Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Lenen populair

Nederlander durft weer lening af te sluiten

Nederlander durft weer lening af te sluiten

Geld lenen is lange tijd niet populair geweest. Tijdens de crisis werden er duidelijk minder leningen afgesloten dan daarvoor. Inmiddels is duidelijk dat het weer beter gaat met de economie: mensen durven weer leningen af te sluiten.

2011 recordjaar tot nu toe voor leningen

Tot nu toe was 2011 het recordjaar voor afgesloten leningen: er werd toen – zonder autofinancieringen – € 2,3 miljard aan kredieten verleend. Na een aantal duidelijk mindere jaren was het niveau vorig jaar al terug bij de € 2,1 miljard.

Lenen in eerste helft 2017

De Verenging van Financieringsondernemingen (VFN) ziet dat het in 2017 nog beter gaat met de leenmarkt. De eerste twee kwartalen van dit jaar werden er alweer meer leningen afgesloten dan in het laatste kwartaal van 2016. De kans is dan ook groot dat 2017 het nieuwe recordjaar wordt voor lenen.

Historisch lage rente

De groei van het aantal afgesloten leningen heeft verschillende achtergronden. Allereerst het consumentenvertrouwen: Nederland heeft vertrouwen in de toekomst en durft daardoor weer geld te lenen. Bovendien is de rente historisch laag, ook voor consumptieve kredieten. Juist de verwachting dat de rente gaat stijgen zorgt ervoor dat mensen besluiten nu een lening af te sluiten: wie kiest voor een persoonlijke lening legt de rente immers vast voor de gehele looptijd. 

Oversluiten van kredieten

Dat er meer leningen worden afgesloten zegt niet per se dat er meer geld geleend wordt. Ook het oversluiten van kredieten is populair vanwege de lage rente. Het aflossen van een lening kan vaak zonder boete. De keuze voor een kredietverstrekker die een lagere rente in rekening brengt is dan gemakkelijk gemaakt.

Kan uw krediet goedkoper? Vergelijk leenrentes!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek