteloperatie wel aan? 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Reactie op: Simon van dinsdag april 26, 2022 16:45
    Een staat die onrechtmatig geld int, moet het teruggeven, een huishoudboekje op “orde houden” met gestolen geld is politiek van een bananen monarchie

  2. Reactie op: ed van vrijdag april 22, 2022 15:17
    Correct en discriminatie kan niet door de beugel. De burger wordt in Nederland al genoeg uitgekleed. Belasting op belasting.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek