HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie april 2023 weer hoger

Van 4,4% in maart naar 5,2% in april

Van 4,4% in maart naar 5,2% in april

De inflatiecijfers over april 2023 zijn bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is geen goed nieuws: de prijzen zijn in april sneller gestegen dan in maart – de inflatie is uitgekomen op 5,2% tegen 4,4% vorige maand.

Prijsstijging in april groter dan in maart

De prijsstijgingen worden steeds per maand gemeten door een vergelijking te maken met de prijsniveaus van dezelfde maand een jaar geleden. In april 2023 lag de consumentenprijsindex (CPI) dus 5,2% hoger dan in april 2022, terwijl de prijzen in maart nog ‘maar’ 4,4% hoger waren dan een jaar eerder.

Inflatie - CPI in Nederland tm april 2023

Voeding fors duurder – maar minder dan in maart

De boodschappen waren in april 2023 maar liefst 15,9% duurder dan een jaar eerder. Toch zorgde deze categorie voor een neerwaarts effect op de totale inflatie: in maart was de prijsstijging voor voedingsmiddelen met 18,4% nog veel groter.

Energie goedkoper – maar minder dan in maart

De prijsontwikkeling van energie en benzine verliep precies andersom. Elektriciteit, gas en standsverwarming werden in april veel goedkoper (32,2%), maar die prijsdaling was kleiner dan in maart (36.5%). Voor benzine was deze in april 11,1% tegen 20,8% in maart. Per saldo zorgden de energieprijzen dus voor een hogere inflatie dan vorige maand.

Ontwikkeling inflatie grillig

De ontwikkeling van de inflatie is grillig sinds begin 2022. In september en oktober piekte deze zelfs boven de 14%. Het ideale inflatieniveau van 2% is vooralsnog ver te zoeken, zeker nu de prijzen in april weer sterker zijn gestegen dan in maart. 

Lees ook:

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen