Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogContourennota en Tweede Kamerdebat geven inzicht
De belasting over vermogen is een heet hangijzer voor de regering. De rechters hebben duidelijk gemaakt dat de huidige manier van belastingheffing in box 3 niet rechtmatig is: er moet een nieuw systeem komen én spaarders moeten worden gecompenseerd. De afgelopen week kwam er op beide punten meer informatie naar buiten.
Staatssecretaris Van Rij (van Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de hoofdlijnen van het nieuwe box 3-stelsel. Dat moet gebaseerd gaan worden op het belasten van werkelijk rendement in plaats van het huidige fictieve rendement. Die Kamerbrief bevat een contourennota: het nieuwe stelsel is nog niet uitgekristalliseerd, wel zijn de grote lijnen uiteen gezet.
Het voorgestelde systeem lijkt op het eerste gezicht eenvoudig: een vermogensaanwasbelasting. Daarbij gaat de burger belasting betalen over alle daadwerkelijke inkomsten uit vermogen: werkelijke rente, werkelijke dividenden, werkelijke huurinkomsten, maar ook waardestijging zal daarbij belast worden.
Met name het belasten van waardestijging is in de uitvoering behoorlijk complex - voor zowel de Belastingdienst als de belastingplichtige. In het plan is ook de mogelijkheid tot verliesverrekening opgenomen: wie verlies maakt op vermogen kan daarover belasting terugkrijgen.
Afgelopen dinsdagavond was er een Kamerdebat over de compensatie van teveel betaalde spaartaks in de periode 2017-2020. Het gaat daarbij vooral om de vraag wie er gecompenseerd wordt: alleen de belastingplichtigen die bezwaar hebben gemaakt, of alle burgers die belasting hebben betaald over vermogen? Deze afweging maakt een enorm verschil in de kosten van de compensatie: van ca 4 miljard euro tot wel 12 miljard.
Het kabinet wil het besluit over de mensen die geen bezwaar maakten voor zich uit schuiven. Ergens in de komende zes maanden wordt een nieuw arrest van de Hoge Raad verwacht, waaruit zal blijken of deze de compensatie verplicht stelt. Na dat arrest kunnen het kabinet en de Tweede Kamer besluiten of ze deze groep gaan compenseren, en waar de daarvoor benodigde miljarden vandaan moeten komen.
Buiten de vraag omtrent de financiering spelen er ook grote zorgen rondom de Belastingdienst. Kan deze zo'n grote hersteloperatie wel aan?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.