Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie in maart gedaald, of toch niet?

Met of zonder energieprijzen: groot verschil

Met of zonder energieprijzen: groot verschil

De inflatie in maart 2023 is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgekomen op 4,4%. In vergelijking met de stijging van de prijzen in februari is dat een forse daling. Het maakt echter een groot verschil of de ontwikkeling van de energieprijzen wel of niet meegewogen wordt in de inflatie.

Inflatie maart 2023

De consumentengoederen- en diensten werden vorige maand 4,4% duurder dan in maart 2022. Deze prijsstijging valt enorm mee in vergelijking met de inflatiecijfers sinds eind 2021.

Inflatie in Nederland: CPI tm maart 2023 | CBS

Tenminste: als we kijken naar de totale inflatie met de lichtblauwe lijn. De brandstof- en energieprijzen hebben echter zo’n grote impact op de inflatie dat het CBS ook een inflatiecijfer heeft vastgesteld waar energie en motorbrandstoffen uitgehaald zijn. Dat is de donkerblauwe lijn. Daar zien we een inflatie die gelijk is aan vorige maand: 8,1%. Geen daling.

Energieprijzen veel lager dan vorig jaar maart

Dit grote verschil in ontwikkeling komt doordat de prijzen van energie in maart maar liefst 36,5% lager waren dan in maart vorig jaar. In maart 2022 schoot de totale inflatie juist omhoog naar 9,7% door de sterk stijgende energieprijzen.

Andere producten en diensten ruim duurder

De verdeling van de prijsstijging van de diverse categorieën producten en diensten was afgelopen maand buiten vervoer en energie vrij gelijkmatig. Al het andere werd in grofweg dezelfde mate duurder als in februari van dit jaar:

Belangrijkste bijdragen aan jaarmutatie inflatie feb/mrt 2023 | CBS

Ben jij al aan het besparen geslagen om de hoge prijzen te compenseren?

Alles over besparen!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek