Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld lenen lastiger door inflatie

Nieuwe leennormen verlagen maximaal krediet

Nieuwe leennormen verlagen maximaal krediet

Kredietaanbieders hanteren vanaf vandaag een nieuwe set leennormen. Het maximaal te lenen bedrag gaat door de gestegen prijzen omlaag, om consumenten te beschermen tegen te hoge leningen.

Leennormen aangepast

De nieuwe leennormen voor consumptief krediet per 15 juli 2022 zijn bekendgemaakt door de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).  Klanten worden met de nieuwe normen beter beschermd tegen schulden die ze niet kunnen betalen.

Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland VFN

Kosten voor levensonderhoud omhoog

In de afgelopen tijd zijn heel veel prijzen flink gestegen. De kosten van energie en brandstoffen, maar ook boodschappen en allerlei andere uitgaven zijn fors duurder geworden. Deze inflatie werkt door in de formule waarmee de banken de maximale lening berekenen.

Uitgaven met bijna 10% gestegen

Het Nibud levert de kosten die een gemiddeld huishouden kwijt is aan levensonderhoud. Deze cijfers worden verwerkt in de leennormen die de banken hanteren. Het afgelopen jaar zijn de uitgaven van huishoudens gemiddeld gestegen met bijna 10%. 

Boodschappen fors duurder

Minder ruimte voor maandlasten lening

Het gevolg van de gestegen prijzen is dat er minder ruimte overblijft voor het dragen van leninglasten. Met een lager bedrag dat beschikbaar is om de maandlasten van een lening te betalen daalt het bedrag dat daarmee maximaal geleend kan worden. 

Maximale lening berekenen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek