Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 18 oktober 2017, 09:23
#lenen

Geld lenen is lange tijd niet populair geweest. Tijdens de crisis werden er duidelijk minder leningen afgesloten dan daarvoor. Inmiddels is duidelijk dat het weer beter gaat met de economie: mensen durven weer leningen af te sluiten.

2011 recordjaar tot nu toe voor leningen

Tot nu toe was 2011 het recordjaar voor afgesloten leningen: er werd toen - zonder autofinancieringen - € 2,3 miljard aan kredieten verleend. Na een aantal duidelijk mindere jaren was het niveau vorig jaar al terug bij de € 2,1 miljard.

Lenen in eerste helft 2017

De Verenging van Financieringsondernemingen (VFN) ziet dat het in 2017 nog beter gaat met de leenmarkt. De eerste twee kwartalen van dit jaar werden er alweer meer leningen afgesloten dan in het laatste kwartaal van 2016. De kans is dan ook groot dat 2017 het nieuwe recordjaar wordt voor lenen.

Historisch lage rente

De groei van het aantal afgesloten leningen heeft verschillende achtergronden. Allereerst het consumentenvertrouwen: Nederland heeft vertrouwen in de toekomst en durft daardoor weer geld te lenen. Bovendien is de rente historisch laag, ook voor consumptieve kredieten. Juist de verwachting dat de rente gaat stijgen zorgt ervoor dat mensen besluiten nu een lening af te sluiten: wie kiest voor een persoonlijke lening legt de rente immers vast voor de gehele looptijd. 

Oversluiten van kredieten

Dat er meer leningen worden afgesloten zegt niet per se dat er meer geld geleend wordt. Ook het oversluiten van kredieten is populair vanwege de lage rente. Het aflossen van een lening kan vaak zonder boete. De keuze voor een kredietverstrekker die een lagere rente in rekening brengt is dan gemakkelijk gemaakt.

Kan uw krediet goedkoper? Vergelijk leenrentes!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.