Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie april 2023 weer hoger

Van 4,4% in maart naar 5,2% in april

Van 4,4% in maart naar 5,2% in april

De inflatiecijfers over april 2023 zijn bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is geen goed nieuws: de prijzen zijn in april sneller gestegen dan in maart – de inflatie is uitgekomen op 5,2% tegen 4,4% vorige maand.

Prijsstijging in april groter dan in maart

De prijsstijgingen worden steeds per maand gemeten door een vergelijking te maken met de prijsniveaus van dezelfde maand een jaar geleden. In april 2023 lag de consumentenprijsindex (CPI) dus 5,2% hoger dan in april 2022, terwijl de prijzen in maart nog ‘maar’ 4,4% hoger waren dan een jaar eerder.

Inflatie - CPI in Nederland tm april 2023

Voeding fors duurder – maar minder dan in maart

De boodschappen waren in april 2023 maar liefst 15,9% duurder dan een jaar eerder. Toch zorgde deze categorie voor een neerwaarts effect op de totale inflatie: in maart was de prijsstijging voor voedingsmiddelen met 18,4% nog veel groter.

Energie goedkoper – maar minder dan in maart

De prijsontwikkeling van energie en benzine verliep precies andersom. Elektriciteit, gas en standsverwarming werden in april veel goedkoper (32,2%), maar die prijsdaling was kleiner dan in maart (36.5%). Voor benzine was deze in april 11,1% tegen 20,8% in maart. Per saldo zorgden de energieprijzen dus voor een hogere inflatie dan vorige maand.

Ontwikkeling inflatie grillig

De ontwikkeling van de inflatie is grillig sinds begin 2022. In september en oktober piekte deze zelfs boven de 14%. Het ideale inflatieniveau van 2% is vooralsnog ver te zoeken, zeker nu de prijzen in april weer sterker zijn gestegen dan in maart. 

Lees ook:

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek