Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 13 april 2023, 09:14
#inflatie

De inflatie in maart 2023 is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgekomen op 4,4%. In vergelijking met de stijging van de prijzen in februari is dat een forse daling. Het maakt echter een groot verschil of de ontwikkeling van de energieprijzen wel of niet meegewogen wordt in de inflatie.

Inflatie maart 2023

De consumentengoederen- en diensten werden vorige maand 4,4% duurder dan in maart 2022. Deze prijsstijging valt enorm mee in vergelijking met de inflatiecijfers sinds eind 2021.

Inflatie in Nederland: CPI tm maart 2023 | CBS

Tenminste: als we kijken naar de totale inflatie met de lichtblauwe lijn. De brandstof- en energieprijzen hebben echter zo'n grote impact op de inflatie dat het CBS ook een inflatiecijfer heeft vastgesteld waar energie en motorbrandstoffen uitgehaald zijn. Dat is de donkerblauwe lijn. Daar zien we een inflatie die gelijk is aan vorige maand: 8,1%. Geen daling.

Energieprijzen veel lager dan vorig jaar maart

Dit grote verschil in ontwikkeling komt doordat de prijzen van energie in maart maar liefst 36,5% lager waren dan in maart vorig jaar. In maart 2022 schoot de totale inflatie juist omhoog naar 9,7% door de sterk stijgende energieprijzen.

Andere producten en diensten ruim duurder

De verdeling van de prijsstijging van de diverse categorie├źn producten en diensten was afgelopen maand buiten vervoer en energie vrij gelijkmatig. Al het andere werd in grofweg dezelfde mate duurder als in februari van dit jaar:

Belangrijkste bijdragen aan jaarmutatie inflatie feb/mrt 2023 | CBS

Ben jij al aan het besparen geslagen om de hoge prijzen te compenseren?

Alles over besparen!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.