Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Pensioenfondsen gaan vooruit

Dekkingsgraad in september verbeterd

Dekkingsgraad in september verbeterd

Onderzoeksbureau Aon Hewitt heeft bekendgemaakt dat de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen verbeterd is in september: van 106% naar 108%.

Gestegen rente

De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre de pensioenfondsen aan hun verplichtingen – het uitbetalen van pensioenen – kunnen voldoen. De waarde van de verplichtingen is wat gedaald door een stijging van de rente. Dit werd veroorzaakt door de ontwikkelingen op de rentemarkt in de Verenigde Staten.

Beleidsdekkingsgraad

Naast de ‘gewone’ dekkingsgraad kennen we de beleidsdekkingsgraad. Dat is het gemiddelde van de afgelopen twaalf maanden. Ook dit cijfer steeg iets: van 103% naar 104%. 

Niet meer korten, nog geen indexatie

De 104% wordt gezien als de kritieke grens voor het wel of niet korten op pensioenuitkeringen. Dit nieuwe cijfer betekent dus dat de pensioenfondsen gemiddeld niet meer hoeven te korten. Voor indexatie is het echter nog veel te vroeg – dat is pas aan de orde bij een dekkingsgraad van 120%.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek