Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Verzekeringsgarantiestelsel (IGS) op komst?

Garantie voor polishouders bij faillissement verzekeraar

Garantie voor polishouders bij faillissement verzekeraar

Nederland kent geen verzekeringsgarantiestelsel, in tegenstelling tot ons omringende landen. Onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) laat zien dat het haalbaar en betaalbaar is om zo’n bescherming voor verzekerden in te voeren.

Insurance Guarantee Scheme (IGS)

Een verzekeringsgarantiestelsel (Insurance Guarantee Scheme, IGS) biedt bescherming aan verzekerden over het doorlopen van hun polis als de verzekeraar onverhoopt failliet zou gaan. Zo’n garantie is er al voor spaargeld: het welbekende depositogarantiestelsel (DGS). 

Een IGS garandeert de waarde van verzekeringspolissen tot een bepaald maximum, zoals het depositogarantiestelsel (DGS) een deel van het spaargeld veiligstelt, en streeft ernaar polissen door te laten lopen. Het is als het ware een verzekering van de verzekeringspolis. In tegenstelling tot ons omringende landen, heeft Nederland geen IGS.

Redding bij faillissement verzekeraar

Er zijn verschillende mogelijkheden om een IGS vorm te geven. Het gaat om waardebehoud en continuïteit voor polissen waarbij het falen van de verzekeraar de polishouder in financiële problemen kan brengen. Voorbeelden zijn pensioenpolissen, levensverzekeringen, inkomensverzekeringen en uitvaartverzekeringen.

Voorgefinancierd fonds

Qua financiering denkt DNB aan een voorgefinancierd fonds: een reserve die gevuld wordt met bijdragen van de verzekeraars zelf. Op die manier hoeft er geen beroep gedaan te worden op belastinggeld om verzekerden te compenseren als een verzekeraar over de kop gaat.

Onderzoek verzekeringsgarantiestelsel - De Nederlandsche Bank

Politiek beslist over verzekeringsgarantiestelsel

Het is aan de politiek om te beslissen of er een verzekeringsgarantiestelsel komt en hoe dat eruit komt te zien. De minister van Financiën heeft wel al aangekondigd hierover na te denken en in gesprek te gaan met de markt.

Faillissement Conservatrix

Eerder dit jaar heeft KPMG al een rapport opgesteld over de kosten en baten van het invoeren van een IGS. Dit kwam weer voort uit de evaluatie van het faillissement van levensverzekeraar Conservatrix in december 2020.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek