Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 21 juli 2022, 08:33
#lenen

Kredietaanbieders hanteren vanaf vandaag een nieuwe set leennormen. Het maximaal te lenen bedrag gaat door de gestegen prijzen omlaag, om consumenten te beschermen tegen te hoge leningen.

Leennormen aangepast

De nieuwe leennormen voor consumptief krediet per 15 juli 2022 zijn bekendgemaakt door de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).  Klanten worden met de nieuwe normen beter beschermd tegen schulden die ze niet kunnen betalen.

Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland VFN

Kosten voor levensonderhoud omhoog

In de afgelopen tijd zijn heel veel prijzen flink gestegen. De kosten van energie en brandstoffen, maar ook boodschappen en allerlei andere uitgaven zijn fors duurder geworden. Deze inflatie werkt door in de formule waarmee de banken de maximale lening berekenen.

Uitgaven met bijna 10% gestegen

Het Nibud levert de kosten die een gemiddeld huishouden kwijt is aan levensonderhoud. Deze cijfers worden verwerkt in de leennormen die de banken hanteren. Het afgelopen jaar zijn de uitgaven van huishoudens gemiddeld gestegen met bijna 10%. 

Boodschappen fors duurder

Minder ruimte voor maandlasten lening

Het gevolg van de gestegen prijzen is dat er minder ruimte overblijft voor het dragen van leninglasten. Met een lager bedrag dat beschikbaar is om de maandlasten van een lening te betalen daalt het bedrag dat daarmee maximaal geleend kan worden. 

Maximale lening berekenen

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.