pensioen
Gepubliceerd op: 3-10-2017 om 09:22

Onderzoeksbureau Aon Hewitt heeft bekendgemaakt dat de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen verbeterd is in september: van 106% naar 108%.

Gestegen rente

De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre de pensioenfondsen aan hun verplichtingen - het uitbetalen van pensioenen - kunnen voldoen. De waarde van de verplichtingen is wat gedaald door een stijging van de rente. Dit werd veroorzaakt door de ontwikkelingen op de rentemarkt in de Verenigde Staten.

Beleidsdekkingsgraad

Naast de 'gewone' dekkingsgraad kennen we de beleidsdekkingsgraad. Dat is het gemiddelde van de afgelopen twaalf maanden. Ook dit cijfer steeg iets: van 103% naar 104%. 

Niet meer korten, nog geen indexatie

De 104% wordt gezien als de kritieke grens voor het wel of niet korten op pensioenuitkeringen. Dit nieuwe cijfer betekent dus dat de pensioenfondsen gemiddeld niet meer hoeven te korten. Voor indexatie is het echter nog veel te vroeg - dat is pas aan de orde bij een dekkingsgraad van 120%.

Aangemaakt door Drs.V.Hupkens op 15-10-2017 12:45

Toch blijf ik het een ridicule zaak vinden dat een nieuw kabinet zegt dat iedereen er op vooruit gaat,terwijl de pensioenen nu al 7 jaar niet worden geindexeerd.De ECB en DNB lopen als makke schapen achter de" beleidmakers" van Goldman Sachs aan.En niemand die er iets aan doet.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.