HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Lenen wordt duurder: maximale kredietvergoeding naar 14%

Maximale rente over consumptief krediet stijgt per 1 juli 2023

Maximale rente over consumptief krediet stijgt per 1 juli 2023

Vanaf 1 juli 2023 stijgt de maximale kredietvergoeding van 12% naar 14%. Geldverstrekkers mogen vanaf volgende maand een hogere rente in rekening brengen voor geleende bedragen.

Maximale kredietvergoeding = wettelijke rente = opslag

In Nederland geldt een maximale kredietvergoeding: wie geld uitleent mag niet méér rente vragen dan dit percentage. Op dit moment is dit 12% – per 1 juli 2023 gaat het omhoog naar 14%. De maximale kredietvergoeding is samengesteld uit de wettelijke rente plus een opslag.

Wettelijke rente: van 4% naar 6%

De wettelijke rente is gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB-rente is fors gestegen in de afgelopen tijd, de wettelijke rente stijgt nu mee: van 4% naar 6%.

Rentestijging voor lenen: maximale kredietvergoeding

Opslag blijft 8%

De opslag die wordt opgeteld bij de wettelijke rente was lange tijd 12%. Dit geeft geldverstrekkers de ruimte om een vergoeding in rekening te brengen voor het  risico dat ze lopen, de kosten te dekken en rendement te behalen. Deze opslag is in 2020 tijdelijk verlaagd naar 8% – dat is per vorig jaar definitief gemaakt – en blijft per 1 juli gelijk.

Rood staan, betalen in termijnen en andere leningen duurder

De kans is groot dat rood staan, betalen in termijnen en allerlei andere vormen van geld lenen duurder worden door de aanpassing van de maximale kredietvergoeding. Vooral bij rood staan en kopen op afbetaling brengen banken veelal (bijna) de maximale rente in rekening. Nu deze verhoogd wordt van 12% naar 14% werkt dat door in de tarieven voor deze leenvormen.

Persoonlijke lening lagere rente

Een persoonlijke lening is doorgaans goedkoper in rente dan rood staan of betalen in termijnen. Het omzetten van uitstaande bedragen naar één PL kan dan ook een verstandig idee zijn.

Persoonlijke leningen vergelijken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen